Göran på Carlstad Bryggeri. Foto Tommy Andersson.

Ölet från den Värmländska myllan

För drygt två år sedan tappades den första brygden upp på flaska. I dag förses Karlstad och många platser i Värmland med öl från Carlstad Bryggeri. Möt bryggmästaren och visionären Göran Larsson.

Det är en knappt tjugo minuter lång bilresa från Karlstad centrum upp till Södra Sanna vid Klarälvens strand. Här finns Göran Larsson på plats i Carlstad Bryggeri som han driver tillsammans med sambon Katharina Evertsson. Klockan är kvart i fem på eftermiddagen och Göran har precis ätit lunch.

- I dag var en dag utöver det vanliga. Vi bryggde i går och i dag, och i förmiddags kom jag på att de säkert behöver lite öl på Färjestadstravet nu när Rally Sweden dragit igång. Jag lovade att svänga förbi klockan fyra, därav blev kundbesöket klockan tre ett roligt första möte. Kunden kavlade upp ärmarna och hjälpte oss i produktionen samtidigt som vi pratade affärer, säger Göran och skrattar gott.

Trots det är arbetsdagen inte slut ännu. Göran har lovat ytterligare två krogar i Karlstad en leverans till kvällen.

- Jag är en visionär och ja-sägare. Om en kund ringer klockan elva en fredagskväll och behöver öl så kommer vi.

En oväntad resa

Många intensiva år som försäljningsingenjör inom industrin blev det till slut för mycket och Göran sadlade om till betongborrare i Norge. Men på på grund av en arbetsolycka i tvingades han än en gång att sadla om. Att det skulle bli just bryggmästare var däremot inte självklart.

- Skulle jag bli läkare, advokat eller ekonom? Nej, det verkade trist. Så snubblade jag över titeln ”bryggmästare”. Jag bestämde mig utan att egentligen veta vad det handlade om. Min första tanke var: tänk vad fränt att ha ”bryggmästare” som titel i telefonkatalogen.

Så for Göran till Berlin och skolade om sig i tre år. Glad för att ha uppnått sin titel återvände han hem till Värmland.

- Det enda problemet då var att det inte längre fanns någon telefonkatalog. Men jag blev något och responsen vi fått sen dess talar för att det var rätt beslut.

Bjuder in allmänheten

Bolaget Carlstad Bryggeri grundades 2009, men det var 2015 som den första bryggningen gjordes i det nyinköpta bryggverket.

- Det var faktiskt Katharina som sa: antingen startar vi bryggeriet nu eller så vill jag inte höra om det mer, så då gjorde vi det. Sedan dess har vi haft fullt upp.

Det första året producerades 20 000 liter öl, en siffra som Göran hoppas dubbla 2017. Förutom Systembolaget som största kund serveras ölet på de flesta krogar och hotell i Karlstad och andra platser runt om i Värmland. Den 1 december i fjol blev Carlstad Bryggeri det första bryggeriet i Värmland att få ett permanent provsmakningstillstånd.

- Det betyder givetvis mycket för oss och responsen har varit otrolig bra. Vi erbjuder två olika bryggerivisningar för upp till 32 personer följt av provsmakning av ölet. Den ena inkluderar även en delikatessbricka med värmländska smaker.

Sortimentet består i dag av en lättöl, mörk och ljus lager, Tysk ale, American pale ale och en Indian pale ale. Av dessa har Göran en solklar favorit.

- Det är svårt att inte älska alla sina barn, men jag är väldigt svag för vår mörka lager. Den avnjuts allra bäst till en Crème brûlée med riktigt bränd topp.

Bryggprocessen:

  • Mäskning: Krossade maltkorn blandas i 60–70 grader varmt vatten i en timme.
  • Lakning: Skalet från malten silas bort och vörten (sockerlösningen) tas till vara på.
  • Vörtkokning: Vörten kokas i 100–102 grader under 1 timme för att steriliseras. Humle tillsätts för beska och arom.
  • Avkylning: Vörten kyls ned till 12–18 grader.
  • Jästning: Vörten blandas med öljäst på väg in i jästanken.
  • Jäsning: Pågår i 5-10 dagar.
  • Lagring: Ölet flyttas till en lagringstank där den lagras  i minst 30 dagar.

Text: Linnea Lindblad

Ja