Se de kända akvarellerna på Sandgrund Lars Lerin

Lars Lerin är nordens främsta akvarellmålare och han är känd över hela världen för sina konstverk, sitt författarskap och dokumentärer från sitt eget liv.

Lars Lerin är född den 2 april 1954 i Munkfors och han är uppvuxen i byn Sunnemo som är beläget i norra Värmland. Nu bor Lars Lerin på Hammarö med Manoel Marques Lerin som även kallas för Junior. År 1974–1975 studerade Lars Lerin vid Gerlesborgsskolan i Stockholm och 1980-1984 studerade han vid Valands konsthögskola.

Lars Lerin är en känd konstnär som anses vara Nordens mest betydande akvarellkonstnärer och han tillhör en av de mest framstående i världen. Lars är känd även för sin enastående produktivitet och begåvning som han även använder när ha skapar i andra tekniker, som grafik. Lars Lerin är omtalad för sina resor runt om i världen som han har gjort illustrationer av.

Sandgrund Lars Lerin

Lars Lerins har sin permanenta konsthall och utställningar på Sandgrund Lars Lerin på Sandgrundsudden  i centrala Karlstad, granne med Värmlands Museum, stadsbiblioteket och stadsparken. Följer man Klarälven en liten bit bort hittar man även två andra stora kulturhus, Wermland Opera och nybyggda Karlstad CCC.

Restaurangen Sandgrund invigdes 1960 efter att restaurang Stadsträdgården brunnit ner i en anlagd brand. Byggnaden byggdes upp på rekordtid med modern arkitektur och stora panoramafönser mot älven. Under 70-talet blev Sandgrund ett dansfenomen med publik som kom från stora delar av både Sverige och Norge med danskvällar fem dagar i veckan där de stora dansbanden underhöll.

Danspalatset Sandgrund blev omvandlades till konsthall och är sedan dess hem för konstnären Lars Lerins målningar. Utöver Lars egna målningar kan du se utställningar av särskilt inbjudan konstnärer inom olika konstformer eller ta en värmländsk fika i cafét. Det finns också böcker, affischer och vykort till försäljning.

Det är vanligt att Lars Lerin målar med inspiration från platser som han har besökt. Konstverken är blandade med både ljusa och mörka motiv. Det finns bland annat motiv från barndomen i Värmland men även från Lofoten, Island, Indien och Sydamerika.

På gallerier och museer i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Färöarna, Island, Norge, Tyskland och USA har Lars Lerin haft tillfälliga utställningar och under 2018 är Lars Lerin utställare på Liljewalchs i Stockholm.

Författaren Lars Lerin

Konstnären Lars kan även tittulera sig författare. Han har en unik stil som berör han varvar gärna dokumentära inslag från då och nu i sin gestaltande berättarform där livet möter konsten.

1983 debuterade han med Utpost hans bok Naturlära har tilldelats Augustpriset 2014 i kategorin Årets svenska fackbok och Värmlands vackraste bok 2014. Det senaste verket heter Axels tid och finns både som en inbunden bok och som ljudbok med musik av Benny Anderssons. Hittills har Lars Lerin släppt ungefär 50 böcker och han släpper en ny bok varje år.

Kändisen Lars Lerin

SVT har följt Lars Lerin i tvserien Vänligen Lars Lerin som blev otroligt populär och fick över 1.3 miljoner tittare. 2016 vann serien priset Kristallen för Årets Livsstilsprogram och Lars fick även pris för Årets tv-profil. Under 2017 sändes säsong två av serien. Lerins Lärlingar är en ny tvserie som spelats in i Värmland där Lars Lerin anordnat en konstskola för en grupp männinskor med olika funktionsvariatioiner som beräknas sändas i tv under början av 2018. I serien skildras deltagarnas vardag, öden, äventyr och konstnärliga resa med slutmålet att visa upp sin konst i en utställning på Sandsgrund Lars Lerin. Vernissagen på Lerinmuseet blev en stor tillställning där drottning Silvia entrade röda mattat och invigde konstutställningen. 

Lars Lerin har även bland annat varit både sommarpratare och vinterpratare i Sveriges Radio P1.

Manoel Marques Lerin

Manoel Marques Lerin är intendent på Sandgrund Lars Lerin konsthall och gift med Lars Lerin. Även han har gett ut ett flertal böcker, bland annat fotoboken Barn i Moçambique. Han älskar konsten, musiken, dansen, livet och människor och Manoel fotograferar framgångsrikt människan och hennes inre liv, som han speglar dokumentära samlingar.

Utställningen Barn i Moçambique har visats på Stockholms Stadsbibliotek och på Abecita Konstmuseum i Borås. Manoel har också haft vernissage på Sandgrund Lars Lerin utställningen Det sista ljuset.

Manoel medverkade tillsammans med Lars i filmen För dig naken. Den prisbelönta och hyllade filmen skildrar makarnas möte, lycka och mödor för ett liv tillsammans.

 

 

Lars Lerins akvareller har blivit frimärken.
Photo credit: Lars Lerins akvareller har blivit frimärken.
Lars Lerins akvareller har blivit frimärken.
Nej