Vindstilla Vänern

Säffle

Säffle är kommunen som börjar vid Vänerns strand. Trots en hisnande historia, med start i 600-talet är Säffle Sveriges yngsta stad.

Säffle finner du Lurö skärgård som ingår i Europas största insjöskärgård, en magnifik sötvattenarkipelag. I norr och väst har vi rika fiskevatten och skogar för härligt friluftsliv. Säffle har också ett pulserande kulturliv, med allt från speciella evenemang som exempel skördefest, vikingating och westernfest till populära besöksmål med sin egen unika prägel.

Restauranger och aktiviteter i Säffle

Vandra, cykla, paddla kanot och kajak, bada, trampa dressin, spela paintball, åk eller hyr båt. Fiska i våra rika fiskevatten eller mitt i Säffle centrum, här finns ett av Sveriges bästa fiskevatten för gös. Vandra i vår natur, i skogarna opåverkad av människan, som till exempel Ulvfjället som är en av Säffle kommuns högsta punkter. Vandra Pilgrimsleden Västra Värmland från Ekenäs upp till Skillingsfors. Leden går både i skog och på allmänna vägar. Det går även att cykla på leden, med reservation för utmanande terräng! 

Besök Lurö skärgård! Sommartid går det reguljära båtturer från Ekenäs till Lurö. Spana efter Havsörn, besök museet, kasta en peng i den gamla offerkällan eller bada i viken vid Bössholmen, garanterat uppfriskade! Ett tips, boka in övernattning för att hinna med att utforska hela Lurö! På Lurö har vi också två sjökrogar, Lurö krog och Luröbryggan. Här serveras nyfångad fisk från Vänern och annat gott. 

Ät och fika gott i Säffle! Här finns bra utbud av restauranger och pubar som erbjuder allt från italienskt, asiatisk, syriansk till svensk husmanskost. Krokstad Herrgård, ”God klass” enligt White Guide, lagar gourmetmat av närproducerade råvaror. Boka en upplevelse med maten i centrum. Vid Stortorget ligger Holgers Konditori med genuin 50-talsmiljö. På Kanalcaféet njuter du av fika och vyn över vattnet i Byälven och Säffle kanal.  

Ett mycket populärt café är Esters i Långserud med ”gofika” för alla och även lunchservering. Esters har ”Mycket god klass” enligt White Guide. På Grön Ko Café & Saluhall, Värmlandsbro, serveras både kaffe, gott fikabröd och lunch. Köp med något gott hem! 
På sommaren öppnas fler caféer och restauranger. Njut av kaffe med dopp på von Echstedtska gården, Kulturladan i Ölserud och Hantverkskaféet i Nysäter. På Restaurang Fyren, Duse Udde, kan du både äta och fika gott under sommarsäsongen, Eskilsäters gästhamn och camping serverar enklare lunch och fika i härlig skärgårdsmiljö. 

Välkommen att uppleva Säffle! Säffle fyller dig med goda minnen och en bit av det goda livet.

Historia och kultur i Säffle

Säffle är Sveriges yngsta stad, ”född” år 1951. Staden är tidstypisk för 1950-talet. Arkitekter var bland andra Carl Waldenströmoch ”funkisarkitekten” Nils Einar Eriksson. 

Staden Säffle är alltså ung men ligger i en urgammal bygd. På Värmlandsnäs finns det gott om fornlämningar som visar på tidig bebyggelse. Visst du att Värmlandsnäs, den mäktiga udden som sticker ut i Vänern, syns ända från månen! 

I Säffle stad bor det idag ca 9000 innevånare och i kommunen ca 7000. Nysäter, Värmlandsbro och Svaneholm är tätorter som ligger i kommunen. 

I mitten av 1800-talet emigrerade många till Amerika. En del lyckades ”over there” andra inte. En som lyckades var John Brynteson. Han blev genom guldgrävning en av Europas rikaste män och kallades Guldkungen. Man tror att han fick ihop runt 600 miljoner dollar. När han kom tillbaka till Sverige 1907 köpte han Svaneholms bruk och herrgård. Han blev bygdens store man. 

Utanför Säffle stad finns det mängder av sevärda pärlor som t.ex. von Echstedtska gården, en av de märkligaste av Värmlands bevarade äldre gårdar. Till det yttre strikt karolinsk stil, interiört blommande sirlig rokoko. Här finns också landets vackraste utedass och trädgården med värmländska äppelsorter och magiska örter.  

Nysäters marknadsbodar. Här har handel bedrivits sedan år 1756. Du kan än i dag se hur en marknadsplats en gång kunde se ut. Varje år arrangeras Nysäters marknad här, en mycket populär marknad och folkfest, man åker långväga för att uppleva den. 

Fritidsbranschen är väl rustad. Det byggs en ny simhall med 50-meter bassäng, varmpool och barnbassäng med mera den beräknas vara klar hösten 2019. Dessutom finns inomhusanläggningar för ridning, skridskoåkning och hockey, utmärkt för träningsläger och kurser.

Säffle har också ett pulserande kulturliv, med allt från speciella evenemang som exempel Skördefest på Värmlandsnäs, Vikingating och Westernfest. Eldsjälar inom föreningslivet och Medborgarhuset erbjuder på ett fantastiskt kulturutbud med allt från motortävlingar till musik av såväl nationella som internationella artister. De unga artisterna får också ta plats på scen bland annat i SäffleOperans bejublade uppsättningar, där proffs och amatörer spelar tillsammans. 

I Säffle sätter vi konsten i centrum. Det gamla Vattentornet har blivit en unik konstlokal. 
På Tullnäbben finns Säffle Zoo. År 2017 var flera värmländska kommuner med i ett gigantiskt projekt med Artscape. Konstnärer från hela världen kom och målade Värmland. I Säffle finns två stora muralmålningar att beundra.

Näringsliv i Säffle

Säffle landskap kännetecknas av vatten, jordbruksmark och skog. Detta sätter sitt märke på näringslivet: trä och papper, båtmotorer, avancerade högteknologi och modern matproduktion utgör grunden för ekonomin. 

Bra kommunikationer över Vänern och längs Byälven gav bra förutsättningar under förstadiet till industrialismen när järnbruken utnyttjade den för transporter. I och med tillkomsten av Säffle kanal 1838 tog industrialiseringen fart på allvar.

Säffle har ett väl differentierat näringsliv. Det finns både större multinationella företag och små- och medelstora inom olika verksamhetsområden såsom process- och verkstadsindustri, styr- och reglerteknik, elektronik och data. Några av de största företagen i Säffle är Somas AB, BTG instruments AB, Nordic Paper Seffle AB och Moelven Byggsystem AB. 

Boende och Camping i Säffle

Från herrgård till koja, i Säffle är valet fritt. Bo elegant på Krokstad Herrgård, vars kök är vida känt eller bo majestätiskt uppe i ett träd i Naturbyn. Stugbyn drivs helt med ved, alltså finns det ingen el alls. Här kan du verkligen koppla bort yttervärlden!

Vill du bo nära Vänern är rätta platsen på Duse Udde Camping eller Ekenäs gästhamn och camping på Värmlandsnäs, här ligger också Wingården B&B ett naturnära boende med vy över Vänervik.

I centrum finns allt från hotell, First Hotel Royal till bed and breakfast som Villa Billerud vid Byälvens brink, och familjära B&B Viking. På Svanbo vandrarhem, Svanskog, bor du nära till natur och aktiviteter. 

Nej