Fine dining  I naturen. Foto Tommy Pedersen

Naturen som andra hem

Han är den halvtyska smålänningen som hittat hem i värmländska Högboda. Det internationella blodet i ådrorna har bidragit till att han redan sett mycket av världen. Framförallt vildmarken, ofta kryddat med den stora passionen matlagning.

Intresset för friluftsliv och vildmark väcktes tidigt för Max Monsler, som växte upp strax utanför Ljungby. Föräldrarna drev turistverksamhet med fisketurer, kajakpaddling och bed & breakfast. Redan som 14-åring guidade han sina första utländska gäster i småländska fiskevatten.

– Interaktionen mellan människor har alltid intresserat mig. Särskilt när folk har olika bakgrund och yrken. Det brukar bli väldigt intressanta samtal i båten eller runt lägerelden, berättar Max. 

Hans meritlista vittnar om många lägereldar i flera världsdelar. Åtskilliga av hans 31 levnadsår har spenderats på resande fot. Max har bland annat hikat genom USA:s vildmark, jobbat som volontär på Filippinerna och seglat från Mexiko till Påskön.  

Sedan 2015 spenderas merparten av tiden hemma i Sverige, där den uppmärksamme kanske känner igenom honom från Arvika Kanotcenter, där han jobbat. Max är med sin karisma och engagemang lätt att lägga på minnet. 

Han är certifierad friluftsguide och var ifjol involverad i projektet Edible Country, med matlagning i naturmiljö. Där står ett träbord placerat ute i det fria och inväntar de deltagare som bokar in sig på en dejt med det vilda. 

– Jag upplever ofta att deltagare tror att det är väldigt komplicerat att laga mat ute i naturen. Visst, som nybörjade kan det vara svårt att försöka laga en trerättersmiddag, men det finns enklare varianter. Och maten smakar så mycket godare ute skogen.

Som landskap är Värmland mångfacetterat och bjuder in till härliga strövtåg. De djupa skogarna, med tätt stående träd omringat av drömskt sagoskimmer, står som lugnare motpol till de mer kuperade regionerna i norr. Med vandringsleder, eldstäder och vindskydd på sina ställen. Så med skapliga förberedelser finns förutsättningar att spendera flera friska dagar i sträck ute bland terrängen. 

Som vildmarksmatlagningsnovis är det några saker du bör ha med dig, enligt Max. 

– Ska du göra upp en eld är tändstickor och björknäver väldigt bra. Om du eldar kan du lika gärna använda naturens eget bränsle, där är björknäver perfekt. Du behöver även packa med vatten, både som dryck och om det skulle börja brinna utanför eldstaden. Ska du bygga en egen eldstad, lägg sand och sten underst. Annars finns risken att rötterna brinner, då kan det ta eld ordentligt. Blöt gärna gräset omkring och visa naturen hänsyn.

Vad är viktigt att tänka på för matlagning?

– Lite planering är alltid bra. Om utrymmet i packningen tillåter, ta med ett galler och stekpanna att ha över elden. Du kan grilla fisk direkt på glöd, men stekpanna gör det lättare och det smakar inte mindre bra för det. Tänk enkelt. Det kan vara kul med små detaljer, som en medtagen krydda. Du kommer med största säkerhet inte fälla en älg eller ett rådjur, så släpa inte med yxa eller större verktyg. 

Några andra detaljer som är enkla att missa?

– Många känner inte till att det är förbjudet att fälla träd eller bryta av stora grenar. Så yxor i packningen är onödigt ­– leta torra småstickor och pinnar istället.

När elden är igång, hur håller man den levande?

– Ett bra sätt för den oerfarne är att bygga ett torn av små stickor och tända på med näver. Sedan får du ha lite tålamod och lägga på med en sticka då och då. Jag har varit ute i tre månader i USA:s vildmark, där jag bland annat lärde mig hur elden varken blir för varm eller dör ut. Det är en känsla som du rent praktiskt behöver träna dig till. Värmland ett perfekt ställe att börja, prova en längre vandring med övernattning i ett vindskydd. 

I sina projekt har Max haft deltagare från alla tänkbara sociala grupper. Från städare och kökspersonal till direktörer. Med naturen som gemensam länk blir det ofta lättare för människor att mötas. De osynliga klassklyftorna försvinner och i de stunderna uppstår unika möten människor emellan.

– Alla deltagare får hjälpas åt. Då är jag supervisor och håller i helheten. Det är väldigt intressant och givande att träffa människor under de förutsättningarna.

All typ av motion och träning stärker hälsan. Du kanske har sett Anders Hansens Din hjärna på SVT, där bland annat dessa delar förklaras. Att röra på sig, vara utomhus och uppleva miljöomväxlingar bidrar till både friskare kropp och sundare sinne. En heldag till fots på vandringsled som ringlar sig genom ett vackert Värmland bidrar till allt detta, oavsett årstid. 

De projekt som skänker något till det inre betyder minst lika mycket som pengar, enligt Max. Den gångna vintern tillbringade han bland annat en månad på ett yogacenter i Nicaragua, där mat och logi utgjorde den huvudsakliga ersättningen.

– Jag och min sambo brukar göra sådana resor. Med aktiviteter som ger så fantastiskt mycket tillbaka. Vi vill se platser och uppleva olika kulturer. Sådant som ger något för själen. 

Vad var det som lockade dig att flytta till Värmland?

– Jag hade faktiskt aldrig varit i Värmland, förrän jag kom in på friluftsguide-utbildningen på Klarälvdalens Folkhögskola. Då fick jag möjligheten att lära känna landskapet och människorna. Naturen är verkligen vacker, men det som avgjorde att jag stannade var faktiskt människorna. Värmlänningar är så härliga, mer öppna och accepterande än på många andra håll i Sverige. Det passar min personlighet bäst, värmlänningar känns lite som sydsvenska norrlänningar.

Kan man säga att naturen är ditt andra hem?

– Absolut! Ibland till och med mitt första, skrattar Max Monsler. 

Vildmarksrecept

Varje årstid ger olika möjligheter att laga mat ute i det fria. Här bjuder Max på två enkla recept för middagar i det fria.

Vår/sommar – Grillad fisk med potatis

En av mina absoluta favoriter. Egenfiskad abborre eller gädda som du rensar och tillagar direkt på glöden eller i ett foliepaket. Plocka lite granskott och lägg på och i fisken, skottens citrussmak påminner om citrongräs. Lägg ett par stora potatisar i folie och placera på glöden, så har du bakade potatisar till den underbara fisken.

Sommar/höst – Risotto med nyplockad svamp

Packa med lite risottoris, en skvätt vin, en buljongtärning, salt, peppar och lök. Under sensommar och höst kan du troligtvis plocka svamp längs vägen eller vid lägerområdet. Tillaga allt i en stekpanna, så får du en enkel men minst lika god risotto. Känn inga begränsningar för att du är ute i skogen, ta med en liten bit parmesan, så piffar du enkelt till måltiden. 

Årets Edible Country 

2019 lanserade Visit Sweden och Visit Värmland konceptet The Edible Country. Tanken var att gästerna kunde plocka ingredienserna och tillaga gourmetmat mitt i skogen. 13 handgjorda träbord placerades ut i den svenska vildmarken, varav ett på Kittelfältet utanför Filipstad. Ett unikt projekt där man bokar sin plats för att delta och njuta av god mat i fantastisk natur. Responsen har varit god och under 2020 får Värmland ytterligare ett bord.

Läs mer: visitsweden.com/ediblecountry

Inte störa eller förstöra

…det är ledorden i Allemansrätten. Visa hänsyn för växt- och djurliv, respektera lokala anvisningar och eldningsförbud och släng ditt skräp i soptunnor. 

Max värmländska topp 3:

Glaskogen Naturreservat

– Helt fantastisk natur med djupa skogar, bra vandringsleder, tillrättalagda vindskydd och eldplatser. Sjösystemet med sina klippiga öar ger en känsla av skärgårdsmiljö – mitt i skogen. Underbart för kajak och kanotpaddling!

Fämtfallet med Fämtfall-leden

Riktiga smultronställen, lite mer ”off-the-map” än Glaskogen. Vandringsleden är en av mina absoluta favoriter, perfekt för en dag eller helg med övernattning. 

Färntjärnskogens Naturreservat

Här växer Värmlands äldsta träd, vilda och spretiga tallar. Det ger en känsla av mystik och något sagolikt. Här finns även en stängd timmerstuga, med fyra väggar, tak och eldstad, för övernattning.

Max Mosler
Photo credit: Max Mosler
Max Mosler
Foto Sabine Klautzsch
Photo credit: Foto Sabine Klautzsch
Foto Sabine Klautzsch
Foto Sabine Klautzsch
Photo credit: Foto Sabine Klautzsch
Foto Sabine Klautzsch
Foto Sabine Klautzsch
Photo credit: Foto Sabine Klautzsch
Foto Sabine Klautzsch
Nej