Paddla i Värmland

Paddla i Värmland

Paddla i norra Värmland

Klarälven

Klarälven rinner från Långflon i norr ner till Karlstad i söder och mynnar ut i Vänern i ett delta med åtta större mynningar. Klarälven var den sista svenska älven med timmerflottning, som upphörde 1991, men du kan idag bygga din egen timmerflotte hos Vildmark i Värmland och uppleva ett riktigt äventyr på älven. Det finns också fina möjligheter att paddla kanot på älven som också är ett utmärkt fiskevatten med både lax och laxöring.

Kanotturer på Långberget i norra Värmland

Strax intill Långbergets Sporthotell finns ett sjösystem som passar utmärkt för paddling. Här kan du göra kanotturer från någon timme eller utforska området i flera dagar! När en sjö tar slut når kommer du till nästa genom en kort landtransport. Långbergets Sporthotell arrangerar guidade dagsturer på onsdagar där du transporteras ut med bil på morgonen. Kanotturen passar för hela familjen och kanot, paddlar, flytväst och vildmarkslunch är inkluderat i priset.

Läs mer

Paddla i Torsby-trakten

På Rottnan kan du paddla på egen hand, med kanot som du förbokar hos Vildmark i Värmland. Du paddlar på skogsälven som ringlar sig i sakta mak genom den Värmländska Finnskogen strax innanför den norsk-svenska gränsen. En kanottur på Röjdån i Torsby tar dig genom en bördig dalgång med fina vyer till sjön Kläggen. Du kan också kombinera paddling på den mäktiga Klarälven, med vandring på två fina leder som finns i Klarälvdalen.

Kanot- och kajakuthyrning finns även på Sunnys Place, Värmlands Sjö & Fjäll Camping, Alevi Camping, Camping 45 och vid Gammelbyn Hovfjället.

Paddla i Hagfors-trakten

I Hagfors kan du bland annat hyra kanot vid Sun Dance Ranch, Värmlandsgården och Rådastrands Camping. Flera av anläggningarna har också många andra aktiviteter för en aktiv semester.

Paddla i västra Värmland

Västra Värmland är ett välbesökt och uppskattat paddlingsområde och av många ansett som ett av Europas bästa paddlingsområden. Här hittar du bland annat Glafsfjorden som är en del av den 80 km långa Vikingaleden mellan Säffle och Arvika, hela Dalsland-Nordmarkens sjöstystem med Dalslands kanal.

Nordmarkens Kanot och Fiskecenter

Nordmarkens Kanot och Fiskecenter har mer än 50 år i branschen och en unik kännedom om kanot- och vildmarksliv som de gärna delar med sig av.  De har 50 aluminiumkanoter till förfogande och i Västra Värmland och Norra Dalsland i anslutning till Dalslands Kanal finns 100 godkända lägerplatser att tillgå.

Glaskogens naturreservat

I trakterna kring Arvika, som också är Sveriges innersta hamn, finns mängder av möjligheter till att paddla och vistas vid vatten. Glaskogen erbjuder kanotuthyrning och otroligt vackra vyer i Glaskogens Naturreservat. Vid informationscentralen i Lenungshammar kan du hyra kanoter och utrustning. Du kan välja mellan att bara paddla några timmar eller ge dig ut på en längre tur med övernattning i tält eller i någon av övernattningsstugorna eller vindskydden i området. Kom ihåg att du måste köpa Glaskogens rastkort för att nyttja anläggningarna i området.

Arvika Kanot och Turistcenter

Arvika Kanot & Turistcenter erbjuder turer i ett av Sveriges vattenrikaste område med närmare 800 km kanotleder. Här hittar du allt från utpräglad vildmark till jordbrukslandskap. Arvika Kanot & Turistcenter erbjuder olika turer, från nybörjarturer till mer krävande. Arvika Kanot & Turistcenter erbjuder även uthyrning av fiskebåt, havskajak, cyklar och friluftsutrustning. En annan spännande och annorlunda aktivitet är höghöjdsbanan som kan förbokas för en hissnande uppevelse.

Guesthuose Eleven

Guesthouse Eleven, vid Jössefors, strax utanför Arvika, erbjuder en mycket fin kanottur på Glafsfjorden till naturreservatet Bergs Klätt nära Arvika.

Fredros Gård 

Vid Fredros Gård kan du hyra kanot och utrustning för turer av varierad längd och upptäcka sjöarna i den vildmarksbetonade naturen i norra delen av Arvika kommun.
Fredros är en liten by vackert belägen mellan sjöarna Mangen och Treen. Området är lämpligt för vandring, kanoting, båtturer och bad. Sjöarna Mangen och Treen är kända som bra fiskesjöar där gädda, abborre, öring och lax nappar.

Paddla i östra Värmland

Bergslagskanalen

Paddla kanot eller kajak i slussarnas rike på Bergslagskanalen. Här får du uppleva ett äventyr med histora, slussning och natur på nära håll. Bergslagskanalen är ett kanal- och sjösystem på 65 km i fin natur som går mellan Karlskoga och Filipstad. Nivåskillnaden är 16 m, vilket bemästras med 6 slussar och kanalen är den enda i Sverige som inte kan nås från något större vatten. I östra Värmland hittar du även Svartälven och Svartån. I Filipstad kan du hyra kanot och paddla i Filipstads sjösysten.

Paddla i södra Värmland

I Karlstad med omnejd finns många möjligheter att paddla i olika typer av vattendrag. Du kan testa stadspaddling med ledare eller hyra en kanot eller kajak hos t.ex. Backwater OutdoorKarlstads Paddlarklubb och Vänerkajak.

Paddla i Vänern

Vänern är Sveriges största insjö och tredje störst i Europa. Det är som ett hav, fast ändå inte. Vänern är en del av vattenvägen Göta älv – Vänern – Göta kanal och är närmast förbunden med Nordsjön/Skagerack vid Göteborg genom Göta älv på den sydvästra sidan och med Vättern vid Karlsborg via Göta kanal. Vänern erbjuder upplevelser för alla sinnen, året om. Här finns naturen, kulturen, måltiderna och aktiviteterna som fyller dig med glädje och välbehag oavsett om du kommer via vatten eller land.

Vill du övernatta med bekvämligheter på camping vid Vänerns strand kan vi tipsa om Duse Udde CampingGästhamnen och campingen på EkenäsKarlstad Swecamp Bomstadbaden och Kristinehamns Herrgårdscamping.

Lurös skärgård

Skärgården vid Lurö är en magisk sötvattensarkipelag med över 250 öar och skär. Redan på medeltiden var skärgården en viktigg del i Pilgrimsleden som gick genom Värmland från Västergötland upp till Trondheim. Lurö ligger mott i Vänern och har gott om sevärdheter och vandringsleder och du övernattar och äter gott i härlig miljö. Du kan paddla eller ta båten bfrån ekenäs ut till Lurö.

Grums och Borgvik

Borgvikshamnen är det fin utsikt över norra Vänerskärgården. Där finns möjlighet att hyra kajak och kanot för de mer äventyrslystna. Missa heller inte ett besök vid Sliperiet och Kungskvarnen!

Paddla i Kristinehamns skärgård

Njut av sandstränder och badklippor, när du paddlar i Kristinehamns skärgårdKristinehamns Herrgårdscamping erbjuder kanotuthyrning och är en bra startplats för ditt skärgårdsäventyr om du vill paddla i Vålösundet, inloppet till Vänern i Kristinehamn. Härifrån kan du ta ta kanoten till Picassoskulpturen, Kristinehamns konstmuseum, Kristinehamns gästhamn och vidare till Mastmagasinet och sedan tillbaka igen. 

Paddla med Nordic Eco Tours

Följ med Nordic Eco Tours på en storslagen kajakupplevelse. Du erbjuds expeditioner från endags till femdagars-turer där ni tillsammans paddlar, upprättar läger och och lagar mat ute i naturen.

Nej