Rotteros Park, Sunne

Rottneros Park - Verklighetens Ekeby

Strax utanför Sunne ligger en av Europas största skulpturparker – Rottneros park. I snart 100 år har parken förtrollat besökare med sin sagolika historia och trolska omgivning.

Rottneros park är något så unikt som en stilpark med influenser från barocken kombinerat med en landskapspark där den trolska värmländska naturen fått fritt spelrum. Bakom prakten står Svante Påhlson, godssonen som hann bli både yrkesmilitär, gymnastikdirektör och läsa på Konsthögskolan innan han tog över familjeföretaget Rottneros Bruk 1918.

Brukets Herrgård var inspiration för ”Ekeby” i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings Saga, och var redan under tidigt 1900-tal ett populärt turistresmål. Så när huvudbyggnaden brann ner 1929 beslutade sig Påhlson för att den nya herrgården och parkmiljön skulle bli något alldeles extra. Allt för att skapa ett romantiskt skimmer som matchade sagans Ekeby. Resultatet blev en av Europas största blomster- och skulpturparker med verk av såväl Carl Eldh som Carl Milles, intill det böljande landskapet och sjön Frykens glitter.

Intill parken ligger Berättarladan, en av Värmlands största lador som förvandlats till Västanå Teaters unika teaterscen.

Text: Karolina Arenhäll Foto: Jenny Nohrén

Nej