Torfolk gård

Torfolk gård: Nyskördat, grönt och skönt

Den gröna vågen sköljde in över Östra Skymnäs på 1970-talet. Det alternativa livet frodades ikapp med de giftfria grödorna. Idag kan den lilla byn stolt konstatera att KRAV-märkningen föddes just här.

Det började för nästan 40 år sedan. Paret Marica Möller och Olle Göransson gjorde som många andra då på 1970-talet – surfade ut på den gröna vågen för att göra världen vackrare, mer social och ekologisk. Eller alternativ, som det hette i folkmun då.
Östra Skymnäs hette byn och nystarten blev Torfolk gård. Den alternativa odlingen, utan gifter och med häst som arbetsmaskin, behövde något slags garanti, en oberoende kontroll.

- Det var vi och Konsum Värmland som i början av 1980-talet insåg att det behövdes en märkning av produkter, berättar Olle Göransson. Vi samlade ihop ett hundratal aktörer och skrev ner ett regelverk på ett A4-papper. Där och då bildades den ideella föreningen Kontrollföreningen för alternativ odling. Förkortningen blev kort och gott KRAV, en idag välkänd märkning som garanterar att livsmedlet är ekologiskt producerat.

Sedan dess har det flutit mycket vatten på Klarälven och mängder med ekologiska grönsaker har skördats på fälten och i växthusen på Torfolk gård. Marica och Olle surfar vidare på sin gröna våg och har idag även en omtalad syltproduktion som varje år fyller burkar med 200 ton sylt.

- Vi snubblade in på syltproduktionen som ett komplement till grönsakerna. Idag levererar vi till hela Sverige och har numera även en japansk kund som specialiserat sig på nordiska produkter, säger Olle.

Under skördesäsongen är det många turister som stannar till, går in i Torfolks gårdsbutik och drar in doften av den imponerande variationen av grönsaker som skördats samma morgon.

- Det finns inget som slår färskheten och upplevelsen av det nyskördade. Och jag inbillar mig att smaken förstärks av att vi lägger ner vår själ i det vi odlar, tror Olle som fortfarande, efter snart 40 års odlande, kan få något vått i blicken av ett fält med skönt grön broccoli.

Det stora intresset för att handla i gårdsbutiken, barnfamiljernas nyfikenhet på utegrisarna och hönsen plus byn Östra Skymnäs fördubbling av antalet invånare ligger i linje med Olles och Maricas konstaterande.

- Idag finns det två gröna vågor. Den ena vågen är de som flyttar ut och lever som de lär utifrån det ekologiska tänket. Den andra vågen gäller alla de människor som väljer det ekologiska när de handlar. Och den vågen håller på att växa sig enorm.

Färska tomater, direkt från plantan
Photo credit: Färska tomater, direkt från plantan
Färska tomater, direkt från plantan
Ja