Sven-Ingvars

Värmland – ett mekka för dansband

Året är 2006. Säfflebandet Torgny Melins släpper ”Dansbander”, en skiva med enbart Teddybears-tolkningar. Vigseln mellan dansband och post-punk är en succé. Ett exempel på dansbandsmusikens förmåga att ständigt modernisera sig och attrahera nya lyssnare.

Men varför är just Värmland ett så starkt fäste för dansband? Är det all sommarsol som påverkar, eller har värmlänningar helt enkelt lite mer bugg i blodet än andra svenskar?

I Värmland finns en mängd gamla bruksorter, där den folkliga dansen alltid varit populär. Landskapet är även välsignad med en rik historia och starka traditioner. Många hävdar att just det är några av anledningarna. Plus, såklart, att de första dansbanden kom från just Värmland.

För när vi backar bandet sisådär 60 år hittar vi nämligen det som brukar kallas det första dansbandet – Sven-Ingvars. Orkestern bildades 1956 i Grums kommun och vävde in toner av folkmusik i sin då mer popoch rockbetonade repertoar. De första stegen mot ikonstatus togs med Te dans med Karlstatösera 1961, som blev bandets genombrott. 1962 släppte The Vikings (blivande Vikingarna) sin debutskiva och Sten & Stanley bildades. Denna värmländska treudd blev förebild åt otaliga dansband framöver i både Värmland och resten av Sverige.

– Sven-Ingvars var pionjärer – de var verkligen banbrytande eftersom de var först ut och visade vägen för oss andra. Vår debutspelning skedde 1962 på en gala i Degerfors, tillsammans med bland andra Sven-Ingvars. Det var in i hetluften direkt, berättar Sten & Stanleys sångare Sten Nilsson.

Under resten av 1960-talet byggdes det upp en rivalitet mellan Sven-Ingvars och Sten & Stanley. Skrikande fans och listettor blev vardagsmat och rivaliteten påminde nästan om den mellan The Beatles och Rolling Stones.

– Och vi var väl Rolling Stones i sådant fall, skrattar Ebbe Nilsson, bror till Sten och pianist i bandet.

– Men det var mest i media eller hos fansen den rivaliteten fanns. För oss var det bara positivt med flera band från Värmland, och vi har många varma minnen tillsammans med framför allt Sven-Ingvars, fortsätter Sten.

Populariteten fortsatte in på 1970-talet och övergick i den första jätteboomen för dansbandsmusiken. Folk gick hen ur huse och vallfärdade till dansbanor och folkparker. Genren dansband var etablerat över hela Sverige och många band körde synkroniserad scenklädsel. Ett fantastiskt fenomen som idag förevigats i flera böcker. Vikingarna sjösatte sin albumserie Kramgoa låtar som fick vind i seglen när sångaren Stefan Borsch lämnade över mickstativet till Christer Sjögren. Nya orkestrar tillkom och fler än någonsin hade dansbandsmusiken som heltidssysselsättning.

Folk vallfärdare även en bra bit ut på landsbygden, där parker och dansställen alltid var sprängfyllda av besökare.

– Att ett dansband var från Värmland blev tidigt en kvalitetsstämpel. Då visste folk att det var ett bra band. Det kom väldigt många band från just Värmland då, säger Sten.

Som de flesta genrer har även dansbandsmusiken haft både toppar och dalar. Vågen av discomusik som sköljde över världen under slutet av 70-talet påverkade även Sverige, när DJ:s och diskotek tog alltmer plats. Vissa band valde att lägga instrumenten på hyllan, medan andra anammade discotrenden. Sten & Stanley släppte till exempel en svensk version av Barry Manilows monsterhit Copacabana.

– Vi har varit lyckligt lottade och alltid haft många spelningar. Men det är väl så med förändringar, det blir ett litet vacuum i en övergång. Om man som vi hållit på i 55 år så är det oundvikligt. Vi märkte dock inte så mycket av det, menar Ebbe.

Den dalande kurvan sträckte sig in på 80-talet, då musiken fick något av en töntstämpel och banden ofta höll till på stadshotell och båtar. Det började talas om ”dansbandsdöden” som ett begrepp. Lyckligtvis påverkar inte allmänna trender de riktigt inbitna. Pratar vi trogna och engagerade fans kan egentligen bara hårdrocken mäta sig med dansband – inga jämförelser i övrigt dock. Och lika snabbt som det går att säga ”midjekort kavaj” kan en kurva vända uppåt igen. Hultsfredsfestivalen förvånade många genom att boka Sven-Ingvars till 1991 års festival. Men bandet mötte upp den yngre festivalpubliken med en legendarisk spelning som bröt helt ny mark.

Ännu en gång hade en orkester från Värmland överbryggat genre- och generationsgränserna. Sven-Ingvars kultstatus cementerades med Hultsfredsspelningen och samtidigt hamnade dansbandsmusiken återigen i det starkare strålkastarljuset.

Vikingarna har invigt VM i friidrott, dansband har gästat Allsång på Skansen och Christer Sjögren medverkade i senaste säsongen av Så mycket bättre på TV4. Det hålls årligen stora galor och den trogna publiken tvekar aldrig att bjuda upp till dans. Men den största förändringen som skett på senare år för just dansband kom förmodligen  genom tv-programmet Dansbandskampen på SVT. Både branschen och i synnerhet Larz Kristerz som vann första årethamnade i fokus, vilket ledde till att många yngre lockades till dansbanorna. Med betoning på att dansa. För till skillnad från 60-talets danskvällar med fyllor och slagsmål så är dagens besökare ofta helt nyktra.

Rung om i Värmland hittar du flera dansbanor, även på mindre platser som Blomsterhult, Molkom och Forshaga. Nära Hagfors ligger Uddeholmsladan, en enormt vacker byggnad med ett dansgolv som tar 1 000 personer. De arrangerar det mesta från dansband till spelningar med artister som Jill Johnsson. Här gjorde även Doug Seegers en av sina första Sverige-spelningar.

– Det är fantastiskt trevligt att arrangera dansbandspelningar. Folk är väldigt sympatiska och det är en gästvänlig stämning. Det kommer folk ända från Stockholm, Sundsvall och Norge. Många av åskådarna är yngre elitdansare, och alla är fascinerade över vår vackra byggnad. Den får väldigt många lovord, berättar Stig Sonebrink som jobbar med Uddeholmsladan.

Det är tydligt att ett osynligt band knutit ihop Värmland med dansbandskulturen genom åren. Musiken har utvecklats och återuppstått i nya kostymer. Sprungen ur en danstradition och ett rikt kulturarv med ovärderliga skatter som Selma Lagerlöf, Nils Ferlin och Gustav Fröding bland mycket annat.

– För mig personligen så är Värmland de ljusa sommarnätterna när man åker hem från jobb, Frykensjöarna och naturen. När jag tänker på Värmland tänker jag på lugn och trygghet. En plats att kunna vila, avslutar Sten Nilsson.

Klassiska Sven-Ingvars i ny tappinng

Sven-Ingvars lever vidare, nu med sonen Oscar Magnusson bakom micken. Oscar som till vardags även driver Sliperiet Konsthall & Gastronomi i Borgvik.

Klassiska dansband från Värmland 

 1. Fernandoz
 2. Torgny Melins
 3. Ekbladz
 4. Lill-Ingmars
 5. Mats-Rogers
 6. Karlstad-Örjans
 7. Göran Zetterlunds
 8. Horizont

…och så klart ”treudden” Sven-Ingvars, Vikingarna och Sten & Stanley. 

Dansa dig genom Värmland 

 • Upperudslogen, Molkom hembygd.nyed.se
 • Blomsterhult, Karlstad logenmittiskogen.se
 • Uddeholmsladan, Hagfors uddeholmsladan.se
 • Hotell Gustaf Fröding, Karlstad gustaffroding.se
 • Folkets Hus, Forshaga primamusik.se
 • Danshallen, Karlskoga danshallenkarlskoga.se
 • Parkhallen, Arvika arvikaparken.com

Missa inte tredagars dansfest

33-årsjubilerande Fryksdalsdansen arrangeras i år 25–27 juli vid Kolsnäs i Sunne. Folkfest, dans och några av landets bästa artister. 

Läs mer:fryksdalsdansen.se 

Mer musik åt folket

Om inte dansbandsmusik är din kopp te bjuder Värmland på flera andra välbesökta musikbegivenheter. Eller vad sägs om folkmusikfesten Ransätersstämman (6–9 juni), gratisfestivalen Putte i Parken i Karlstad (XXXX juni) eller omåttligt populära Arvika Hamnfest (1–3 augusti).  

Årtal att minnas

 • 1956 – Sven-Ingvars ser dagens ljus. 
 • 1957 – Ji Kås Rockband startas av Jens Carlsson, bandet som efter ett flertal namnbyten landar i Vikingarna. 
 • 1962 – Sten & Stanley bildas i Karlskoga. 
 • 1968 – Filmen Under ditt parasoll, där Sven-Ingvars medverkar, når biograferna. Tyvärr sågas filmen av en enig kritikerkår och floppar. 
 • 1974 – Vikingarna släpper Kramgoa låtar 1. Samma år får de in sin första låt på radioprogrammet Svensktoppen.
 • 1976 – Karlstad-Örjans släpper skivan Det sa bara klick, som även inkluderar låten Silvia. Båda hänvisar till det svenska kungabröllopet som gått av stapeln samma år. 
 • 1978 – Christer Sjögren tar över som sångare i Vikingarna. Hans första album med bandet är Kramgoa låtar 7.
 • 1981 – Låten Santa Mariamed Sten & Stanley toppar listan över årets låtar på Svensktoppen. 
 • 1991 – Sven Ingvars spelar på Hultsfredsfestivalen och gör stor succé. 
 • 1993 – Svensktoppen gör en regeländring, när lyssnarna får börja rösta på sina favoriter. Detta leder till att dansbanden starkt dominerar listan. 
 • 2000 – Dansband demonstrerar mot den fulla momsen på dans, som inte drabbar ”vanliga” konserter. 
 • 2007 – Dansbandsupproret startar den 23 augusti. Flera svenska dansband anmäler Sveriges Radio till Granskningsnämnden för radio och tv, då de anser av SR:s kanal P4 spelar för lite dansband. 
 • 2008 – Första säsongen av programmet Dansbandskampenvisas i SVT, vilket påbörjar ännu en ny storhetstid för dansbanden. 
 • 2011 – Dokumentärserien På väg till Malungbörjar sändas i SVT. Totalt visas tre säsonger. 
 • 2016 – Sten & Stanley gästar Allsång på Skansen.
 • 2017 – Vikingarna släpper skivan Kramgoa låtar 30.
 • 2017 – En av Sveriges mest folkkära artister, Sven-Erik Magnusson, går ur tiden 74 år gammal. 

Text: Niklas Simonsson

Steg & Stanley
Photo credit: Sten & Stanley
Steg & Stanley
Fernandoz i Uddeholmsladan
Photo credit: Fernandoz i Uddeholmsladan
Fernandoz i Uddeholmsladan
Nej