Naturbyn: Upplev den värmländska naturen på riktigt

Stäng av, koppla ned och koppla av. Här finns inga måsten eller krav. I Naturbyn utanför Långserud i Värmland är det friluftsliv på riktigt som gäller.

Enkelt, avskalat och högst naturligt. Det är Naturbyn det. När Thomas Petersson valde att flytta tillbaka till sin barndoms bygder, startade han arbetet med att bygga upp Naturbyn. För tio år sedan fanns här ingenting, förutom ett otillgängligt område med oröjd skog.

- Jag vill erbjuda lättillgängligt friluftsliv på ett så naturligt sätt som möjligt, berättar Thomas Petersson. När jag började bygga den här byn hade jag en vision om att skapa ett ställe jag själv skulle vilja åka till.

Gästerna i Naturbyn bor i enkla stugor och lagar mat över öppen eld, här finns ingen elektricitet. Maten serveras på flatsågade stockar, som enkelt eldas upp när maten är uppäten. En del gäster stannar bara några dagar, andra flyttar in i Naturbyn och stannar en vecka eller mer. Det finns gott om naturaktiviteter att ta del av.

- Vi har bland annat kanoter för den som vill paddla på egen hand och upptäcka alla fina öar och stränder i sjön.

Fiske eller en upptäcktsfärd på sjön är också populärt.

För firande gäster finns ett alldeles speciellt boende. Det så kallade Gökboet är en pärla – en timrad bröllopssvit högt upp i träden med balkong och fantastisk utsikt mot sjön Eldan. Värmen kommer från den vedeldade kaminen och ljuset från fotogenlamporna. Mycket närmare värmländsk natur än så, kan du knappast komma.

Nej