Putte i Parken - Sveriges skönaste gratis-festival

Putte i Parken - en musikfestival med fri entré

Sveriges skönaste festival med ett härligt utbud av musik och fri entré för alla finns i Värmland.

För tio festivalsomrar sedan startade Putte i Parken i Karlskoga. Sedan dess har Putte flyttat till Karlstad och nu på senare år även en utökning av festivalen till andra städer.

- I sommar blir det Putte i tre olika städer. Vi samlar omkring 200.000 festivaldeltagare under en sommar, så vi är en stor aktör på musikmarknaden, säger festivalarrangör Niclas Lagerstam.

- Det känns bra att fortsätta utveckla festivalen och nya idéer finns det gott om. Hur festivalen kommer att se ut framöver vet vi inte riktigt än, men vi kommer att finnas med ett bra tag framöver. I Karlstad fick vi förra året kontrakt för tre år framåt och flyttade då festivalplatsen till Norra Fältet som är en stor öppen yta belägen väster om E18 vid det gamla regementsområdet.

Inkluderande evenemang

Filosofin är enkel, Putte i Parken ska vara ett inkluderande evenemang som alla ska ha samma möjligheter att besöka. Arbetet bakom kulissen på Putte i Parken är en ständig jakt på sponsorer och samarbetspartners för att evenemanget ska kunna vara gratis för besökaren. Putte i Parken som evenemang ger stor uppmärksamhet och är ett bra tillskott till kommunerna.

Putte i Parken bidrar till besöksnäringen med många tillresta besökare som både transporterar sig, övernattar, handlar och äter under sitt festivalbesök. Att vara festivalarrangör innebär också många spännande och givande samarbeten.

- Vi arbetar aktivt för att allas festivalbesök ska bli så tryggt och säkert som möjligt och samarbetar med Friends, Bris, miljöfrågor och jämställdhetsfrågor i olika projekt. Putte i Parken vill vara en god festival, en bra aktör och en förebild för människor och ungdomar i synnerhet, säger Niclas.

Säkerhetsarbetet sker både förebyggande och löpande under festivalen. För att festivalen ska bli så trygg och säker som möjligt samverkar Putte i Parken med polis, sjukvård, ordningsvakter, säkerhetsansvariga, kommunerna och inte minst all festivalpersonal. Ser du någon far illa ska du inte tveka att kontakta säkerhetsvakter eller någon i PIP-personalen som vet hur de ska hantera situationen.

- Allt går inte att förutse men vi ska vara så förberedda som möjlig. Visa respekt och kärlek till dina medmänniskor så att vi kan genomföra världens bästa festival, säger Niclas.

Blås grönt

Från det år man fyller 15 får man gå in själv på festivalområdet. Yngre personer får endast vistas på området i målsmans sällskap. Putte i Parken belönar ungdomar som avstår alkohol. Tillsammans med Karlstads kommun och Ungdomar för Trygghet har de projektet Blås Grönt.

- Under festivaldagarna får alla ungdomar mellan 13-17 år kostnadsfritt föranmäla sig till att göra ett alkotest i ett tält på festivalområdet, säger Niclas. Om du ”blåser grönt” och kan visa din nykterhet får du en gåva och samtidig skickas ett mejl till föräldern som bekräftelse. Får du som förälder inget mejl, så är det ditt ansvar att ta reda på varför. Både vi, föräldrar och ungdomar tycker att Blås Grönt är ett jättebra initiativ, säger Niclas.

Upptäck talangerna

Om du är en oetablerad artist kan du få chansen att visa upp dig under Putte i Parken i Karlstad. Talangerna får inte ha kontrakt med ett större skivbolag eller redan var bokningsbara genom bokningsbolag. Däremot ska de 12 artister som tas ut ha deltagit i en studiecirkel genom Studiefrämjandet.

För dig som publik är det till Nemisscenen du går för att upptäcka ny musik. 

Rutinerad festivalarrangör

Niclas är entreprenören med, som man förmodligen säger i musiksammanhang, många strängar på sin lyra.

- Jag har hållit på länge med musikarrangemang, reklam och restauranger men tar även andra uppdrag som evenemang och mässor. Bland annat så gör vi konserter, julshower, företagsevenemang, Oktoberfester och jubileum med mera. Vi gör en massa bra och roliga grejer helt enkelt. I fjol skapades ett nytt projekt i Karlskoga som heter ”På flotten” som kommer att arrangeras även i år med en avslutande, 2-dagars Flottfestival. 

Ideér finns det gott om och i år kommer en kärleksmanifestation att se dagens ljus: Let's Make Love Great Again. 

–Idén kom till mig när jag hörde Donald Trumps slogan Let's Make America Great Again under presidentvalskampanjen. När jag sedan tänkte på näthat och samhället i övrigt, hur vi ställer människor mot varandra, såg jag motsatsen – Let's Make Love Great Again – framför mig. Jag registrerade namnet direkt och det var första steget mot att realisera visionen om en stor manifestation för kärlek, vänskap och respekt. säger initiativtagaren Niclas Lagerstam.

Manifestationen, väntas samla människor från hela landet och äger rum 11-12 augusti 2018 på Gärdet i Stockholm. Let's Make Love Great Again kommer att vara en kombination av manifestation och festival, gratis för alla och innehålla livemusik med toppartister, föreläsningar, panelsamtal, konstutställningar och andra kultur framträdanden. Den gemensamma nämnaren är tron på att kärlek, respekt och vänskap är störst av allt. Syftet är att bidra till en mer mänsklig och kärleksfull värld i en tid då exkludering och polarisering vinner mark.

Artister 28-30 Juni 2018, Norra Fältet Karlstad

 • Sabina Ddumba
 • Mustasch
 • Hardcore superstar
 • Den Svenska Björnstammen
 • Sofia Jannok
 • Kikki Danielsson
 • Samir & Viktor
 • Hanna Järver
 • Chris Kläfford
 • Hurula
 • Jonas Lundqvist
 • Sigrid Bernson
 • Browsing Collection
 • Queer
Putte i Parken på Norra Fältet i Karlstad
Photo credit: Putte i Parken på Norra Fältet i Karlstad
Putte i Parken på Norra Fältet i Karlstad
Shine On - Putte i Parken
Photo credit: Shine On - Putte i Parken
Shine On - Putte i Parken
Nej