Vandra i Värmland

Upptäck naturen i Värmland till fots. Värmland består till stor del av natur och vildmark och här finns både tillrättalagda vandringsleder och outforskade områden och slingriga naturstigar i varierad terräng.

Möjligheterna till vandring är oändliga i Värmland och att ta sig fram till fots är ett äventyr som blir vad du gör det till. Du kan välja att vandra i orörd vildmark, följa en lagom upptrampad stig med karta och kompass, strosa på en skyltad led eller till och med vandra en guidad stadsvandring. Värmlandsleder, Finnskogsleden och Glaskogens ledsystem utgör bara de över 700 km vandringsleder.

Värmlandsleder

I Värmland finns ett flertal certifierade vandringsleder, vi kallar dem för Värmlandsleder. Det är leder av olika nivå, med olika längd och i varierad terräng. Det de har gemensamt är att de är utvalda, kvalitetssäkrade och kontrolleras och sköts om lite extra för att Värmland även i framtiden ska kunna fortsätta att ha hållbara vandringsleder. 

Läs mer om Värmlandsleder

Finnskogsleden utsedd till signaturled av Svenska Turistföreningen

Finnskogsleden är en 240 km lång vandringsled, som sträcker sig både över Sverige och Norge. Leden går från Morokulien i söder till Trysil i norr och riksgränsen korsas flera gånger under vandringen. Leden blev 2019 utnämnd till en av tolv svenska Signaturleder av STF. Du vandrar längs ett småkuperat landskap med stora myrar, flera älvar, insjöar och tjärnar men framför allt genom skog och vildmark.

Läs mer på finnskogleden.com

Läs mer om Signaturled Värmland på STF

Vandra på egen hand eller med guide

Flera platser i Värmland erbjuder vandringar med rutinerade naturguider som berikar din upplevelse genom att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter både från naturen och platsen som ni vistas vid. Vi tipsar också om att du ska ta dig god tid och passa på att besöka de sevärdheter som ligger i närheten av vandringslederna!

Vandra på naturstigar i norra Värmland

Långberget

Om du utgår från Långbergets Sporthotell finns många vägar, leder och stigar att vandra. Runt hotellet hittar du flera naturstigar av varierad längd och svårighetsgrad och du kan även köpa med ett lunchpaket till din vandring. Du kan bland annat göra en kortare stugbyvandring på ca 2,5 km eller vandra till Storberget (ca 5 km – medelsvår), Gammelsätern (ca 8 km – medelsvår) eller Horstomyren (ca 8 km – krävande)

Här erbjuds du även bussturer till Gammelsätern, Granberget och Ransbysätern med vandring tillbaka, och du kan även köpa med ett lunchpaket till din vandring. Långberget erbjuder även en inre och yttre upplevelse med natur och kultur, där du får känna historiens vingslag under weekend med Yoga och vandring i Pilgrimers fotspår.

Läs mer på langberget.se

Nordvärmlandsleden

Nordvärmlandsleden är ca 54 km och går genom omväxlande och kuperad terräng genom dalgången med fina fiskevatten och många vackra utsiktspunkter som Branäsberget, Långberget och Granberget. Leden går från Branäs i söder till Höljes i norr med anslutningsled till Sysslebäck, men du bestämmer naturligtvis själv vilken riktning du vill gå. Längs leden finns rastplatser med vindskydd och övernattningsstugor. Vill man inte gå hela sträckningen, som är 54 km, finns bussförbindelser mellan Branäs-Sysslebäck-Höljes. I mitten av juli kan du delta i Råaloppet, ett 30 km långt trailrunning-event som går från Långbergets- till Branäsbergets topp.

Hovfjällsleden

Hovfjällsleden är en 27 km lång led där du startar, eller går i mål, på toppen av Hovfjället och tar dig genom naturreservatet ner mot Valberget på Torsby Sportcenter genom att följa de orangemarkerade stolparna. I naturreservatet vid Hovfjället finns flera av de certiferade Värmlandlederna; Torprundan (3,7 km)Råkullsrundan (8 km) och Hovfjällsrundan (12 km).

7-torpsleden

7-torpsleden är en 8 km lång led som statar i Lekvattnet, väster om Torsby. Leden går huvudsakligen på gamla stigar som skapats av skogsfinnarna och passerar sju torp, alla med skogsfinskt ursprung, och du passerar riksgränsen mellan Norge och Sverige. 

Vandra i Sagolika Sunne

Sunne erbjuder under våren en vandringsvecka där du erbjuds specialpaket med boende och många guidade turer för att bekvämt kunna vandra och upptäcka det sagolika landskapet. Lederna kan du självklart vandra även på andra delar av året och det finns gott om valmöjligheter för både vandring, boende och andra sevärdheter att besöka. Här kan du ta del av både natur och kulturhistoria då flera av lederna har kopplingar till Sunnes historiska platser.

Läs mer

Vandra i västra Värmland

Västra Värmland bjuder på vandring av olika slag och vi kan erbjuda förslag på vandringsturer, allt från arrangerade stadsvandringar till vildmarken i Glaskogen.

Glaskogens Naturreservat

I Glaskogen finns 300 km vandringsleder i olika längder. Här kan du vandra allt från kortare rundturer till veckoturer utan att vistas på samma led två gånger. Alla leder är orangemarkerade med skyltar i alla korsningar. Det finns vindskydd, övernattningsstugor och rastplatser men eget tält kan var bra att ha med. Glaskogen är ett naturreservat och du köper ett Glaskogskort (60 SEK) för att få tillgång till Glaskogens anläggningar. Köp gärna kartor i förväg så att du kan planera din vistelse!

Pilgrimsvandring vid riksgränsen i Västra Värmland

Västra Värmlands Pilgrimsled sträcker sig från Lurö och fortsätter upp över Värmlandsnäs genom Säffle kommun över Kila och Gillberga till Arvika kommun vid Stömne, vidare genom Glava och Älgå till Eda kommun genom Köla och Skillingmark till norska gränsen. Du kan vandra leden, som är skyltad, när du vill. Du som går utmed pilgrimsleden kan skaffa ett pilgrimspass. Vid kyrkorna och några andra platser utmed leden finns det möjlighet att stämpla detta. Den som vandrat minst 10 mil, ridit eller cyklat 20 mil kan erhålla S:t Olofsdiplomet.

Läs mer

Fler tips på vandring i Arvika och västra Värmland hittar du här.

Vandra i östra Värmland

I Östra Värmland hittar du den trollska Fasaskogen. Fasaskogen är ett ca 28 kvadratkilometer stort område i Södra Kilsbergen, öster om sjön Ölen, där du kan vandra på någon av de många stigarna i vildmarken med stora mossbeklädda stenar.

Vid Rönningshyttan, som är porten in till många av Fasaskogens naturreservat, finns information samt kartor att tillgå. Inom reservaten finns markerade vandringsleder. Många har också redan upptäckt de fina gångstigarna som binder samman reservaten. En del uppmärkningar återstår, men välkommen att vandra på stigar som vill bli trampade på. Detta sammantaget gör att praktiskt hela Fasaskogen har kommit att bli ett vandringsområde som är unikt för Mellansverige.

Du kan också vandra Åsjöleden (26 km) mellan Knappfors vid Lunedet och Lårhöjden nordost om Storfors, Angsjöleden som är omgiven av myrmarker (8 km), Tio sjöars led (11 km) eller Lunedsleden (13 km). 

Här kan du också vandra med kocken och naturguiden Monica Tiger på Tigers Nature Living som erbjuder olika vandringspaket med måltider tillagade i naturen.

Mellan Filipstad och Karlstad ligger Brattforsheden med Lungälvsravinerna, Geijerdalsmossen, Kittelfältet och Brandfältet som har geologiskt intressanta områden med dödisgropar, åsar och raviner. På Brattforsheden kan du vandra på fina vandringsleder och naturstigar.

Granbergsleden är 11,5 km lång totalt. Den startar vid sjön Bosjön intill Rämmen och går längs gamla stigar och vägar. Utefter leden finns många torplämningar. Naturreservat såsom Högbergsfältet i Persberg med sina gruvhål och Tilas Stoll (som är en vertikal gruvgång där du kan gå in och se hur gruvan ser ut från insidan) och Tibergs udde i Långban som också är ett botaniskt naturreservat med en ovanlig orkidérik flora är fina strövområden och guldkorn värda att besöka. Barnen hittar sin favorit på Trollstigen i Lesjöfors, en 3 km lång vandring bland tomtar och troll.

Fler tips på vandring och alla naturreservat hittar du bland annat hos Länsstyrelsen i Värmland.

Läs även Fem tips för dig som vill vandra i Värmland.

Vandra i södra Värmland

Jäveröleden

Jäverön ligger nära Skattkärr, öster om Karlstad. Jäveröleden är en medelsvår vandringsled om 17 km som ligger på Jäverön i Vänern. Du tar färjan, båtbuss eller egen båt till ön som har ett levande jordbruk, sommaröppet café och cykeluthyrning. Du vandrar genom vackra strandängar och naturbetesmarker med hästar, kor och får.

GPS-KOORDINATER STARTPUNKT: N 59° 23.407, E 13° 39.808

Jäveröleden halvrundan

10 km vandring på Jäverö i Vänern, dit du tar dig med båtbuss, färja eller egen båt. Du följer Jäveröleden men strax söder om Jäverö Gård viker du av mot Ekorrviken längs den markerade genvägen.

GPS-KOORDINATER STARTPUNKT: N 59°23.407, E 13°39.808

Jäveröleden korta

3 km vandring på vackra Jäverön. Du startar vid färjeläget och viker av vid den första genvägen.

GPS-KOORDINATER STARTPUNKT: N 59°23.407, E 13°39.808

Jenny Nohréns 9 tips på vandringar i Värmland

  • Halgåleden är en utmanande vandringsled med vid utsikt över Klarälvdalen. Passa på att uppleva Brattfallet!
  • Glaskogen har 30 mil vandringsleder i riktig vildmark! Gör dagsturer eller en längre veckovandring.
  • Brattforsleden är en 25 km lång vandringsled som tar dig genom flera naturreservat och naturtyper. En härlig dagstur!
  • På Ängenlenden vandrar du 17 km genom storslagen natur och kan stanna till vid många fina kulturlämningar.
  • Järnleden är totalt 30 km med flera startpunkter. Ladda ned audioguiden så blir turen extra rolig och lärorik.
  • Gruvleden, är en värmlandsled om 10 km, genom vacker värmländsk trollskog och förbi gamla gruvlämningar som minner om svunna tiders liv.
  • Hovfjällsleden. Starta din vandring vid Hovfjällets topp och avsluta 27 km senare vid Torsby Sportcenter vid Valbergets fot.
  • Finnskogsleden är en 240 km lång vandringsled som följer gränsen från Morokulien i söder till norska Trysil i norr.
  • Sävsjöleden, 8,4 km. Sjönära vandring med flera bra rastplatser. Du drar med handkraft flotten över sjön för att göra en rundtur.
Vandra i Värmland
Photo credit: Vandra i Värmland
Vandra i Värmland
Nej