Something Rotten på Wermland Opera

Modernt möter historia

Museum, konstutställning eller musikal? Kulturtäta Värmland bjuder på en mängd sevärdheter du inte bör missa.

Industriromantik

Vid forsen i Deje ligger Gamla Kraftstationen, en industrilokal som omvandlats till konsthall och många utställare samlas med sina alster. Missa heller inte den nya glashyttan där en ung glasblåsare tar plats senare i år.

Läs mer: gamlakraftstationen.se

Träffa Nobel

På idylliska Björkborn i Karlskoga kan du följa med Alfred Nobel och hans medarbetare på teaterguidningar i hans sista svenska hem. Lär dig mer om den världsberömda uppfinnaren och utforska hans laboratorium där krutexperimenten ägde rum. Ett besök i Fiffiga huset är ett måste för alla vetgiriga barn.

Läs mer: nobelkarlskoga.se

Förtrollande akvareller

Konstnären Lars Lerins konsthall Sandgrund i Karlstad är ett av länets populäraste utflyktsmål. Byggnaden som förr var ett välbesökt danspalats ligger vackert beläget intill Klarälven. I år kan du bland annat förtrollas av målningar från Lofoten, som inte tidigare ställts ut. Lerin själv är i år aktuell med säsong två av SVT-serien Lerins lärlingar.

Läs mer: sandgrund.org

Nyöppning på Värmlands Museum

En fantasivärld av papperskreationer signerade Bea Scenfeld fyller guldfoajen när nyrenoverade Värmlands Museum åter slår upp portarna den 1 juni. Skapelserna har burits av både Lady Gaga och skådespelare vid Kungliga Operan. I värmländska Christian-Pontus Andersson känslosamma skulpturutställning porträtteras rädsla och utställningen Värmlandsliv tar dig med på en historisk resa tillsammans med människor som bott i landskapet. De små bör inte missa ett besök hos Anna och långa farbrorn.

Läs mer: varmlandsmuseum.se

Världskända väverier

I snart 100 år har familjeföretaget från Klässbol strax söder om Arvika producerat slitstark och vacker hemtextil med linnet i fokus. Deras produkter syns på såväl Nobelfesten och ambassader som i Kronprinsessans och tusentals andra människors hem. Nyligen har väveriet tagit fram textilier till återöppnade Nationalmuseum i Stockholm, varav vissa finns till försäljning.

Läs mer: klassbols.se

Högklassig scenkultur

Succémusikalen Something Rotten är just avslutad på Wermland Opera i Karlstad. Näst på tur är den klassiska operan Carmen, Georges Bizets kärleksdrama på liv och död, som visas fram till den 30 maj. I höst spelas den komiska operan Albert Herring av Benjamin Britten.

Läs mer: wermlandopera.com

Rembrant & Zorn på Rackstad

Med utgångspunkt i Sveriges främsta konstnärskoloni med Gustav och Maja Fjæstad i spetsen har Rackstadsmuseet i Arvika samlat pärlor från svensk konsthistoria. Bland årets gästutställningar märks personliga och aldrig tidigare visade fotografier av en av landets viktigaste konstnärer, Anders Zorn. Och som om inte det vore nog bjuds besökaren även på ett 50-tal grafiska verk av mästaren Rembrandt van Rijn. Utställningarna presenteras i samarbete med Zornmuseet.

Läs mer: rackstadsmuseet.se

Konst & kulturarv

Sedan 2010 har Sliperiet Konsthall & Gastronomi lockat konst- och matintresserade till Borgvik. I den vackra byggnaden möts kulturarv och modern konsthall i utställningar som innefattar såväl nationellt som internationellt kända konstnärer. Två av årets namn är träskulptören Maria ”Vildhjärta” Westerberg samt Clive Arrowsmith, som fotat flera av musikhistoriens största artister.

Läs mer: sliperietiborgvik.se

En fantasivärld av papperskreationer på Värmlands Museum
Photo credit: En fantasivärld av papperskreationer på Värmlands Museum
En fantasivärld av papperskreationer på Värmlands Museum
Sliperiet konsthall och gastronomi
Photo credit: Sliperiet konsthall och gastronomi
Sliperiet konsthall och gastronomi
Nej