Familjen Solberg - med rally i blodet

Med rally i blodet

Värmland och motorsport går ihop som hand i handske eller glass i våffelstrut. Få personer har satt nålen tydligare på kartan än familjen Solberg. Med pappa Petter som regenten, mamma Pernilla drottning över logistiken och sonen Oliver kronprinsen redo att ta över krona och mantel.

Sett till sin storlek är Värmland förmodligen ett av världens mest motormästerskapstäta områden. Rally Sweden är återkommande en av deltävlingarna i WRC, världsmästerskapet i rally. Deltävlingen är mästerskapets enda utpräglade vinterrally och lockar uppemot en kvarts miljon åskådare till värmlandsskogarna i februari varje år. 

Rallycross-VM är försommarens höjdpunkt i Höljes, där den första av fem deltävlingar i Norden avgörs. 2020 avgörs även SM med den avslutande superfinalen, RallyX Nordic och supercupen i rallycross i Höljes. Lägg därtill även STCC, roadracing och Kanonloppet på Gelleråsen i Karlskoga, så får du ett litet axplock som visar vilket centrum för motorsporter Värmland är. Likt en katedral av mörka skogar och utmanande grusvägar ligger landskapet inbjudande för alla frälsta, som skapat för bästa sortens motorkörning.

Just skogarna och de stora avstånden mellan grannar och städer kan vara svaret på frågan varför motorsport har ett starkt fäste just här. Många är beroende av sina bilar för att ta sig till olika platser. Dessutom ligger motorkulturen sedan länge rotad i landskapet, med många klubbar och ännu fler drivna människor som vill få saker och evenemang att hända. Vissa entusiaster och motorintresserade verkar nästan ha fyrtaktsolja pumpades i ådrorna, efter alla år vid racingbanor och rallyvägar. 

– Sporten hade aldrig överlevt utan alla ideella insatser och de många olika motorklubbarna. En lång tradition gör att intressen och kunskap ofta går i arv i generationer. Och vi bor ju i skogen, med nära till både stigar och vägar. Då är det enkelt att sätta dig i bil eller på motorcykel och köra, säger Pernilla Solberg. 

Hon är ur-värmlänning, uppvuxen med bland annat en pappa som körde rally i slutet av 60-talet. Pappan var dessutom Eva Röses stuntman i ett par scener i filmen Rallybrudar, vilket kommer på tal med jämna mellanrum. Som gift med norske Petter Solberg har Pernilla agerat Team Principal i hans team. I kulisserna har hon ofta stått för ovärderliga insatser, så att Petters fokus kunnat vara att sitta i förarsätet med blicken fäst på mållinjen. Idag ligger dock bägges blickfång helt på deras 18-årige son Oliver Solberg och hans team Wolf Pack.

Som tredje generationens tävlingsförare är Oliver Solberg urtypen för den hängivne värmlänningen, med hjärtat under huven som en motor för sitt brinnande intresse. Redan som tvååring fick han sin första fyrhjuling, vid fem års ålder sin första bil och åtta år gammal gjorde han tävlingsdebut – på en crosskartbana i Norge. Prishyllan är redan full av pokaler och plaketter.

– Det känns lite underligt men samtidigt helt fantastiskt, att redan ha en tioårig karriär att titta tillbaka på. Men jag blickar mest framåt och drömmer såklart om många fler titlar. Hittills är det största när jag vann en tävling i rally-EM 2019, i min första tävling på grus. Jag är den yngste någonsin att vinna en EM-tävling. Och jag försöker gå min egen väg och inte enbart titta på pappa, säger Oliver.

Hans genpool är som sagt djupare än Fryken-sjöarna tillsammans. Mamma Pernilla berättar att hon och Petters två släktträd tillsammans innehåller drygt 30 personer med någon slags motorsportlicens, som tävlat i någon form. Många har i tidig ålder börjat montera och reparera fordon, vilket lett till ovärderlig praktisk kunskap. Med inblickar och know-how som är svåra att ta till sig enbart via skolbänk eller böcker.

Bäst i släkten har det gått för Petter Solberg, en legendar i ordets rätta bemärkelse. Han är ensam om att på egen hand ha vunnit VM-guld i två olika motorsporter: rally 2003 och rallycross 2014 och 2015. Han om någon kan motorcirkusen och vad som krävs för att bli nummer ett.

– Jag gillar alla motorsporter, jag har testkört Formel 1 på Le Mans-banan på snabbare tider än Ferraris testförare och blivit erbjuden kontrakt. Men ingenting slår rally, det är den bästa idrotten. Känslan att vara bra på att köra rally är oerhört speciell. Och anledningen att jag bytte rally till rallycross var helt enkelt för att förnya mig och fortsätta utvecklas. Men jag hade aldrig klarat det utan Pernilla. Jag dagdrömmer en del, då behövs någon som jobbar ordentligt hela tiden. Pernilla har en otrolig struktur på saker och ting. Jag har nog varit lite egoist i perioder, men nu backar vi båda Oliver till 110 procent, berättar Petter. 

Efter några års boende i Monaco landade familjen Solberg 2014 i byn Mitandersfors, i de norra delarna av Arvika kommun. Bara ett par stenkast från den norska gränsen och Spydeberg kommun, där Petter är uppvuxen. PS 110 Procent heter familjens företag som ska backa upp Oliver Solbergs rallyteam. 

Områdena kring hemmet, med Finnskogen, Torsby och Arvika, är där familjen helst befinner sig. De fåtal lediga stunder som erbjuds under en tävlingssäsong, vill säga. Och det är hemtrakterna som de vill tipsa turister att besöka.

– Vi älskar verkligen att bo här, underbart mycket skog och fantastiska människor. Många fler borde utforska dessa trakter, med mil efter mil av vacker skog. Jag sa länge att jag aldrig skulle flytta till Sverige, men ja… det gick ju som det gick. Du ser ju själv vem som vann den kampen, skrattar Petter. 

Text: Niklas Simonsson, 2020

 

Ralybil
Photo credit: Rallybil
Ralybil
Tina Thörner
Photo credit: Tina Thörner
Tina Thörner
Nej