Den stora guiden till Värmlands vinterupplevelser

Vill du resa lagom långt och samtidigt uppleva en riktig vinter? Då är Värmlands heltäckande och snöbeklädda utbud resmålet att ta sikte mot. Här finns familjeskidåkning i toppklass, längdskidor för motionär, elit och familj i vacker natur och djurnära aktiviteter som westernridning, älgpark och hundspann. Eller varför inte åka till Värmland med målet att lära dig åka snöskoter? Allt är möjligt i Värmlands vinterutbud som knastrar lika genuint och mysigt som snökängor i nysnö.

Utförsåkning i Värmland

Varför åka onödigt långt när riktigt bra skidåkning finns nära, på bekvämt avstånd? Alpin utförsåkning för hela familjen i Värmland är aldrig långt bort och gör att du kan maximera skidåkning istället för bilåkning på skidsemestern. Här finns barnvänlig skidåkning av yttersta klass, knixiga backar för den erfarne och Funparks och skicross-banor för den äventyrslystne i naturskön miljö. Värmlands skidanläggningar rymmer kort sagt det mesta och nås bara några timmar från Stockholm och Göteborg. Välkommen till Sveriges bästa sydligaste skidåkning!

Branäs – Sveriges mest familjevänliga skidåkning

Inte mindre än tolv gånger har Branäs utsetts till Sveriges mest familjevänliga alpina skidanläggning. Och inte undra på. Här erbjuds kostnadsfria barnaktiviteter och gratis liftkort för alla barn upp till sju år. I skidbacken finns tre barnområden och en hyllad skidskola för barn. Branäs har bekväma och moderna lösningar för en smidig skidsemester från första till sista åk. Skiduthyrningen löser du enkelt, när det passar, online och utrustningen kan köras ut direkt till ert boende. Hungrig efter en lång dag i backen, bland de totalt 32 pisterna? Inga problem. Flera restauranger erbjuder take away och hemkörning av maten, direkt till stugdörren.

 

Skidsemester i naturreservat på Hovfjället

I Hovfjället, som nås några stak-tag från Torsby centrum, finns naturskön skidåkning som passar hela familjen där barnvänlig utförsåkning går först i kön. Skidanläggningen ligger mitt i ett naturreservat och från toppen kan du beundra den vackra utsikten innan du susar ner på någon av de 13 nedfarterna. För barn som testar skidåkning för första gången är också Hovfjället särskilt passande, Barnens fjäll (och backe) som slutar precis vid värmestuga och restaurang gör att skidglädjen kan gnistra dagen ut och dessutom finns skidskola för alla nivåer. Vill du testa fler upplevelser? Då är Sveriges kanske mest sydliga fjällnatur, i Hovfjället, också rätt val. Här finns även 22 kilometer välpreparerade längdspår.

Lättillgänglig toppskidåkning på Ski Sunne

Bara en timme norr om Karlstad ligger Ski Sunne, som nås lätt och erbjuder utförsåkning långt söderut med backar som lockar allt från barnfamiljer till Sverigeliten. Här finns snälla, gröna backar och mer utmanande svarta pister som stått värd för återkommande SM i slalom. Trots att Sunne rent geografiskt är söder om fjällen är den längsta backen nästan två kilometer – vilket slår flera mer nordliga skidanläggningar på fingrarna. Här får du helt enkelt ut mycket skidåkning! Flera backar har dessutom öppet för kvällsåkning ända fram till klockan 21.00 för mesta möjliga skidsemester. 

Familjär utförsåkning på Valfjället

Valfjället är den familjära och gemytliga skidanläggningen som passar perfekt för nybörjaren – med barnbackar och pulkabackar där både barn och vuxna åker gratis – och för familjer som uppskattar fart och fläkt. Här finns Funpark och Skicross-bana och dessutom fem liftar och tolv nedfarter. Alla backar leder dessutom ner till samma samlingsplats, vilket gör det tryggt men spännande för den som vill upptäcka själv men samtidigt lätt kunna hitta en förälder om det skulle behövas.

Längdskidåkning i Värmland

Snö 365 dagar om året och anläggningar som lockar allt ifrån skidlandslaget till familjen på vintersemestern? Det är den magiska alla-ska-med-sanningen om längdskidåkningen i Värmland, det. Dryga timmens resa från Karlstad nås de olika snöparadisen som får dig på rätt spår, oavsett ambition med din längdskidåkning. Miljön är hänförande på olika sätt, beroende på åt vilket håll du styr längdskidorna. Torsby Skidtunnel står ut med sina perfekta förutsättningar oavsett mildväder och till Mattila, Långberget och Kalhyttan reser du mot vacker naturmiljö och milsvida spår som passar både motionär och aktiva familjen som vill testa längdskidåkning för allra första gången. Att vara på glid till Värmland för längdskidor är en resa som passar alla.

Sagolika skidmeckat Mattila

Vill du kombinera längdskidåkning i toppklass med att besöka en historisk trakt? Då ska du bege dig till Mattila, fyra mil nordväst om Torsby. Här, i “Finnskogen” som befolkades av finländare på 1600-talet (därav namnet) är längdspåren lika välpreparerade som långa. 17 mil av skidspår, i rundor mellan tre och 21 kilometer finns under Mattilas flagg. Spåren läggs av samma pistmaskin som under Skid-VM i Falun. Mattila är det perfekta lägret, oavsett om du har Vasaloppsambitioner eller bara vill njuta av ändlös, krispigt vintrig, naturmiljö. Bor gör du bekvämt i någon av de välutrustade 28 stugorna – och varför inte fylla på med kalorier i restaurangen som lyfter fram lokala smakupplevelser? 

Alltid perfekta skidspår och väderförhållanden på Torsby Skidtunnel & Sportcenter

Snö året runt, den drömtillvaron för att åka längd är alltid sann i Torsby. Här finns Sveriges allra första inomhusarena för skidåkning i skidtunneln på Torsby Skidtunnel & Sportcenter med konstant perfekta förhållanden: -4 i luften och -3 i snön. Spåret i tunneln är 1,3 kilometer långt och följer omgivningens naturliga terräng med en höjdskillnad på tolv meter. Till besöket kan du även boka din instruktör för att spetsa din teknik, och ta nästa steg i din utveckling, oavsett vilken nivå du befinner dig på. Perfekt vinterväder även utomhus? Då kompletterar utomhusslingorna. Med utgångspunkt från skidstadion finns här 50 km spår, fördelat över tio olika rundor. 

Längdskidparadiset Långberget

Strax norr om Branäs i Torsby kommun, 630 meter över havet, finns ett riktigt längdskidparadis i vacker miljö. Här ligger Långberget med sina totalt 63 kilometer välpreparerade spår. Längdskidåkningen på Långberget passar alla skiddrömmar, liten som stor – oavsett om du satsar på nästa Vasalopp, testar längdskidor för allra första gången eller om du vill ha en härlig skidsemester för hela familjen. De allra minsta åkarna har exempelvis ett eget 200-metersspår och för de äldre barnen finns en egen Vasabana (totalt 1,2 kilometer lång) utmärkt med de klassiska Vasaloppsbyarna. Vill du ta din längdskidåkning till nästa nivå? Boka en privat skidinstruktör som visar trixen för att kapa sekunder i spåret. Efter målgång i spåret kan du pusta ut i skön hotellsäng på Långbergets sporthotell, som också erbjuder helpension för full bekvämlighet. För dig som föredrar egen stuga eller vandrarhem med självhushåll är det andra boendealternativ som finns att välja på.

Snösäkert skidlandskap på Kalhyttan 

Kalhyttan i Filipstad, 50 minuter nordöst om Karlstad, är friluftsområdet som också är ett snösäkert skidlandskap under vintern. Här finns en modern konstsnöanläggning som garanterar fyra kilometer härlig längdskidåkning även kvällstid (upplyst till 21-tiden). När vintern slår till och snön faller finns även natursnö-stråk fördelat över sju leder och totalt 40 kilometer för både klassisk- och fristilsåkning. Åker du hit med familjen där de minsta testar längdskidor för första gången? Då kan du börja vid skidlekplatsen och hänga vid grillplatsen för en dag i vintermiljö att minnas. För dig som vill vässa tekniken och materialet alldeles särskilt finns på Kalhyttan både möjlighet att boka egen skidlektion och att få en visning i vallabodens förlovade land. Detaljer som gör skillnad när du står på startlinjen, eller bara vill maximera njutningen i spåret.

Annorlunda vinterupplevelser i Värmland

Letar du efter annorlunda vinterupplevelser i naturen? Då finns i Värmlands fridfulla skogar, många sjöar och levande landsbygd till ditt förfogande. Oavsett om du vill lära dig köra snöskoter eller ge dig ut på ett med familjeäventyr med hundspann, ridning eller älgsafari är Värmland svaret. 

Westernridning i rofyllda omgivningar hos Our Little Farm

Krispig vinter och en dag med äventyr på hästryggen? Om det är något som får dig att galoppera känslomässigt inombords, ja, då ska du bege dig till den lilla, mysiga, farmen i Ekshärad 20 minuter norr om Hagfors. Här kan både nybörjare och vana ryttare ge sig ut på ridturer i sann westernanda i rofyllda omgivningar. På Our Little Farm kan du också uppleva en sagolik hästslädetur med vinterpicknick och bo över i någon av farmens två stugor, som ligger just intill hästhagen och nära sjön Sälje. 

Kom nära skogens konung i Värmlands älgpark

Skogens konung bor i de värmländska skogarna, och inte minst i trakterna kring Värmlands älgpark i Ekshärad, i Hagfors kommun. Tillsammans med välutbildade guider kan du här, tryggt och med respekt för djurens bästa, komma ut på en unik älgsafari. Under den en och halv timme långa turen får du möjlighet att se älgens ståtlighet på nära håll. Den genuina safarituren ges varje onsdag och söndag under vinterhalvåret och bokas online på Värmlands älgparks webbplats.

Häftig hundspann hos Hike Huskey Tours

Fartfyllda och laddade med sann naturglädje är hundarna på Hike Huskey Tours i norra Värmland, nära Branäs, redo att ta med dig på en häftig tur med hundspann du sent ska glömma. Energin går inte att ta miste på och för dig på spannet är det snudd på omöjligt att inte ryckas med i entusiasmen. Hela vintern erbjuder Hike Huskey turer tisdag, onsdag, fredag och lördag. Under sportlovsveckorna, vecka 7-9, kan du boka den familjevänliga upplevelsen varje dag, måndag-lördag. Turerna är allt ifrån tio minuter till timslånga och i camp:et kan du efter avslutat spann mysa i Hike Huskey-tältet där såväl varm saft som tilltugg utlovas.

Lär dig köra snöskoter och ta förarbevis hos Nature Adventure

Frihetskänslan att färdas genom snön på en skoter är svåröverträffad. Och för att kunna göra det behövs enligt lag ett särskilt förarbevis för skoter (för dig som tog körkort år 2000 eller senare). Det mest sydliga och samtidigt snösäkra stället att göra detta på är hos Nature Adventure i Gräsmark, i Sunne kommun. Kombinera nytta, nöje och ett härligt äventyr under en och en halv dag då du lär dig att köra skoter under trygg och säker handledning. All utrustning, kläder och – såklart – skotern ingår under utbildningen som genomförs i grupper om fyra till åtta personer. Bor gör du i välrenoverad stugmiljö med utsikt över sjön Rottnen. Här kan du läsa mer om att åka skoter i Värmland.

Nej