Unionsleden går över landsgränsen mellan Moss i Norge och Karlstad i Sverige

Unionsleden

Vill du cykla i två länder med en spännande och varierad natur i ett område rikt på naturnära upplevelser är Unionsleden ett utmärkt val. Leden är under uppbyggnad och beräknas invigas våren 2021.

Din cykelresa startar vid Oslofjorden i norska Moss och avslutas i Karlstad som ligger vid Sveriges största insjö Vänern.  Ledens namn kommer av att Sverige och Norge mellan 1814 – 1905 var en union. Unionen bildades i Moss och avslutades i Karlstad precis som cykelleden. Sedan unionsupplösningen har vi fortsatt att vara goda grannar med mycket utbyte över gränsen. 

Varierat landskap

När du cyklar Unionsleden kommer du att slås av det vackra omväxlande landskapet. Ena stunden cyklar du genom byar, i nästa längs någon av alla våra sjöar. Du kommer cykla på vindlande grusvägar genom skogar och öppna landskap med betande djur. Området har ett rikt naturliv med älg, rådjur, räv och mycket annat som kan dyka upp längs vägen. Du har aldrig långt till ett svalkande bad eller vacker utsiktsplats där du kan inta din picknic. 

Upplevelser

Längs Unionsleden finns många sevärdheter som knyter an till dess historia. Men även konstgallerier, ett whiskydestilleri och gårdsbutiker dyker upp längs leden. Om du vill ha omväxling till cykelsadeln finns mycket naturnära aktiviteter, båtturer, paddling eller varför inte prova fiskelyckan på Dalslands Kanal eller i Halden Vassdraget. En vandring eller ett besök på Dalslands Aktiviteter som har höghöjdsbanor, ridturer och en älgpark kan vi också rekommendera. Mer upplevelser längs Unionsleden kommer du att hitta på unionsleden.com men också på visitoestfold.comdalsland.com och visitvarmland.com .

Mat och sömn

På resan är det viktigt att sova och äta gott. Unionsleden är uppdelad i lämpliga dagsetapper, det finns oftast matställen att pausa vid, annars kan ditt boende skicka med lunchpaket. Sover gott gör du på hotell, herrgård, glashus men även ett tåghotell står redo med en skön säng och god middag efter en dag på cykel. Våra boenden är ”Cykelvänligt boende”, dvs man har anpassat sig för att vara extra välkomnande för cyklister.

Längd: 360 km                  
Svårighet: Varierad svårighet.

Underlag: Varierat. Asfalt men långa sträckor cyklas på grusväg.

Håll dig uppdaterad på www.unionsleden.com som är under uppbyggnad. Där kommer du att kunna se när leden är öppen för cykling. Planerad invigning av leden 4 juni kommer att ske digtalt och officiell invigning sker först när gränsöppning och smittpridning tillåter.

Photo credit: Unionsleden går över landsgränsen mellan Moss i Norge och Karlstad i Sverige
Unionsleden går över landsgränsen mellan Moss i Norge och Karlstad i Sverige
Unionsleden går över landsgränsen mellan Moss i Norge och Karlstad i Sverige
Photo credit: Unionsleden
Photo credit: Bo bra och ät gott längs Unionsleden
I 72h Cabin kan du övernatta i ett unikt boende intill Unionsleden
Photo credit: I 72h Cabin kan du övernatta i ett unikt boende intill Unionsleden
I 72h Cabin kan du övernatta i ett unikt boende intill Unionsleden
Nej