Alfred Nobel, uppfinnare och kemist

Alfred Nobel – mångsidig innovatör och världsmedborgare

Alfred Nobel är utan tvekan en av Sveriges mest kända personer. Han var uppfinnaren, företagaren och skaparen av världens mest prestigefyllda pris – Nobelpriset. Mest känd är han kanske som uppfinnaren av dynamiten. Men bakom de stora framgångarna döljer sig privatpersonen Alfred Nobel. Här välkomnar vi dig in i hans värld.

Året är 1894 och Alfred Nobel har precis flyttat in till Björkborns herrgård i Karlskoga. Han är i full färd med att cykla på en höghjuling samtidigt som han försöker hålla balansen. För säkerhets skull ser han till att alltid ha en person bredvid sig som kan fånga upp honom vid ett eventuellt fall.

Att Alfred var en modern man märktes både i hans karriär och privatliv. Herrgården hade han fått på köpet när han köpte upp industriföretaget AB Bofors-Gullspång. Redan från start hade han storslagna planer på att modernisera företaget. Han ville att Bofors skulle bli den största konkurrenten inom stålindustrin gentemot föregångsländerna England och Tyskland.

Alfreds Björkborn

Alfred började med att investera drygt två miljoner kronor för att byta ut hela maskinparken och modernisera företaget, vilket var en enorm summa på den tiden. Han köpte även ett laboratorium från Stockholm och ett litet vattenkraftverk. Alfred var nämligen van vid rinnande vatten och elektricitet, något som inte fanns på herrgården när han flyttade in. Nästa steg var att inreda herrgården och till sin hjälp tog han brorsonen Hjalmar Nobel.

Edith Oldenburg arbetar som guide på det som numera kallas Alfred Nobels Björkborn, ett museum om Alfred Nobel och hans liv där man kan se en rekonstruktion av hans tidigare hem. Hon berättar om Alfreds reaktion när Hjalmar var klar med inredningen:

- Alfred var inte så snäll mot honom då. Han sa att det syntes att en man inrett huset och att det saknades en kvinnas hand.

Men Alfred lät sig inte nedslås av den misslyckade inredningen. För att få det hem han önskade sig, ställde han sina krav till Bofors styrelse. Han bad om ett biljardbord för att underhålla sina gäster och en bekväm säng, trots att han inte sov mer än fyra timmar per natt. Men viktigast av allt var självklart bokhyllorna.

- Alfred hade över 2 000 böcker när han gick bort, alla i originalspråk. I dag har vi kvar hans bibliotek på Björkborns herrgård. Dessutom har vi en dator där man kan leta rätt på böcker via olika kategorier. Det är perfekt för studenter som forskar om Nobel på universitet.    

Edith Oldenburg är en inbiten Nobelentusiast och expert. Hon målar upp en bild av Alfred som en mångsidig man som var långt före sin tid. Dessutom bidrog han till att sätta Karlskoga på kartan. Industrin blomstrade och personer med gedigna kunskaper inom kemi- och stålindustrin vallfärdade till Karlskoga efter att Alfred gjorde sitt intåg i den lilla värmländska orten.

Alfred älskade Värmland och brukade ofta åka runt åka runt med häst och vagn på de värmländska grusvägarna under sin tid på Björkborns herrgård.

– När han flyttade in på herrgården hade han med sig tre ryska orlovhingstar som man kallade ”urluffare”. Han tyckte inte om att hästvagnen lät så mycket på grusvägarna, därför försåg han vagnens hjul med ett gummitäcke. Sedan ordnade han också belysning med hjälp av en ackumulator på hästarna och i vagnen. Detta är ett strålande bevis på hur modern han var för sin tid. 

Brustet hjärta

Alfred Nobel kommer alltid bli ihågkommen som en av världens mest framgångsrika företagare och uppfinnare. Han banade väg för nya upptäckter inom sprängämnesområdet och uppfann dynamiten. Alfred var en världsmedborgare som behärskade fem språk flytande, men när det kom till kärlek var han inte lika framgångsrik.

Året är 1876 och Alfred Nobel är redan världsberömd. I den lilla badorten Baden, strax utanför Wien träffar han den unga expediten Sofie Hess i en blomsteraffär. Han blir förälskad på studs och bestämmer sig för att ge henne en lägenhet i Paris. Eftersom Sofie saknar utbildning och Alfred ofta rör sig i intellektuella kretsar runt Elyséepalatset, ber han henne lära sig konversationsfranska. Detta faller inte Sofie i smaken och kärleken rinner ut i sanden. Alfred fortsätter dock att stötta Sofie ekonomiskt under hela sin livstid.

Bertha Von Suttner (tidigare Kinsky) var Alfreds andra stora kärlek. Till skillnad från Sofie var hon en välutbildad kvinna som uppfyllde alla hans krav. Hon var musikaliskt begåvad och talade flera språk. Alfred skrev både drama och dikter och i dramat Nemesis skriver han ”I tankarna är du min älskade och i mina drömmar är du min maka”. De diskuterade krig och fred och hade vitt skilda åsikter om detta. Hon ville skapa fred med hjälp av samtal och kompromisser, men Alfred påstod att man måste ha starka vapen för att kunna skydda sig mot fienden. De hade varit perfekta för varandra. Problemet var bara att hon gifte sig med en annan man.

- Bertha gifte sig med Arthur von Suttner i hemlighet, mot Arthurs föräldrars vilja. De tyckte inte om att hon var sju år äldre än sonen, och inte så förmögen. Hon accepterades emellertid senare i livet.

Trots det stora bakslaget hade Alfred en fin relation med både Bertha och hennes make. Senare kom Bertha till Karlskoga och hälsade på Alfred på Björkborns herrgård. Historien slutar med att Alfred förblev ogift hela sitt liv och att Bertha von Suttner som första kvinna fick Nobelpriset i fred år 1905.

En sista önskan

Vid sin bortgång den 10 december 1896 var Alfred en mycket förmögen man, god för 33 miljoner svenska kronor. Hans mycket uppskattade medarbetare Ragnar Solhman fick tillsammans med Rudolf Lilljeqvist ansvaret över hans testamente. Alfred ville att 30 miljoner skulle investeras i en fond, där 80 procent ränta skulle gå till de blivande Nobelpriserna och 20 procent skulle återinvesteras.

Att genomföra Alfreds krav visade sig bli svårare än väntat för Ragnar och Rudolf. Släkten Nobel ville nämligen komma över Alfreds pengar och motsatte sig därför hans vilja. Sveriges dåvarande kung Oscar II var emot testamentets upplägg och ville att pengarna enbart att skulle gå till svenska forskare, inte utländska. Vissa kallade till och med Alfred Nobel för landsförrädare. Men trots det starka motståndet lyckades testamentsexekutorerna slutligen att förverkliga Alfreds sista vilja och sedan 1901 har världens ögon, en gång per år, riktats mot Sverige då Nobelpriserna delas ut.

Ett kontroversiellt Nobelpris

Med klassiker som Gösta Berlings Saga och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är Selma Lagerlöf en av våra mest älskade författare genom tiderna. År 1909 fick hon Nobelpriset i litteratur och 1914 blev hon den första kvinnliga ledamoten i Svenska Akademien. Men vägen dit var inte enkel. 

Selma Lagerlöf var verksam under en tid då kvinnor förväntades hålla sig i den privata sfären och ta hand om hemmet och barnen. En vanlig föreställning bland det manliga etablissemanget var att kvinnor saknade konstnärlig och intellektuell kapacitet, något som blev tydligt av det faktum att kvinnor saknade rösträtt fram till 1921. Selma Lagerlöfs litterära framgångar möttes av stora protester från personer som ansåg att hennes författarskap var opassande. En av hennes värsta motståndare var Carl David af Wirsén, Svenska Akademiens ständige sekreterare och ordförande av Nobelkommittén. 

Selma Lagerlöf nominerades till Nobelpriset för första gången 1904 men sänkes då av Wirsén som övertalade akademiledamöterna att inte rösta på henne. Den stora debatten ägde rum 1908 då han återigen bedrev en ihärdig kampanj emot henne. 1909 såg han sig slutligen besegrad. Litteraturprofessorn Henrik Schück sammanfattar Wirséns nederlag med orden: ”Wirséns ställning inom akademien var onekligen tragisk. Valet av Selma Lagerlöf var Wirséns största nederlag, och detta syntes alldeles ha brutit hans kraft”. 

Nobeldukar

Sedan 1991 dukas Nobelfesten årligen med bordslinne och servetter från värmländska Klässbols Linneväveri. Dukarna är formgivna av Ingrid Dessau, en av Sveriges främsta designers och textilkonstnärer. Vid framställningen av dukarna används en drällteknik med grovt silvergrått lingarn i förstklassig kvalité. Servetterna är vävda i damast, med tunnare halvblekt lingarn som framhäver Nobelmedaljens relief.

Hemma hos Alfred 

På Alfred Nobels Björkborn kan du se en rekonstruktion av Alfred Nobels sista svenska hem. Här kan du beundra hans personliga ting och hans skönlitterära boksamling med över 1100 boktitlar på olika språk. I det som tidigare var Alfreds stall, finns idag en modern anläggning med plats för konferenser, fester, konserter och föredrag. Museet erbjuder guidade visningar året runt med fasta turer från juni-till augusti. Dessutom lockar ”Fiffiga huset” både barn och vuxna med roliga experiment. Blir du hungrig finns ett kafé i anslutning till museet som serverar lättare luncher och fika. Alfred Nobels Björkborn är ett perfekt utflyktsmål för dig som vill ta del av spännande historier om Alfred Nobel i en vacker kulturmiljö. 

Text: Marcela Elofsson 

Nej