Om Karlskoga

I Karlskoga har du fem minuters promenad från centrum till Möckelns norra badvänliga stränder med grönytor för lek och rekreation.

Karlskoga – allt från innovation och industri till äventyr på Boda Borg

Karlskogas historia präglas av två historiska storheter, Hertig Karl, senare kung Karl den IX och självaste Alfred Nobel. Här finns både innovation i framkant och historiskt viktig järnindustri. Dessutom finns här ett gott utbud av restauranger och aktiviteter som till exempel det omåttligt populära äventyrshuset Boda Borg. Karlskoga har ett unikt läge och ligger både i Värmland och i Örebro Län.

Restauranger och aktiviteter

I Karlskoga finns ett femtiotal restauranger med flera olika inriktningar. Engelska pubar, sportbar, indiskt, japanskt och thailändskt samsas med husmanskost och à la carte. Välj strandnära eller mitt i stan. Take-away eller boka bord.

Boda Borgs roliga aktivitetshus med questar i olika svårighetsgrad kan sysselsätta familjen, vännerna och arbetskamraterna minst en halv dag. Häng på Strikers, kombinera mat och bowling, spela shuffleboard eller någon av de andra aktiviteterna som erbjuds. Vandra på utmärkta vandringsleder, ensam eller med en guide som dessutom fixar fin middag i skogen. Skatepark och parkourbana finns nära sjön Möckeln som också erbjuder flera långa sandstränder för bad och rekreation som bangolf, beachvolley, diskgolf och grönytor för bollspel och lekar. Badhuset Strandbadet ligger i nära anslutning till stranden, här finns sim-, hopp- och barnbassänger med rutschkanor.

Afred Nobels Björkborn

Björkborns Herrgård är Alfred Nobels sista svenska hem, här finns också hans laboratorium där han utvecklade många av sina uppfinningar

Historia och kultur

Karlskogas historia är direkt förknippad med bergshantering. Ortens grundare Hertig Karl, sedermera kung Karl IX, såg redan på 1500-talet förutsättningarna för tillverkning av järn, mycket tack vare sjösystemet som idag heter Bergslagskanalen. Det sägs att han skänkte virke till att bygga en kyrka, det som idag är Karlskoga kyrkas sakristia samt gav Karlskoga sitt namn med orden ”har detta hittills hetat Möckelns bodar ska det numera heta Karls skogar”.

I mitten av 1600-talet tog bergsbruket fart och ett tiotal hyttor uppfördes i trakten. Hyttdriften var en givande binäring för jordbrukare, vilket också satte sin prägel på bebyggelsen. Stångjärnshammare byggdes, bland annat i Valåsen, Björkborn och Bofors. Efterfrågan på järn var stor både i vårt land och ute i Europa. Blomstringstiden övergick under 1800-talet i en krisperiod där nästan bara de stora bruken överlevde, till dem hörde Valåsen och Bofors. Valåsen satsade på skogsbruk och idag finns här ett av vårt lands modernaste och kapacitetsmässigt största sågverk. Bofors, grundat 1646, klarade krisen mycket tack vare djärva satsningar och utvecklande nymodigheter bland annat en Lancashiresmedja och ett valsverk. Bofors expanderade och blev så småningom Sveriges största bruk i fråga om produktion av valsat stångjärn. 1893 köpte Alfred Nobel alla aktier i AB Bofors Gullspång. Han kom som en räddare med nya idéer och friskt kapital. Tillverkningen av kanoner som börjat på 1880-talet sköt nu bokstavligen fart. Omkring 1930 hade bolaget nått världsrykte som kanontillverkare. Den berömda 40 mm automatiska luftvärnskanonen, bidrog till att göra Bofors till en storindustri.

I dag finns i Karlskoga ett Nobelmuseum som visar Alfred Nobels hem i Björkborns herrgård samt det laboratorium där han utvecklade många av sina uppfinningar. Här finns också Fiffiga huset för barn i alla åldrar och sommartid spelas barnteater i trädgården.

Ett välbevarat minne från bergsbruket är Granbergsdals hytta som är tillgänglig för besök året om. Ett engagerat byalag håller kaffestuga och hyttbod öppet under sommaren samt ser till att det finns underhållning att njuta av. I september är det kolarvecka, då tänds milan och kolbullar med fläsk och lingon serveras.

Kulturlivet är stort i Karlskoga, kulturskolans utbud lockar många att utöva musik, sång, teater och bild. Det finns också många föreningar som sprider glädje med teater och musik. Varje år ordnas en konstrunda där lokala konstnärer visar sina alster. I Folkets hus finns Sagabio som visar filmer i tre salonger.

30 413 personer bor i Karlskoga. Några kändisar som förknippas med staden är bland annat kanotisten Agneta Andersson, simhopparna Ulrika Knape och Anna Lindberg, WTCC-mästaren Thed Björk, svensktoppslegenderna Sten & Stanley, hockeyspelaren och tränaren Bengt-Åke Gustafsson, instagramprofilen ”Wisslaren” Christoffer Collin, fotbollsspelaren Daniel Tjernström, racerförarna Eje Elgh och Tony Ring, skådespelarna Figge Norling och Gustav Deinoff.

Historiska personer med anknytning till Karlskoga är främst Alfred Nobel som satt stor prägel på staden. Cirkusdrottningen Baptista Schreiber hade en permanent cirkus och vinterkvarter i Karlskoga men är idag mest känd för sin häst Menelik som ligger begravd utanför Skogskyrkogårdens mur. Ärkebiskop Olof Sundby föddes i Karlskoga år 1917.    

Näringsliv och utbildning

I Karlskoga finns ett mångsidigt näringsliv. Här finns elektronik, försvarsmateriel, tjänsteföretag, metallbearbetning, finmekanik, läkemedelsråvaror, kemiproduktion och trä- och sågverksindustri. Karlskogas spetsområde är avancerad högteknologisk utveckling med faciliteter för prov- och utvärdering och många företag är exportföretag med världen som sin marknad. På senare år har små och medelstora företag etablerats, flera tack vare tillgången på hög kompetens och framsynthet som är nödvändig i dagens konkurrens.

I kommunen finns också en spjutspets av high-tech-företag som bedriver ett avancerat utvecklingsarbete med framtidsinriktade produkter. Bofors industriområde som tidigare var hemligt och stängt är idag en dynamisk företagspark med ett 50-tal företag i olika branscher. Många gamla industrilokaler har byggts om och skräddarsytts för att skapa nya, moderna produktionslokaler.

Karlskoga kommun arbetar aktivt med näringslivsfrågor och ska fungera som en brygga mellan näringsliv, handel och besöksnäring. Att stimulera, stärka och stödja näringsliv och handel samt öka tillväxt och nyetableringar inom alla kategorier är viktigt. Att verka för långsiktigt engagemang tillsammans med alla utbildningar i ett flertal tillväxtprojekt är nödvändigt för att företag ska hitta kompetent arbetskraft.

Karlskoga är en till ytan stor kommun och har därför många skolor, 8 st F-6, 3 st högstadieskolor samt Möckelngymnasiet som tillsammans med Degerfors kommun erbjuder 15 nationella program, fem introduktionsprogram och gymnasiesärskola. För fotbolls- eller hockeyspelare finns en elitidrottssatsning som kombineras med gymnasiestudier. 

Boende och Camping

Från Granbergsdals hyttkamrar och kolarkojor till skönaste sängarna på anrika Bofors hotell, som länge var avsett endast för Bofors kunder, kan du sova om du besöker Karlskoga. Det finns flera hotell, stora som små, stadsnära eller vid sjön att välja på. Natursköna campingar når du på 5 minuter med bil och har du husbil är den populära ställplatsen vid sjön Möckeln ett alternativ, en promenad på 7 minuter tar dig till centrum med shopping och restauranger. Vandrarhem finns vid Karlskoga Folkhögskola och ett spännande äventyrsboende vid Boda Borg. Stugor finns att hyra, oftast nära vatten som vid Lunnedet.

Aktiviteter

Visa alla