Munkfors

Anrika och spännande sevärdheter med en blandning av kultur, natur tradition, fest och humor. Besök vackra Bruksparken vid Klarälven.

Munkfors - Kultur, natur och Munkforsen

Munkfors är den enda tätorten i Munkfors kommun och ligger vackert belägen vid Klarälven. Här finns Munkforsen, det högsta naturliga vattenfallet på Klarälven med en fallhöjd på 17 meter. Missa inte heller Gamla brukets museer med anor från 1600-talet. 

I Munkfors finns också fantastiskt vackra vandringsleder och gott om badplatser. Eller kanske vill du hellre strosa runt i Munkfors myllrande centrum? Prova Munkfors stadsvandring, en led som tar dig runt de bästa platserna i Munkfors.

Restauranger och aktiviteter

Pråmdragarstigen är en vandringsled som bitvis delar passager med stadsvandringen, andra vandringsleder i Munkfors är BliarundanHurtigruttenLillbergsrundanSpraktjärnsledenSäterrundan  och Vågsjörundan. Den här lilla staden bjuder verkligen på det bästa av värmländsk natur. Hela 15 vandringsleder  finns det i och Runt Munkfors.

Ta med dig en karta på vägen, kartorna hittar du på turistbårån eller på Vandringsleder i Munkfors-Ransäter. Om du känner för det finns det också två elljusspår, Munkfors elljusspår och Ransäter elljusspår

Hästskoholmens naturreservat kommer du riktigt nära Klarälven. Det är nämligen en ö mitt i vattnet. Här på Hästskoholmen var det fest på 1800-talet och det fanns också ett badhus. Hit kommer du lättast genom att gå över flytbron som går mellan Hästskoholmen och Laxholmen. Utforska denna kulturhistoriskt intressanta plats eller ta dig ett dopp på Hästskoholmens badplats.

Längs Klarävlen och genom Munkfors går Klarälvsbanan, en lång bilfri cykelbana. På Far Inn 62 kan du hyra en cykel för att cykla på Klarälvsbanan eller ute i samhället. Om hästar är mer din grej kan du prova hästridning på Jäverö  gård, islandshästridning på Kalvbergsgårdens  islandshästar eller ponnyridning  för barnen.

Fiska i Munkfors och Klarälvens fiskevårdsområde. I Munkfors kan du fiska harr, öring, gädda eller abborre. Fiskekort kan köpas på Munkfors turistbyrå.

I Bruksparken vid Gamla brukets museer finns mysiga Fröken Ruths café där du kan slå dig ner i solen för en kopp kaffe och hembakat. Byt bruksmiljön till gårdsmiljö och besök Enbackens café där det ska smaka “som förr”. Här görs också must, marmelad och andra delikatesser. Upptäck denna pärla som inte kommer göra dig besviken.

Om du är mer hungrig kan du besöka Munkfors förenings konferenscenter. Här serveras á la carte och husmanskost i fin folkparksmiljö. På Altans restaurang och pizzeria serveras dagens lunch, ála carte och välsmakande pizza. 37:an Restaurang och pizzeria erbjuder också smarriga och mättande pizzor, likaså pizzeria Torino. 

Missa inte Ransäters Wärdshus med utsikt över Klarälven, eller Ransbergs herrgård restaurang där du äter på en äkta värmländsk herrgård. Längs riksväg 62 ligger restaurangen Mäster Fälling som serverar dagens lunch. Längs samma väg ligger Kopp och Fat Café i hemtrevlig miljö. 

För Munkfors kanske bästa tårta eller alltid lika gott hembakat bröd ska du besöka Café och bageri Punkten i Munkerud. Mjönäs pannkakshus bjuder på förstklassiga pannkakor åt både stora och små. Pannkakshuset kanske är allra bäst lämpat för barnen eftersom det finns en minigolfbana och hoppborg också.

I Munkfors finns både bibliotek och badhus med bastu och simskola. En vedeldad bastu finns också vid Vågsjön. Här kan du basta, bada och ta det lugnt på sommaren. På vintern går det utmärkt att åka pulka också. 

Historia och Kultur

Besök en av Sveriges vackraste hembygdsgårdar i Ransäter. Här arrangeras varje år ett gäng evenemang och har gjort sedan 1921. Här kan du lyssna på dragspel, gå på julmarknad eller gifta dig. På gården finns också ett helt gäng museer från utställningar om järnets historia till ett museum dedikerat till Kaffe. På tal om kaffe - vid hembygdsgården finns också det mysiga ladugårdscaféet. 

En av Munkfors största kändisar är Lars Lerin som är född i Munkfors. Lars är en skicklig akvarellist och har sin permanenta utställning på Sandgrund  i Karlstad. Skulptören Bo Englund är också född i Munkfors och har sin permanenta utställning på Laxholmen Kulturhus i Munkfors. På Kulturhuset finns också ett trevligt Café och en målarhörna för barnen. 

Munkfors är en kulturrik stad på flera sätt än så. På Fridolf Rhudin museet kan du uppleva det bästa av en av Sveriges mest omtyckta komiker. Här finns också en del dedikerad till Bosse Parnevik som också han kommer från Munkfors. 

Upplev modernare konst genom Artscape Munkfors. Målningarna är delar i ett projekt från sommaren 2017. Ett annat projekt med ungdomar sommaren 2015 resulterade i Grafitti-konst vid ruinerna av det gamla kallvalsverket. Ett lite mer udda konstverk är Ögonstenarna  utanför Laxholmens Kulturhus. De målades 2012.&nbsp

Passa också på att besöka författaren Erik Gustaf Geijers barndomshem som nu är en minnesgård. På Geijersgården  finns mycket kulturhistoria att uppleva och en hel del välbevarade skatter från förr. 

Munkfors historia går långt tillbaka till medeltiden. Platsen utgjorde då rastplats för pilgrimer med mål i Trondheim och Olav den heliges grav. När järnframställningen utökades i Värmland på 1600-talet uppfördes en stångjärnshammare vid Munkforsen. Tre likadana fanns då redan i Ransäter.

Näringsliv och utbildning

Munkfors lever fortfarande på sin järnhantering och stålindustri, något som är ganska unikt i Sverige. Många av företagen verksamma i Munkfors levererar varor till hela världen. Den största arbetsgivaren är kommunen och Munkfors kan stoltsera med goda förutsättningar för kommunikation mellan kommun och företag. 

I centrum finns gott om möjligheter för shopping. Second-hand är mycket populärt i Munkfors. Här finns både Röda korset, Ny-gammalt och Loppisstationen. Dessutom finns två matvarubutiker, Ica och Coop. Besök Blomsterboden  för blommor, inredning och presenter. 

I Munkfors kommun finns två grundskolor men inga gymnasieskolor. I stället läser ungdomarna på gymnasieskolor i Karlstad eller Hagfors.

Boende och camping

I Munkfors finns gott om campingplatser och stugor. Precis vid Klarälven och Klarälvsbanan i Ransäter ligger det trestjärniga Storängens camping och stugor. Här finns alla förnödenheter en behöver på en camping och dessutom en minigolfbana och goda förutsättningar för andra äventyr. 

Kopp och Fat camping och Kopp och Fat Bed & Breakfast ligger också i Ransäter och är mindre och därmed mysigare. Här finns också ett Café med hembakat bröd och andra fynd. Ett vandrarhem finns också på Munkfors förenings och konferenscenter med nyrenoverade bostäder perfekt för konferens. 

Strax utanför Munkfors ligger hemtrevliga Pensionat Enbacken mysigt belägen på en familjegård. I Munkfors finns också en mängd stugor att hyra. Till exempel Stuga BjörklundÄngheden, och Johansson. Ett lite större fritidshus  finns nära Ransjön, med öppen spis, åtta bäddar och perfekt läge för vildmarksäventyr.

Nej