Gunilla Wall på Sockerslottet i Kristinehamn

Söt skönhet på Sockerslottet i Kristinehamn

Sockerslottet. Det är precis så lockande, sött och utsökt som det låter. Mitt i Kristinehamns stadskärna, inrymt i en varsamt renoverad baptistkyrka, finner du både tårtkonst, chokladpraliner, café och hotellrum utöver det vanliga.

Inne i den före detta kyrksalen strilar ljuset genom de färgade fönstren. Byggnaden är imponerande och får säkerligen mer än en gäst att dra efter andan.

Här huserar Gunilla Wall. Tårtkonstnären, chokladpralintillverkaren och numera hotellägarinnan som 2016 tog hem den ärofyllda förstaplatsen i den tv-sända tävlingen Det stora tårtslaget.

- I grund och botten är jag tårtkonstnär. Jag har skapat tårtor sedan slutet av 90-talet. Det utvecklades till en verksamhet med tårtor på beställning, kursverksamhet och en webbutik för material och verktyg. På senare har jag även börjat med chokladpralintillverkning, berättar Gunilla Wall.

Hotell med det lilla extra

Gunilla och hennes man köpte den gamla baptistkyrkan för fem år sedan. Gunillas verksamhet hade växt ur det egna hemmet. Kyrkan började renoveras med största omsorg. Det fick ta den tid som behövdes. Idén om att öppna hotell väcktes längs vägen. Nu står lokalerna helt färdiga och välkomnar såväl cafégäster som hotellgäster och de som vill köpa en god pralin eller två.

Vad gäller hotellet finns en känsla av att ge gästerna det lilla extra. Exklusiva material och genomgående hög kvalitet i en rofylld miljö, skapar en oas med riktig guldkant.

- Jag har rest mycket under många år i mitt yrke som event- och utställningsansvarig för ett stort globalt företag. Många nätter på hotell har gjort mig kräsen. Och jag har många gånger undrat över vissa val som inredarna gjort. Därför bestämde jag mig för att skapa det där jag själv saknat på mina resor.

Kvalitet i baptistkyrkan

Det genomtänkta löper som en röd tråd genom alla Gunillas verksamheter.

- Vi har velat skapa en slags helhet med Sockerslottet. Vi har ett kvalitetstänk i allt vi gör och vi hoppas att gästerna märker det. Nu ser jag att vi måste rätta till gardinstängerna, jag får säga till ”vaktmästaren” om det. Min man alltså, säger Gunilla och skrattar.

För det här paret har många titlar. Vid sidan av sina heltidstjänster driver de Sockerslottet, med allt vad det innebär. Det mest av renoveringen har de skött själva och nu hoppas de att gästerna ska trivas i Sockerslottet.

Och det är svårt att inte göra det. Allt från det exklusiva teet till frukosten och lokalen i sig, till råvarutänket, de söta smakerna och utsmyckningarna gör Sockerslottet i Kristinehamn till en pärla att besöka.  

Hotellet med del lilla extra
Hotellet med del lilla extra
Gunilla Wall dekorerar och skapar konstverk av tårtor
Gunilla Wall dekorerar och skapar konstverk av tårtor
Ja