Hanna Aronsson Elfman

Med siktet på världseliten

Blott 17 år gammal har hon debuterat i Europacupen, åkt ungdoms-OS och vunnit junior-SM. Och 2019 blev hon rankad som den bästa slalomåkaren i världen i sin åldersgrupp. Nu drömmer värmlandstjejen Hanna Aronsson Elfman om världscupen.

Allt började vid familjens vinterhus på Långberget. Där tog Hanna Aronsson Elfman som tvååring sina första stapplande steg mot slalomeliten. Några år senare gjorde hon sin tävlingsdebut i Kils Slalomklubb. Hon skrattar vid minnet:

– Jag var så liten att jag inte såg startlamporna när jag stod bakom startgrinden, så de som stod bredvid fick säga till när jag kunde åka.

Vad Hanna inte visste då var att hon ett decennium senare skulle debutera i Europacupen och vinna junior-SM. Än mindre anade hon att hon samma år skulle bli rankad som världens bästa slalomåkare bland 17-åringar. Eller att hon skulle toppa det med att representera Sverige i ungdoms-OS i januari 2020.

– Jag är en person som behöver ha något att sträva efter – 2019 var mitt mål att våga ta för mig mer och få en bättre ranking internationellt, säger Hanna och tystnar innan hon försiktigt lägger till:

– Och det gick ju ganska bra.

I kombination med en aktiv elitsatsning studerar hon idag på skidgymnasiet i Malung. En skola där morgondagens elitåkare formas, och där bland annat Frida Hansdotter och Pernilla Wiberg utbildades i det som kom att bli deras livsverk. Hanna berättar om en plats där trygghet och frihet går hand i hand.

– Vi har fantastiska tränare som stöttar oss hela vägen, och eftersom vi läser gymnasiet på fyra år istället för tre kan jag vara ute i Europa och tävla utan att behöva oroa mig för att komma efter i skolarbetet.

Så vad var det som gjorde att en ung tjej från Värmland blev världens bästa 17-åriga slalomåkare 2019? Framgångsreceptet menar Hanna har många ingredienser. Men att familjens stöd och ett alldeles särskilt inre driv är viktiga komponenter är hon övertygad om. Och även om stoltheten över det hon åstadkommit inte går att ta miste på är hon inte nöjd – än.

– Nu gäller det att ha fullt fokus på uppgiften, samla tävlingserfarenhet och försöka bli snäppet bättre på varje träning.

För målbilden har varit klar sedan länge. 

– Jag vill vinna världscupen och OS-guld!

Men bakgrunden till Hannas tidiga framgångar skrivs i fler än två delar. När hon berättar om uppväxten i Karlstad klingar rösten lite extra. Hon beskriver ett landskap där snörika vintrar och närheten till bra backar har gett henne de bästa förutsättningarna för att lyckas som skidåkare.

– Jag älskar Frykstabacken, en av fördelarna med den är att den är ganska kort så man hinner med många åk under en träning. Men det finns många bra backar häromkring!

Värmländska skidpärlor

Hovfjället

Här finns inte mindre än 14 snösäkra backar, längdspår och skidskola. Och för snowboardfantasten lockar Snowpark med hopp och räcken. 

Ski Sunne

Förutom att susa ner för gröna, blå och röda backar kan ni utmana er i den svarta backen eller testa balansen i puckelpisten. För de lite mindre åkarna bjuder anläggningen på två barnbackar.

Valfjället

I Åmotfors lockar Valfjället med såväl en av södra Sveriges högsta fallhöjder som Skicross-bana och Funpark. Här finns pister i alla svårighetsgrader.

Branäs

Med drygt 30 nedfarter, flera mils längdspår, juniorpark och stora Supermariofigurer i Nintendo Land har Branäs minst sagt mycket att bjuda på.

Hanna Aronsson Elfman

Född: 29 december 2002.

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Klubb: Kils Slalomklubb.

Meriter i urval: 2019 – Europacupdebut, guld i slalom och silver i storslalom vid junior-SM, fyra segrar i FIS-tävlingar. 2020 – femteplats i slalom och Super-G samt en sjundeplats i storslalom på ungdoms-OS iLausanne.

Hanna Aronsson Elfman
Photo credit: Hanna Aronsson Elfman
Hanna Aronsson Elfman
Nej