Foto Øyvind Lund

Passion för fiske - sju tips på Värmlands bästa fiskevatten

Följ med på en djupdykning ned till Vänerns silverskatter, Frykens insjökrokodiler, Glafsfjordens randiga borrar och Byfjordens guldskimrande jägare. Välkommen till ett paradis för sportfiskaren.

Tänk dig att spana ut över ett spegelblankt innanhav och njuta av solens strålar som letar sig genom morgonens dimslöjor till tonerna av det dova mullret från utombordaren. Dröm dig vidare till en småkylig sensommarkväll med porlande vatten längs vadarstövlarna och en nyknuten fluga som målmedvetet viner genom luften mot platsen för det senaste vaket. 

Föreställ dig sedan de första barfotakliven ut på den knarriga bryggan, med några ynka meter kvar till dagens premiärkast. 

Plötsligt händer det. Ett ryck. En spötopp som dras i riktning mot vattenytan och en slirbroms som börjar tjuta. Sinnen som går från meditativt viloläge till förväntansfull alerthet på bråkdelen av en sekund i takt med att adrenalinet forsar som en löpeld genom kroppen. Det är de stunderna som är anledningen till att vi fritidsfiskare älskar vår hobby. Kampen. Ovissheten. Ruset.

Möjligheterna att få uppleva denna eufori och fullkomliga fiskelycka på värmländsk mark, eller rättare sagt vatten, är fantastiska. Smörgåsbordet som dukats upp för sportfiskaren bjuder på allt från naggande fiske i artrika småsjöar, åar och älvar till jakt efter riktigt välvuxna exemplar i sjöar som Vänern, Fryken och Glafsfjorden. Hela anrättningen kröns av ett av Nordens bästa laxfiskevatten i Forshagaforsen. 

Vi börjar i hjärtat av Värmland, i de mytomspunna och vackra Frykensjöarna, tre långsmala sjöar som sträcker sig mellan Kil i söder till Torsby i norr. Fryken är upp till 135 meter på det djupaste stället, och bjuder på varierande fiske efter bland annat abborre, gädda, gös, lax, Rottnaöring och vitfisk. Lite extra känd är sjön för sina stora, men svårflirtade gammelgäddor, där rekordet ligger på strax över 18 kg. 

I östra delarna av landskapet lockar Storfors och Karlskoga kommun med en stor variation av större och mindre vattendrag med såväl naturliga bestånd som inplanterad ädelfisk. Prova lyckan efter Kilsbergens rödingar, regnbågar och öringar eller Möckeln och Alkvetterns stora gäddor, gösar och abborrar. 

Apropå gös, så finns det många värmländska sjöar som bjuder på god tillgång på denna delikatessfisk. En plats som ligger fiskare lite extra varmt om hjärtat är Byälven, som klassas som ett av de bästa gösvattnen i Sverige. Här har du möjlighet att kroka stora gösar mitt inne i centrala Säffle om du har tur. 

Vill du utmana EU:s största insjö, Vänern, är ett tips att boka in en tur med någon av de erfarna fiskeguider som finns i kommunerna längs strandlinjen. Trolling efter innanhavets silverskatter Vänerlax (atlantisk insjölax) och Gullspångsöring är fartfyllda minnen för livet. 

Uppe i de nordligaste delarna lockar ett fint fiske efter bland annat harr och öring i Klarälven. Dessutom gör de vackra omgivningarna, vildmarken och lugnet resan värd. Om den dessutom kan krönas med egenfångad fisk att lägga på grillen är lyckan gjord.   

Och så var det Forshagaforsen, Värmlands lax- och öringsmecka, och en god utmanare till blekingska Mörrumsån. I denna del av Klarälven samlas varje år mängder av förväntansfulla sportfiskare med storfisk i sikte. Och chanserna till stora exemplar är goda, speciellt under dispensperioden, som sträcker sig mellan 20 maj till 15 oktober (fiske tillåtet 1 jan – 15 okt). Området är uppdelat i fyra zoner med olika regler och fiskekortskrav. 

I Forshaga återfinns också ForshagaAkademin, Sveriges största utbildning inom sportfiskenäringen. Skolan erbjuder en treårig gymnasieutbildning och en tvåårig YH-utbildning, med inriktning sportfisketurism, sportfiskehandel och fiskbiologi. 

Christer Lindström har jobbat som lärare på skolan sedan 2005. Det egna intresset för sportfiske väcktes under 1980-talet, och växte sig till en allt seriösare nivå under 90-talet. Idag fiskar han de flesta arter, både i jobbet och privat, men det är en fisk som ligger honom lite extra varmt om hjärtat – gäddan. Med ett personligt rekord på 17,67 kg och 79 fiskar över 10 kg är det få i Sverige som kan slå honom på fingrarna.  

– För mig som gäddfiskare är Värmland ett fiskeparadis, enda begränsningen är att jag inte hinner prova alla intressanta sjöar. Sedan har vi riktigt bra gös- och abborrfiske på flera ställen i länet, berättar Christer. 

Vad är det som gör Värmland unikt som fiskedestination? 

– Landskapet har en otrolig bredd inom sportfiske, både vad gäller arter och typer av vattendrag. Från Vänerns enorma vattenmassor till små åar och skogsjöar – alltid kombinerat med en vacker naturupplevelse. Du kan trollingfiska lax på Vänern ena dagen, flugfiska öring och harr i strömmande vatten andra dagen och avsluta med spinnfiske efter abborre, gös och gädda i en mindre sjö den tredje. Det är den mixen av upplevelser som gör Värmland speciellt. 

Text Pål Johansson, 2020

Christers tips från coachen – Abborrfiske

Ett kul fiske som de flesta kan lyckas med. Fin abborre finns i de flesta värmländska sjöar, däribland Visten, Värmeln och Glafsfjorden. Vänern erbjuder ett otroligt abborrfiske om man har tillgång till båt, t.ex. vid Hönan och Storgrund (öster respektive väster om Hammarö), Kattfjorden och Säterholmsfjärden. Runt grundtoppar på 6–12 m kommer du hitta många stora abborrar. 

Fiska med haspelspö (7–8 fot), tunn flätlina (0,12–0,17 mm) och shadjiggar (9–12 cm) och jigghuvuden (5–12g) så kan det inte gå fel. Tänk på att bara ta upp den fisk du vill äta, och släpp tillbaka resten.   

Glöm inte fiskekortet

För sportfiske i många sjöar och vattendrag, förutom Vänern, krävs fiskekort. Följ alltid anvisningar på plats och läs på om vattendraget innan ditt besök. På lansstyrelsen.se, ifiske.se och sveaskog.se finns mer information. 

7 bästa fiskevattnen i Värmland

Här får du napp! Vi tipsar om sju av Värmlands många fiskevatten:

  • Forshagaforsen – Fiska i Klarälven! Flug- och spinnfiske efter insjölax och öring i strömmande vatten. Kvoterat fiske indelat i zoner – under högsäsong ett av Europas bästa flugfiske efter lax och öring.
  • Vänern är idag – utan omsvep – ett av Europas mest välkända gäddfiskevatten. För dem som föredrar andra arter bjuder innanhavet på ett högklassigt trollingfiske efter insjölax och öring, samt ett mycket trevligt fiske efter abborre samt gös.
  • Västra Örten - Sjön vid Mölnbacka, norr om Forshaga, bjuder ett trevligt fiske efter framförallt gös, men även gädda. Ligger vackert, omgärdad av branta, skogsbeklädda bergssidor.
  • Glafsfjorden - Förmodligen det kändaste gösvattnet i Värmland, men sjön är också ett mkt bra om man vill fånga aborre och gädda.
  • Byälven - fantastiskt gösfiske och ett mycket bra mete efter vitfisk, bland annat id.
  • Norra Klarälven – Sysslebäck. Fint strömfiske i Klarälven, mest känt för att vara mellansveriges bäst harrvatten.
  • Frykensjöarna – Legendariska sprickvattensjöar som bjuder på ett spännande fiske efter gädda och gös. Populära att trollingfiska – båt är en fördel med andra ord.
Foto Øyvind Lund
Photo credit: Foto Øyvind Lund
Foto Øyvind Lund
Nej