Vandra i Värmland. Foto Marcela Elofsson

Vandring i sköna skogar

Värmland är synonymt med vandring – i synnerhet dagsvandringsleder som lämpar sig för hela familjen. Följ med oss ut på tur då vi besökte Selma Spa i Sunne och utforskade den intilliggande Sundsbergsleden.

Vi vaknar upp av att eftermiddagssolen letat sig in mellan defjädergrå gardinerna i vårt rum på Selma Spa. Efter en välgörande ansiktsbehandling och tupplur står en nypa frisk luft på agendan. Att det fanns natursköna vandringmöjligheter i närheten visste vi om innan vi kom hit, men att Sundsbergs friluftsområde bara låg ett stenkast bort från parkeringen blev en positiv överraskning.

Trots att vi bara gått några hundra meter känns det som att vi är långt från anläggningen. Det fuktiga gruset knastrar under skorna och lungorna fylls av den friska luften som doftar av regnskuren som drog förbi för några timmar sedan. Sundsbergsleden börjar flackt, med en traktorväg som leder oss in i en allt tätare skog. Solen riktigt glöder på mossan mellan granarna och en svag vind hörs susa i trädtopparna. Målet på vår dagsvandring är att ta oss upp till Utsikten högst upp Klövberget. Där ska vi avnjuta vår matsäck och insupa den milslånga utsikten över Fryksdalen. Har vi tur kommer himlen bjuda på en lika glödande solnedgång som vi avnjöt från restaurangen på Selma Spa under gårdagen.

Så här års, när sensommaren precis övergått till höst, har den annars populära sevärdheten med haven av blåsippor tyvärr blommat ut. Å andra sidanhar löven på träden börjat skifta till orange och rött högst upp i trädkronorna. Jämfört med andra värmländska naturområden är både växt- och djurlivet ovanligt rikt i Sundsbergs friluftsområde tack vare den kalkrika berggrunden. Här finns till exempel hela sju av landets åtta hackspettsarter att skåda om du har tur. Leden har successivt övergått i lite brantare partier som får pulsen att höjas något, kanske mer än vanligt med tanke på hur avslappande vi blivit det senaste dygnet. När vi nått toppen har solnedgången, mycket riktigt, startat sitt skådespel – ett ypperligt tillfälle att pusta ut och njuta av lugnet.

Tre timmar efter att vi lämnade anläggningen är vi tillbaka på rummet igen. Efter en kulinarisk middag i restaurangen bestämde vi oss för att ta ett sista, värmande bubbelbad. Den friska luften från dagsvandringen känns fortfarande som en sval slöja inuti kroppen när vi kliver i.

Från Vänern till vildmarken

Tack vare den vackra Klarälvsbanan och Klarälvsleden är det möjligt att ta sig hela vägen från Hammarö i söder till Sysslebäck i norr. En totalt 220 km lång bilfri cykelled genom fantastisk natur som bör upplevas från sadeln eller till fots.

Läs mer: www.klaralvsbanan.se

Text: Linnea Lindblad Foto: Marcela Elofsson

Vandra i Värmland. Foto Øivind Lund
Photo credit: Vandra i Värmland. Foto Øivind Lund
Vandra i Värmland. Foto Øivind Lund
Nej