Ett värmländskt vilda västern på Sun Dance Ranch

Kanske var det ödet, alla vägar ledde hit, säger Anita Teunissen när hon står på gårdsplanen omgiven av hästhagar söder om Byn, Ekshärad.

2007 var året för det första mötet med Sverige och Värmland. Enligt vänner skulle Sverige vara det perfekta landet för att starta upp drömmen. Den stora drömmen om den egna hästgården. Kärleken till bygden var omedelbar och inom ett halvår var det mesta klart – hus, gård, bygglov och banklån. För visst ja, flytten gick inte obemärkt förbi. Anita Teunissen är född och uppvuxen i Holland.

Det här är Anita på Sun Dance Ranch

När Anita Teunissen berättade för sina föräldrar att hon skulle flytta 140 mil norrut till ett annat land, trodde de först att hon skojade. Sedan blev de jättearga. Hade hon ramlat av en häst och skadat huvudet, kanske?

- Nu är de inte arga längre. När de kom hit såg de direkt att det här är jag, berättar Anita och skrattar.

Och Sun Dance Ranch har under åren sedan flytten förvandlats till något av ett värmländskt vilda västern. Med hästar, westernridning, egen saloon och självfallet en gungstol på sydstatsverandan.

- Hit kommer westernryttare som vill uppleva cowboyfeeling, men också rena nybörjare som får börja med skritt. Alla kan prova på sin egen nivå. Vi erbjuder allt från enstaka ridlektioner till aktivitetsfyllda semesterpaket.

Äkta westernmys

De omväxlande omgivningarna runt Klarälven, med vatten och berg, är som skapta för ridturer. Det är just hästarna och westernridningen som är kärnan i verksamheten. Men Anita kan utlova en helhetsupplevelse. Förutom aktiviteter med horsemanship, turridning i olika distanser och akademisk hästträning, erbjuds simning, cykling, paddling, fiske och fyrhjulingsturer. Bor gör gästerna i stugor eller på minicampingen. Middagen avnjuts inte sällan vid eldstaden.

Så, det är alltså till Ekshärad du beger dig till för äkta westernmys och westernridning, över dagen eller för en välförtjänt veckas paus i vardagen.

Ja