Torsby

Unika upplevelser – Skandinaviens första skidtunnel, timmerflottfärder på Klarälven och vandringar i mystiska Finnskogen.

Timmerflotte eller Skidtunnel

Åk skidor på sommaren i Torsby Skidtunnel eller bygg en egen timmerflotte. Våra populära konstgårdar och genuina finnkultur varvas med äventyrsbad och snösäkra skidanläggningar. Event som VM i rallycross, Rally Sweden och Svennis cup lockar tusentals besökare varje år, välkommen du också!

Historia och kultur

Finnskogen - blommande slåtterängar, doft av rök och kaffe, en skog för upplevelser och stämningar från en annan tid och kultur.

På 1600-talet koloniserades Finnskogen av finska nybyggare. Med sin fulländade teknik fick de fram stora skördar ur askan efter bränd skog. På finngården finns rökstuga, rökbastu och ria. Fortfarande lever minnena kvar på våra finngårdar som är Skandinaviens bäst bevarade. Sommartid är många av dem öppna för besökare.   

Finnskogscentrum i Lekvattnet är ett besökscenter med museum och bibliotek, butik med kafé, utställningar och evenemang. Museet har en spännande basutställning och varje år görs en ny sommarutställning med ett tema.

Sahlströmsgården, i idylliska Utterbyn, bär på minnen av märkliga konstnärsöden och starka personligheter. Här levde de tre konstnärssyskonen Anna, Bror och Ida Sahlström och hit kom deras konstnärsvänner Ivan Aguéli, Siri Derkert, Carl Wilhelmsson, Einar Nerman, Karl Nordström m fl. Ett unikt minnesmärke i sekelskiftesmiljö med rika samlingar av konst och konsthantverk.

Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten i Ransby, den 40 meter långa bonaden av linneväv är Sveriges motsvarighet till den franska Bayeux-tapeten i Normandie. Tapeten visas i ett eget medeltida timrat långhus. Pilgrimstapeten berättar i tiotusentals stygn historien om forna pilgrimers färd från Hammarö till Nidaros.

Kollsberg i Torsby, vackert och högt belägen vid Frykens norra spets med milsvid utsikt, är en av våra många fina hembygdsgårdar där man kan uppleva bygdens historia och få en inblick i hur livet var förr i tiden.

Restauranger och aktiviteter

Maten ska smaka gott och vara en njutning för ögat. Vi har restauranger och caféer som du gärna återvänder till. Prova våra specialiteter motti & fläsk och kolbullar! Dessa rätter hittar du sommartid på våra finngårdar och hembygdsgårdar. Några fina exempel på lokal matkultur är Nedergårdens Vilt & Natur och Spishyllan i Sysslebäck, Sahlströmsgården och Larssons brygga i Torsby

Naturpralinen i Sysslebäck - en chokladfabrik med handgjorda praliner, butik och kafé. Flera av pralinerna har värmländska motiv och ganacher (tryffelfyllningar) av värmländska bär. Allt är fritt från konserveringsmedel och färgämnen. Egen tillverkning av italiensk glass och sorbet.

Torsby Skidtunnel & Sportcenter

I Sveriges första skidtunnel erbjuds en upplevelse utöver det vanliga. Åkningen är varierad tack vare att skidtunnelns 1,3 km långa slinga följer terrängens naturliga nivåskillnader. Inne i skidtunneln råder ett konstant klimat med en temperatur på 0 till -3 grader. Det är den perfekta träningsanläggningen för såväl motionärer och nybörjare som elit. Här finns skidtunnel, cykelleder, rullskidbana, löp- och vandringsleder mm. Anläggningen har en skidshop med allt vad du behöver under din vistelse. Det finns även 9-håls frisbeegolfpark, träningscenter, utomhusgym, lekplats och bouleplan. Vintertid finns fina skidspår utomhus, från motionsvänliga spår till tuffa elitbanor.

Torsbys vänliga vildmark är ett eldorado för den aktive, naturintresserade besökaren. Vandring, cykling, kanoting, flottfärder, skidåkning, snöskovandring och hundspann – här finns något för alla!

  • I Torsby kommun finns över 60 naturreservat med vacker natur. En del har fina vandringsleder och utsiktspunkter. 
  • 7-Torpsleden, Finnskogleden, Siristigen, Nordvärmlandsleden och Hovfjället är några av våra bästa leder där man kan vandra i både djupaste vildmark och tätortsnära kulturlandskap. 
  • MTB- leder i både skogsterräng och på småvägar och längre cykelleder för flerdagars turer. Fatbike Marathon i Mattila är en unik cykelupplevelse på snö!
  • Bygg din egen timmerflotte och glid sakta nedför Klarälven. En flottfärd som är både fridfull och äventyrlig. Måste göras en gång i livet, enligt National Geographic.
  • Kanot och kajak - njut av paddling i fina meandrande älvar och åar som flyter fram genom skogslandskapet. 

Boende och Camping

Du hinner inte allt på en dag, du behöver flera för att fylla dina sinnen med det som Torsby har att erbjuda. Välj mellan en sjönära camping, bed & breakfast eller kanske ett bekvämt hotell, centralt med nära till shopping eller någonstans med den vackra naturen runt hörnet. Hitta ett boende där du trivs och gärna stannar en natt till. 

  • Sahlströmsgården ligger fridfullt i Utterbyn, några kilometer norr om Torsby, här kan du unna dig det lilla extra och förena konst och rekreation, god mat och gemytligt boende.
  • Strandås Gästgiveri i Sysslebäck - en pärla vid Klarälven endast 1 km från Branäs Skidanläggning.
  • Bo naturskönt på Torsby Camping där det alltid är något på gång. Grillkvällar, underhållning och minigolf med vidunderlig utsikt över sjön Fryken.
  • The Lodge i Torsby, genuint Bed & Breakfast i naturskön miljö vid sjön Nedre Brocken.

Näringsliv och utbildning

De största privata branscherna är tillverkande industri, skogsverksamhet, handel och byggverksamhet. Besöksnäringen växer och genererar cirka 1 miljon gästnätter årligen. Cirka 575 personer är sysselsätta inom besöksnäringen.

Genom Torsby kommun går två Europavägar, E16 (Gävle-Oslo) och E45. Det finns tågförbindelser söderut mot Kil och Karlstad och vi har även flygförbindelse till Stockholm.
Handeln är stor i Torsby kommun och gränshandeln är en viktig faktor här och stora satsningar i form av nybyggnationer och investeringar har skett senaste åren. 

I Torsby finns Stjerneskolan, gymnasieskola med speciell inriktning på idrott. Här har kända sportprofiler som Gunde Svan, Magdalena Forsberg, Stina Nilsson och Hanna Falk varit elever. I Stöllet finns Klarälvdalens Folkhögskola.

Nej