Paddla nordens längsta vattenväg

Sommaren 2018 paddlade Niclas och Linnéa nordens längsta vattenväg - från Kärringsjön i Härjedalen till Göteborg, via Trysilälven, Klarälven och Vänern. Ett 731 kilometer långt äventyr på vatten genom två länder.
Den längsta resan börjar med ett första paddeltag! Niclas Bentzer och Linnea Nilsson-Waara lämnade Käringsjön i Härjedalsfjällen och Klarälvens källa för att paddla de 731 kilometrarna på Nordens längsta vattenväg.
Den långa färden

En stor del av Nordens längsta vattenväg går genom Värmland. Följ med på paret Linnea och Niclas spännande resa söderut längs Klarälvens slingrande meanderbågar.

Ni minns dem kanske från Visit Värmlands Instagramkonto under förra sommaren. Paret Linnea Nilsson-Waara och Niclas Bentzer från Skellefteå som tillsammans med hunden Storm paddlade ned längs Klarälven på sin färd mot Göteborg och Västerhavet.

En nätt 31-dagarstur som startade i härjedalska Käringsjön och slutade i Långedrag, 805 kilometer senare.

– Idén till resan föddes 2016 när jag läste boken ”Nordens längsta vattendrag”. Jag blev väldigt inspirerad, men gick och ruvade på det ett tag innan jag presenterade idén för Linnea. Hon nappade och vi bestämde oss för att påbörja turen veckan efter midsommar 2018, berättar Niclas.

När beslutet väl var taget följde ett år av planering. Och paddling. Att förbereda sig för en månadslång resa ställer sina krav, även för personer med ett lika gediget intresse för natur och friluftsliv som Linnea och Niclas. Båda har genom åren avverkat flera långturer, både till fots och på skidor, men med kanot och kajak var något nytt. Grundkunskaperna fanns där, men en kurs i att lära sig olika simtekniker och att läsa vatten krävdes.

När det gäller packlistan så handlade det om att packa smart, undvika onödig tyngd och ha det som krävs för att hålla sig varm, torr och mätt.

– Jag minns en av mina första fjällturer, när vi hade närmare 50 kilo i packningen. Bland annat en bok om Kungsleden, vilket är ganska onödigt när man kan fota av och ha i mobilen istället, säger Linnea.

Niclas fortsätter:

– Jag tycker att vi lyckades bra. Det enda vi saknade var kanske ett självstagande tält, vilket hade varit bra när vi korsade Vänern och övernattade på karga öar.

Paret kunde inte ha valt en mer passande sommar för sitt äventyr. Värmland visade upp sig från sin allra bästa och varmaste sida. Regnkläderna förblev orörda längst ned i ryggsäcken medan badkläderna användes desto flitigare.

– Trots att man befinner sig på vatten hela tiden så kan det vara lätt att glömma att fylla på med vätska. Uppe i Trysilelva var det inga problem eftersom man där paddlar i dricksvatten, men nere i Värmland gällde det att se till så att flaskorna var påfyllda.

De ser tillbaka på paddlingen längs Klarälven med idel fina minnen. Förutom en fantastiskt fin och lätt paddling och sköna bad så bjöd turen på såväl djurliv och trevliga möten som smak- och kulturupplevelser.

– Det gav en ny dimension till vår resa. Efter fjällvärldens karga vildmark och forsar kändes det ganska skönt att komma till mer civiliserad mark. De trevliga människor som följde vår resa på nätet kom med mängder av bra tips på utflyktsmål, restauranger och sevärdheter efter vägen.

Sommarens låga vattenflöde och många sandbankar gjorde resan något längre än planerat eftersom de fick hålla sig i älvens djupare ytterkanter. Det var dock inget som störde paret, som då fick ännu mer tid till att njuta av omgivningarna och naturen. Bävrar, älgar, rådjur och hoppande fiskar passerade revy under resan söderut.

– I Vänern hade vi dessutom glädjen att se en iller som simmade förbi. Och en groda som letat sig ned i Niclas kajak och kittlade benen ett tag innan den fick ett nytt hem på en ö ute i den vackra skärgården, skrattar Linnea.

Text: Pål Johansson Foto: Roger Strandberg / Linnea Nilsson-Waara

2 snabba om...

… fiske? Inte lika mycket som vi hoppats på. Kvällstid var vi ofta alltför trötta.
… rädsla? Största anspänningen var när vi skulle korsa Vänern. På öppet vatten är man väderkänsligare och drunkningsrisken är större.

Äventyrarnas bästa tips

  • Skaffa kunskap. Lär dig om räddning och utrustning. Googla och följ med på guidade turer.
  • Väderkoll. Håll koll på väderleksrapporterna, speciellt om du paddlar över öppet vatten.
  • Mat & vatten. Drick mycket. Packa mat som är lätt, innehåller mycket energi och är lätt att tillaga.
  • Säkerhet. Flytväst är en självklarhet, sällskap är både roligare och tryggare.
Nej