På naturligt vis bland värmländska trädtoppar

Djupt in i den värmländska skogen, bortom stadens ljus, finns en by där det skiner av naturglädje. Här står porten öppen till Thomas trävärld.

“Det började med två händer...”. Så beskrivs inte sällan företags framgångssagor från idéstadie till succé. I Thomas Petersons fall är dock det klyschtrötta citatet mer av en bokstavlig sanning. Marken framför sjön Eldan var förvisso hans, men i början av 2000-talet var sjöutsikten fortfarande en dold hemlighet. Men det var då det. Nu, närmare 20 år senare, glittrar vattnet synligt från sluttningen i skogen. Tack vare ett par envetna snickarhänder.

– Det tog några år av hårt arbete, men att nu se vilken glädje det jag skapat skänker människor som kommer hit, det är är verkligen något att leva för, konstaterar Thomas. 

Ger personlig rundtur

Vi anländer till Thomas bygge mitt under brinnande högsommaren. Naturbyn går för högtryck med bokningar, men trots det gör Thomas så som han alltid gör. I samband med incheckning visar han alla nya gäster i hans värld välkomna med en personlig rundtur. Just den här dagen anländer han i kanot, som han tagit från hemmet en bit bort. Thomas visar, vi går efter längs den flisbeklädda stigen och nickar. Det märks att han tar service på allvar. Oförställt och med hjärtat på rätt ställe redogör han för ditt och datt som ska underlätta vår vistelse. Det är ordning och reda och noga uttänkt. Alla gäster har tillgång till just sina köksredskap och kylfack i uteköket. Men några saker delas. Däribland den friska naturliga vattenkällan som porlar fram längs den lilla bäcken. Efter en stunds rundtur stannar Thomas till och tittar upp mot trädtopparna en bit bort. 
– Och där ska ju ni bo. 

Sällan har ett synintryck av ett boende varit så starkt. Så iögonfallande. Så överraskande. Vi anländer i ett större sällskap, med både andra vuxna och barn. Men åldern spelar ingen roll. Vi är alla lika upprymda och barnsligt förtjusta när vi vandrar den uppåtgående stigen till kojan “Ser schjönn”, tio meter upp bland trädtopparna. Trädkronorna vajar lite i vinden och det känns smått surrealistiskt att vara så nära höga granar så högt upp. Utsikten är det inte heller något fel på. Vi ser den nu stilla sjön från terrassen som (såklart) möblerats med snickrat bord och stolar. “Ser schjönn” är onekligen ett mycket trevligt och häftigt annorlunda sätt att bo. 

“En frizon från det uppkopplade”

Annorlunda är också ett passande ord för Thomas egentillverkade by i stort. Förutom två kojor i trädtopparna innehåller boplatsen i västra Värmland tre timmerstugor och en flytande husbåt. Allt går i trä. Allt är ihopsnickrat av Thomas. 
– Tjusningen och charmen tror jag ligger i det avskalade. Här är det en frizon från den uppkopplade omvärlden. Och ett tillfälle att bara vara. 

Men Naturbyn är mer än bara ett boende för natten. Här är aktiviteterna och upplevelserna aldrig långt borta. Vi inleder vår eftermiddag med en paddlingstur på Eldan med en av kanoterna som ingår i Naturbyns sortiment. Den täta värmländska skogen speglar sig i vattnet och ramar in turen. Rogivande är bara förnamnet. Vi passerar husbåten på vägen tillbaka in mot land. Det ryker ur skorstenen, som det så ofta gör i Naturbyn. För här har elden en central roll. För matlagningen, för kaffet, för bastubadet, för uppvärmningen och för mysfaktorn. Och efter vår tur på sjön står grillstaden på tur även för oss. Vi börjar med kaffet. Eldens flammor dansar runt pannan och värmer det svarta guldet. Bara kokkaffe känns exklusivt och i den här miljön blir det något alldeles extra. 

Rykande pizzor och uppfriskande kvällsbad

Kaffet hinner knappt svalna innan vi rullar bort nästa skottkärra fylld av ved mot grillplatsen. Vedugnspizza står på kvällens meny. Efter ett tag ryker det inte bara ur skorstenen över den tegelförslutna uteugnen. Rykande färska pizzor förvandlar den gemensamma träkåtan från sällskapsrum till kvällens mysiga middagsplats. Eftermiddag har blivit till kväll och ljuset sänker sig över sjön. Kvällen är vårigt kylig snarare än sommarvarm men det gör inte direkt längtan för ett kvällsdopp och bastubad mindre. Vi kastar oss i sjön – som trots några svala veckor letat sig upp över 20 gradersstrecket – och in i bastun om vartannat. Skönt avslappnade, lite trötta, men med en frisk känsla i kroppen kryper vi till kojs i kojan. Innan John Blunds inträde slår det oss att detta verkligen är en unik upplevelse vi är med om. Och vi tänker samtidigt: vilken resa det måste ha varit, inte bara för resenärerna som checkar in, utan även när allt skulle bli till. Från Thomas första tankar till faktisk handling. Vi tar med oss funderingarna till förstahandskällan. 
– Många tyckte nog jag var lite galen, haha. På den tiden jag började med det här var det ute med boende av den här typen. Då var det mest lyxhotell som var på tapeten och som folk efterfrågade. Idag ser det, tack och lov, lite annorlunda ut.

Långväga gäster till Långserud

För den som kommer till Naturbyn är det främst just upplevelsen av naturen som lockar. Och under de senaste åren bortsett ett annorlunda 2020 har människor från hela världen hittat till värden Thomas värld. Det har dock inte stört ortsbefolkningen i lilla Långserud. Tvärtom.

– Vi jobbar småskaligt och charmen för gästerna ligger just i lugnet, så ska det växa ska det vara försiktigt. Däremot brukar jag tipsa gästerna om vår välsorterade lanthandel, dit många också vänder sig för att handla liksom Wiksfors bruk och de verksamheter som blomstrar där. 

Det har blivit dags för oss att lämna byn. Vi stannar till vid en av stugorna på vår väg ut. På taket växer det livligt med strån, mossa och smultron. Naturligt bär de hela Naturbyns prägel på det där taket. För här växer och frodas en unik naturupplevelse. Och allt började med ett par envetna snickarhänder.

Se och göra i närheten

Wiksfors bruk

Under 2020 har de gamla brukslokalerna som gapat tomma sedan brukets nedläggning varsamt renoverats och öppnat i ny skepnad. Nu inhyser de rustika tegelbyggnaderna flera verksamheter som tilldrar sig besökare. Här finns inredningsbutiker som säljer lokala hantverk från värmländska producenter, en antikaffär, ett mikrobryggeri, en kombinerad klädesbutik och våffelcafé och en vedugnspizzeria. Bland annat. Ni hör och förstår. En utflykt till Wiksfors bruk, som ligger några hundra meter från Naturbyn, är lika innehållsrik som spännande. 
Hitta hit: Viksfors 66196, 661 96 Långserud
wiksforsbruk.se 

Esters café

Längs samma korta E18-sträcka i Långserud ligger också den gula trävillan med de stora glasskreationerna: Esters café. Utåt sett från vägen ser det inte så stort ut men sommartid är den grönskande trädgården en verklig oas. Här finns hembakat fika, luncher och –  inte minst – den läskande och mäktiga glassen från caféts glasseria-del. På Esters café hittar du även en inredninsgbutik, loppis och en trädgårdsbutik. Att caféet under flera år rankats högt av White Guide är ett välförtjänt erkännande.
Hitta hit: Ed, 661 96 Långserud
esterscafe.se

Hitta till Långserud

Långserud ligger längs E18 på vägen från Karlstad till Årjäng (och Oslo). Att åka från Karlstad tar cirka 45-50 minuter med bil. Såväl Wiksfors bruk som Esters café ligger längs E18 medan en grusväg leder bort från motorvägen fram till Naturbyn.

Text och foto: Sanna Johansson och David Kvicklund, Friendly Travel

Ser-sjön, fantastisk vy från trädhuset
Photo credit: Ser-sjön, fantastisk vy från trädhuset
Ser-sjön, fantastisk vy från trädhuset
Bo bland trädkronorna på Naturbyn
Photo credit: Bo bland trädkronorna på Naturbyn
Bo bland trädkronorna på Naturbyn
Naturbyns brygga
Photo credit: Naturbyns brygga
Naturbyns brygga
Paddla ut till Naturbyns husbåt
Photo credit: Paddla ut till Naturbyns husbåt
Paddla ut till Naturbyns husbåt
Thomas har byggt Naturbyn för hand
Photo credit: Thomas har byggt Naturbyn för hand
Thomas har byggt Naturbyn för hand
Wedbränts goda "deg med ost"
Photo credit: Wedbränts goda "deg med ost"
Wedbränts goda "deg med ost"
Inredning på Wiksfors Bruk
Photo credit: Inredning på Wiksfors Bruk
Inredning på Wiksfors Bruk
Njut en kaffe i trädgården på Esters Trädgårdscafé
Photo credit: Njut en kaffe i trädgården på Esters Trädgårdscafé
Njut en kaffe i trädgården på Esters Trädgårdscafé
Välfyllt med fika
Photo credit: Välfyllt med fika
Välfyllt med fika
Nej