Utsikt över Holmtjärn, Glaskogen

Vandra i naturreservatet Glaskogen

Följ med Katarina och Ove på en dagsvandring i naturreservatet Glaskogen. Det blev ett vandringsäventyr med vildmarkskänsla genom djupa skogar, Varma Koppen i vindskydd, bad i skogstjärn – och ett möte med en älg!

Vi har gått 40 minuter allt längre in i den höga barrskogen när vatten skymtar mellan träden. Jag ökar tempot fram till den lilla skogstjärnen. Och där står den där på stranden mitt emot – älgen! I några sekunder känns det som jag förflyttas till John Bauers magiska sagovärld. Det är vindstilla, solen lyser över det mörka, spegelblanka vattnet, älgen rör sig långsamt där på andra sidan tjärnen, kanske 75 meter från mig. 

– En älg, visk-ropar jag upphetsat till Ove som vandrar en bit bakom mig.

Jag fumlar med kameran. Älgkon uppfattar vår närvaro och med höga kliv vänder hon in mot skogen, glider elegant in bland tallarna och försvinner. På min bild kan jag (om jag zoomar in maximalt) skymta en älgrumpa och ett halvt älghuvud. Inget för National Geographic, men det magiska ögonblicket finns ju kvar i mitt minne.

Glaskogen perfekt för vandring och paddling

Den här vildmarkskänslan (med eller utan älg) med djupa trollskogar, sjöar och tjärnar gör naturreservatet Glaskogen speciellt – särskilt som det ligger så lättillgängligt, bara 40 minuter med bil från Arvika. De stora sjöarna Stora Gla och Övre Gla är perfekta för kanotpaddling eller för att göra en flerdagarsvandring runt. Till Glaskogen strömmar många friluftsintresserade tyskar och holländare varje sommar, men är tyvärr fortfarande okänt för många svenskar. För mig och min familj som har sommarstuga nära Klässbol, en halvtimme därifrån, är Glaskogen ett av våra sommarparadis. Minst två besök måste det bli varje sommar – antingen bara en badutflykt till favoritklippan i Stora Gla eller en vandringstur över dagen.

 Lenungshammar är ”centrum” för Glaskogens naturreservat på 28 000 hektar. Här finns informationscentral, camping, kanot- och cykeluthyrning, minibutik och många vandringsleder utgår härifrån. Men denna soliga och varma junidag har jag bestämt mig för vandringsleden Holmtjärnsrundan på 1 mil i södra delen av Glaskogen. Med hjälp av friluftskartan över Glaskogen ser jag att turen passerar flera tjärnar, en utsiktspunkt, två vindskydd och några gamla torpruiner. Det verkar lovande! Så häng med på vårt äventyr!

Exklusivt möte med älg 

Jag och min man Ove parkerar bilen vid informationstavlan utanför den lilla byn Gängene, rustade för en dag i skogen: ryggsäck, karta, vattenflaskor, stormkök och lite mat, badkläder och minsta badhandduken. I gympaskor och vandringsbyxor (högt blåbärsris och shorts är ingen bra kombination) börjar vi gå leden. Tydliga orange markeringar på tråd eller stolpar leder oss upp och in i en öppen tall- och granskog där vi vandrar längs med en ås. Solljuset silar in mellan träden på det ljusgröna blåbärsriset. Den breda skogsstigen känns som rena autostradan. Så småningom smalnar stigen av, blir snirkligare, det är tyst. Eller förresten; det är ju inte alls tyst, men det är bara naturens ljud som omsluter oss: fåglar, rasslet från blåbärsriset, våra egna steg, den svagt susande vinden… Efter 40 minuter når vi den lilla tjärnen Bränntjärn – och jag får mitt exklusiva möte i 10 sekunder med skogens konung. Ove har missat älgen, vi tar en vattenpaus så jag får debriefa min upplevelse, spanar en stund om älgen skulle kunna tänkas dyka upp igen, men förstås inte.

Magisk utsikt där skogen möter vattnet

Vi fortsätter vandringen där vårt nästa planerade stopp är ett vindskydd efter knappt halva vägen. Vägen dit är lite mer kuperad och pulshöjande, kul att kämpa upp för några höjder. Sen ner på andra sidan och hålla ordning på fötterna på den smala stigen och balansera på spänger vid blöta mossar. Vi pustar ut på utsiktspunkten Titthöjden, fast utsikten var nog mer imponerande för 30 år sedan innan de omgivande träden vuxit till sig. Men vår ansträngning får ändå sin belöning med råge när vi når fram till Holmtjärn. Där bär stigen upp på en höjd med en magisk utsikt över vattnet. Vi sätter oss på ett klippblock och njuter av stillheten. Det är något speciellt med vattnet som möter skogen, de vita molntussarna som speglar sig i vattnet. På håll ser vi ett knölsvanspar som långsamt simmar i tjärnen. Kanske är detta deras trolska sommarparadis, som vi också får ta del av. En bit fram ser vi vindskyddet ute på en udde. Vi skyndar dit – och ser på klockan att det gått drygt 2 timmar sedan vi lämnade bilen.

Vindskydd med premiärdopp

Det finns 54 vindskydd över hela Glaskogen. Det här har nummer 49. Vi ser i gästboken att ett sällskap sovit över vindskyddet redan i början på maj, och innan säsongen är över lär det blir fler. Här finns ved till grillplatsen och 100 meter bort ett välhållet utedass. Men vi nöjer oss med att använda vindskyddet som ”lunchrestaurang”. Ove plockar fram stormköket och bränsleflaskan. Vi kokar vatten till våra Varma Koppen-påsar. Visst hade det varit enklare med att ha med varmvatten i termos med. Men ärligt, upplevelsen av äventyr blir ju så mycket bättre med stormkök, med eller utan barn på vandringen. Medan Ove passar stormköket tar jag mitt premiärdopp för säsongen i tjärnen. Här finns ingen strand och sjöbotten är inte av ”Tylösandskvalitet”. Men so what, att simma i liten tjärn intill näckrosblad mitt i vildmarken är en oslagbar känsla. Jag hävdar att det är 18 grader i vattnet, riktigt gôtt, men min bättre hälft påstår efter att han doppat sig att det är max 16.

Efter 1 h och 15 min rast vandrar vi vidare, och är inne på andra halvan av turen. När vi rundat Holmtjärn, kämpat oss över en tuff höjd där det tack och lov placerats ut ett träräcke att hålla sig i går leden en lång stund alldeles intill nästa tjärn, Åltjärn. Den sena eftermiddagssolen ger en rogivande känsla: ljuset är mildare och fotovänligare, skogens skuggor över vattnet blir längre…  Men det börjar kännas i ben och fötter, så när vi i efter 1,5 timme pausar vid Åltjärns vindskydd drar jag av skor och strumpor och svalkar fötterna i tjärnen. 

Firar med glass efter 16 000 steg

Nu närmar vi oss civilisationen igen i form av en liten grusväg. Vi följer den en kort bit och precis där leden svänger upp i skogen igen passerar vi raststugan Kolarkojan. Vi kikar in i den spartanska stugan Här finns två britsar, ett bord och en vedkamin att värma sig med om det är kallt och regnigt ute. Den sista kilometern i kanten av Gängenes ängar går snabbt. Här har barrträden ersatts av hagmark och lövträd och plötsligt vi tillbaka vid startplatsen och bilen. Hälsoappen visar 16 000 steg, fyra timmars vandring plus två timmars pauser (tre timmar + paus står det i ledbeskrivningen, men vi har ju både plåtat och filmat längs vägen). Vattnet är slut, men vid Glaskogens övernattningsstuga i Gängene, 100 meter bort, kan vi fylla på flaskorna. Vi firar vår bravad med att åka till närmaste tätort, det lilla samhället Glava, köper glass på bensinmacken och reflekterar över dagen: Tänk att vi fick ha denna del av Glaskogen helt för oss själva. Vi mötte inga andra vandrare på hela tiden. Och medan glassen smälter i munnen bestämmer vi att den här rundan blir en perfekt äventyrsutflykt med sommargrannarna och deras grabbar i nedre tonåren senare i sommar. Fast ett exklusivt möte med en älg kan vi förstås inte garantera! 

3 tips från Katarina

  • Vid fint och torrt väder behövs inga vandrarkängor för dagsvandringar i Glaskogen. Gympaskor räcker ofta gott. 
  • Köp Glaskogens karta. Bra att ha både före och under vandringen.
  • Fira vandringen med fika. Finns goda fikamöjligheter i närheten, till exempel Hertig Carls café i Lenungshammar, Glava sockenmagasin där damerna i hembygdsföreningen serverar våfflor eller Café Arvé på Sölje Bygdegård.
  • Kolla in Instagramkontona @Glaskogenvindskydd och @vandramedbjorn. De drivs av friluftskonsulenten Björn Adolfsson i Karlstad som vandrar mycket i Glaskogen. Han lägger ut bilder och betygsätter på leder och vindskydd han besöker.

 

 

 

 

Ove och Katarina
Photo credit: Ove och Katarina
Ove och Katarina
Ove vid Bränntjärn
Photo credit: Ove vid Bränntjärn
Ove vid Bränntjärn
Vidskydd vid Holmtjärn
Photo credit: Vidskydd vid Holmtjärn
Vidskydd vid Holmtjärn
Vandringsmat i vindskyddet vid Holmtjärn
Photo credit: Vandringsmat i vindskyddet vid Holmtjärn
Vandringsmat i vindskyddet vid Holmtjärn
Premiärdopp
Photo credit: Premiärdopp
Premiärdopp
Ove studerar kartan
Photo credit: Ove studerar kartan
Ove studerar kartan
Rastkoja Gängene
Photo credit: Rastkoja Gängene
Rastkoja Gängene
Nej