Sunne

Sagolika Sunne är en turistmetropol med Selma Lagerlöfs Mårbacka, Rottneros Park och Västanå Teater. För barnen finns lek- och vattenlandet Sunne Sommarland och Ski Sunne.

Historia och kultur i Sunne

Sunne är kanske mest känt för att Selma Lagerlöf växte upp här och att hennes barndomshem idag är ett besöksmål. I sitt testamente skrev Selma att gården skulle vara öppen och visas för besökare. Hon menade att om "Om jag inte har åstadkommit något mer i mitt liv, så har jag i alla fall dragit turisterna till Värmland".  Arvet efter Selma är inte bara Mårbacka. I alla hennes berättelser finns miljöer från Sunne. Hennes fantasi som blivit sagor har inspirerats av vidunderliga utsikter, som den vid Tossebergsklätten. Av människor som levde här, som kronolänsman Wahlstrand som bodde på Ulvsby herrgård och sägs vara förebild för Gösta Berling. Det är Selmas sagor som myntat uttrycket Sagolika Sunne

I modern tid har Sunne fortsatt på temat Selmas sagor. Nya berättelser får liv genom Västanå Teater som varje år sätter upp förställningar i Berättarladan. Inte bara Selmas verk spelas här, utan även verk av andra stora poeter som Vilhelm Moberg och Shakespear. Allt tolkat på ett förträffligt sätt. I anslutning till ladan finns Kostymutställningen, en imponerande samling och visning av de kläder som sytts upp för olika föreställningar. 

Intill Berättarladan finns Rottneros Park. I sagan hette herrgården här Ekeby herrgård. Parken byggdes upp under mitten av 1900-talet och är känd för sina skulpturer och blommor. Skulpturerna är signerade kända skulptörer som bland annat Carl Eldh, Gustav Vigeland och Carl Milles. 

Från Sunne kommer även andra kända författare som Göran Tunström och Helene Tursten. Besöker man biblioteket i Sunne finner man såväl Selmas verk som Göran Tunströms. Sagolika Sunne är något av ett kulturcentrum i Värmland dit kreativa människor alltid har sökt sig. 

I Östra Ämtervik startade det kända konstnärsparet Karin och Marc Broos upp det spektakulära Alma Löv Museum of Unexp. Art. Hit vallfärdar konstintresserade för att se konst som sticker ut och som berör. Besökaren kan vid första anblicken tro att de rest på villovägar, men det är sant att här mitt på den värmländska landsbygden finns ett av Sveriges mest spännande museum inom modern konst. Idag drivs museet av parets dotter Stella. Ett besök här lämnar ingen oberörd.  

Restauranger och aktiviteter i Sunne

Föga förvånande var att när Nordens första Spa-hotell öppnades i Sunne döptes det till Selma Spa. Hotellet är i dag ett boende som attraherar aktiva besökare som gärna tränar, njuter av behandlingar eller intar en god bit mat. Hotellets utsikt över sjön Fryken bidrar till en skön upplevelse. 

I centrala Sunne finns restauranger för alla smaker, inspirerade av olika delar av världen. Söker man traditionell svensk mat ligger Saffran & Vitlök i samma byggnad som Biblioteket alldeles intill Teatertorget. Här finner man också en av Sveriges äldsta och vackraste biografer, Teaterbiografen i Sunne. På biografen kan man se både revy och bio och njuta av miljö med 100 år på nacken. 

Utanför Sunne finns restauranger som erbjuder matupplevelser på olika sätt. I Stöpafors kan du äta hamburgare i miljö inredd enligt 1950. I Lysvik på Frykens Pärla sitter man vid sjökanten på terrassen eller inne och äter välsmakande buffé eller a la carte. Sillegården  i Västra Ämtervik erbjuder traditionell svensk mat av hög klass i miljö från tidigt 1900-tal inramat av konst skapad av konstnärer som tidigare levde här. I Gräsmark  bjuder Kalasmakeriet  på smörgåsbord då och då. Annars serveras här husmanskost av bästa sort. Strax norr om Sunne finner man Ulvsby Herrgård som serverar det mest makalösa julbordet och däremellan underbara rätter gjorda av lokala råvaror från Sunne och Värmland. Goda rätter skapas med kreativitet och omtanke om gästens smakupplevelse.

Reser man med barn till Sunne rekommenderas under sommaren ett besök i Sunne Sommarland. En vattenpark med många roliga åkattraktioner för hela familjen. Gillar man vatten så gillar man Sunne Sommarland men här finns aktiviteter för alla. Vad sägs om att ta en tur på en segway eller köra en runda i de små elbilarna, kanske spela äventyrsgolf eller bowling. Sunne Sommarland erbjuder verkligen det mesta man kan önska sig. Det finns även restaurang på området så man behöver inte gå hungrig därifrån. 

Besöker man Rottneros park finns där Nils Holgerssons lekpark som uppskattas av barnfamiljer med barn mellan 2-11 år. Här kan barnen utforska Skeppet med gungor och rutschkanor eller besöka Gösta Berling och klättra i Gurlitta klätt. 

Under vintern när snön ligger djup på Finnfallet öppnar Ski Sunne de fina skidbackarna och här kan hela familjen roa sig på skidor, snowboard eller i pulka. Från toppen är det en härlig utsikt över Frykensjöarna och ner vid parkeringen finns service som restaurang och skiduthyrning. 

Boende och Camping i Sunne

Sunne har ett brett utbud av olika boenden. Selma Spa är det mest kända boendet men här kan man även bo på herrgårdar så som Ulvsby herrgård eller Ominne Hideaway. Sunne camping ligger i direkt anslutning till Fryken och Sunne Sommarland och erbjuder plats för husvagn, husbil och har stugor att hyra. Campingar finns också i Västra Ämtervik, Lysvik och Gräsmark.

Näringsliv och utbildning i Sunne

Sunne centrum är pittoreskt och en levande handel. I centrum ligger också Biblioteket designat av Gert Wingård. Värt ett besök för såväl den vackra interiören som de många böckerna och för att här finns Infopoint med turistinformation. 

Sunne har många små och medelstora företag i skiftande branscher. De fyra dominerande branscherna är den grafiska, bygg och verkstad, besöksnäringen samt jord- och skogsbruket. Tetra Pak har cirka 300 anställda och Rottneros Bruk har cirka 100 anställda.

Broby Grafiska och Södra Viken är två skolor som erbjuder utbildningar med specifik inriktning mot grafisk design och skogsbruk.  

Nej