Västanå teater: En lada fylld av berättelser

Att besöka Västanå Teaterns Berättarladan är som att kliva in i en annan värld. En kreativ, myllrande, omvälvande och musikalisk värld där berättelserna får ett nytt liv. Allt ryms i den vackra värmländska ladan som känns nästintill sakral i sin självklara och enkla kostym.

Bredvid Rottneros Park ligger Värmlands största lada, som inhyser Sveriges minsta regionteater. Berättarladan har varit Västanå Teaters hemvist under sommarhalvåret sedan 1999. Sedan dess har Västanå Teater sommarjobbat med att charma och förtrolla publiken med berättelser av såväl Shakespeare som Selma Lagerlöf och Ibsen.

- Vi ger publiken en unik helhetsupplevelse där scen, livemusik, berättande och skådespeleri tillsammans med mat, miljö och kostymutställning utgör lika stora delar, berättar producenten Emma Hultcrantz när hon visar runt i Berättarladan.

Selma på Västanå teater

Sommaren 2016 är det dags för Selma Lagerlöfs Löwensköldska ringen att ta plats på scen. När vi besöker ladan återstår den sista finslipningen inför premiären på midsommardagen. Kostym och smink är på och den levande orkestern är redo. Det är den gamla generalen Bengt Löwensköld som går igen och skapar olycka och död över var och en som fått den huvudrollsspelande ringen i sin ägo. Västanå ger sin version av Selmas historia. Med berättandet, musiken och dansen i fokus.

- Selma och Västanå delar en konstsyn. Att det som gestaltas inte nödvändigtvis är realistiskt, utan snarare förhöjt och stiliserat och väldigt gärna vackert. Selma Lagerlöf ville väva in en guldtråd i vardagens väv. Och det är även den inställningen vi har här på Västanå, berättar konstnärlig ledare och regissör Leif Stinnerbom.

Inkluderande totalteater

Det må vara den minsta regionteatern i Sverige, men Västanå ger flest föreställningar om året. Från midsommardagen till sommarens slut ges över 50 föreställningar av Löwensköldska ringen. Publiken kommer gärna tillbaka år från år för att uppleva sommarens version av Västanås omisskännliga berättande, som är minst sagt inkluderande. Både under föreställningen och i pausen, då skådespelarna äter middag tillsammans med publiken.

- Jag brukar säga att vi är en slags totalteater - en musikteater som inte sjunger. Vi har en utåtriktad stil och har konstant kontakt med publiken, fortsätter Leif Stinnerbom.

Och den där levande musiken gör sitt till. Effektfullt och kraftfullt, men tydligen inte helt enkelt att jobba med.

- En levande orkester är fantastiskt att jobba med. Men det är både en utmaning och en hjälp för oss skådespelare, säger Jakob Hultcrantz Hansson.

- Vi måste veta exakt var musikerna är för att komma in med replikerna på rätt ställe. Här är musiken ingen bakgrund, utan i allra högsta grad en del av berättelsen.

Med en värmländsk klang

På Västanå teater blir historierna lite mer värmländska. I år talas även replikerna på värmländska. Något nytt och inte allt för lätt, har det visat sig.

- Nej, vi har haft stående undervisning här under repetitionerna, säger Leif Stinnerbom och skrattar.

- Våra värmländska ö:n och de tjocka l:en är lite svåra för de som inte har det i sig.

Det är ett tajt gäng som driver Västanå. Men produktionen sväller under sommaren, då tillfälliga skådespelare, scenarbetare och musiker tas in. Under vintern turnerar teatern runt om i landet med ett mongoliskt tält. Målet är hela tiden att addera ett extra värde för publiken. Och det är just publikens intresse som styr utvecklingen.

Ett starkt driv

Just nu byggs ladans ena del om, för att tas tillvara fullt ut. Berättarladan vinterbonas och får en till scen, lika stor som sommarteaterns. I ladan ska också inrymmas syateljé, musikrum och kontorsutrymmen om sammanlagt 1 000 kvadratmeter. I augusti väntas första stegen tas i den nya delen av ladan, då den för året färska festivalen Västanå Folk Festival går av stapeln.

- Västanå Teater blev regionteater 2009. Trots det grundar sig teatern i den lilla fria gruppen som tar tag i utvecklingsprojekt på eget initiativ. Det finns så mycket visioner, idéer och ett starkt driv här. Vi har lyckats skapa något som de flesta gillar – publiken, kritikerna och skådespelarna, konstaterar producent Emma Hultcrantz. 

Ja