
Östergötland, Grythyttan, New York, Stockholm och Karlstad. Så ser kocken Johan Johanssons långa resa ut i korta drag. Han började på restaurangskola hemma i Östergötland och fortsatte sedan vidare på restauranghögskola i Grythyttan. På den legendariska krogen Gyldene Freden i Stockholm frågade köksmästaren om Johan ville vara med och laga middagen på Nobelfesten.
– Nobelmiddagen är en så stor apparat med mycket som ska planeras och förberedas, berättar Johan. Man får vissa riktlinjer på vad kommittén förväntar sig och vi började planera menyn redan i mars-april, sedan gjordes många provlagningar och provsmakningar innan vi gick in i köket ungefär fem dagar före festen i december.
Johan har tidigare bott med sin fru Ulrika i New York och arbetat på Marcus Samuelssons asiatisk-amerikanska krog Riingo på Manhattan, där han trivdes trots en del kulturkrockar.
– Själva staden i sig är ju oerhört häftig, berättar Johan. I köket var det lite skillnad mot här i Sverige. Det var en spännande upplevelse, även om de amerikanska köken har en viss jargong och är lite mer hierarkiska.
När New York-äventyret var över kom Johan och Ulrika hem till Sverige igen, men märkte efter ett par år att stockholmstempot inte passade dem. Flyttlasset gick till Kristinehamn och 2013 slog de upp dörrarna till Ölme Prästgård Gästgiveri och två år senare restaurang Panncentralen i Kristinehamn. På Ölme Prästgård Gästgiveri lagas genomarbetad och genomtänkt mat som inte bara är god utan också fin att se på tallriken.
– Vi lägger ett stort värde i att laga allt från grunden, berättar Johan. Och eftersom man äter med ögat och inte bara med magen arbetar vi väldigt estetiskt med våra uppläggningar.
Värmland har en lång historia som matlandskap, och Johan berättar att vi går från landskapsrätten älgpytt till ett mer vegetariskt samhälle och fler lokalproducerade råvaror. En av hans egna värmlandsfavoriter finns i vattnet.
– Under 2017 var det lite dåligt med löjrom från Vänern men när den finns är den väldigt fin –, den slår absolut Kalix-l Löjromen!
Njut av den lokalproducerade maten och låna böcker ur hyllorna som är fyllda av allt från Lagerlöf till nutida författare.
Åk hit och se vad som erbjuds just i dag. Herrgården informerar nämligen inte om rätterna på menyn eftersom säsong och råvaror styr vad som serveras.
Med värdeorden ”Kärlek, löjrom och lera” lagar Krokstad herrgård härliga niorättersmenyer på lokala råvaror.
Närproducerat är det bästa, även när det kommer till ljus lager och värmlandsspecialen White Moose Ale – som är godast när den tillverkas nästgårds.
Här varvas fika och chutney med föreläsningar och kurser i engelska.
Njut av vällagad husmanskost och nybakat kaffebröd i nationalskalden Gustaf Frödings barndomshem.
Krögare Carl Jan Granqvist bjuder in till historiska middagar som andas provinsiell östvärmländsk tradition.
I Selma Spas restaurang Smak avnjuter du rätter av närproducerade och ekologiska råvaror med en fantastisk utsikt över Fryken.
Det bästa av tre världar – konst, mat och livemusik – finns samlat på Sliperiet som drivs av musikern Oscar Magnusson.
Njut av maten som är lokalproducerad och låna böcker ur hyllorna som är fyllda av allt från Lagerlöf till nutida författare.
En liten pärla i Kristinehamns centrum, där du bl.a. kan avnjuta Åk till Mastmagasinet, prova den smörstekta Vänergösen och upplev den äkta värmländska matkulturen när den är som bäst.
I Grön Kos saluhall finns närproducerat ekologiskt nötkött och under samma tak fixar du också tillbehören till middagen – här finns både ostar, chutney sylter och färska örter.
Närproducerat är bäst när det gäller mat, men även ljus lager och värmlandsspecialen White Moose Ale är godast när den är tillverkad nästgårds.
Gå på vinprovning i den spektakulära vinkällaren och ta in den kunniga personalens expertis.
Bli ett äkta latteproffs med Löfbergs kaffeprovning och briljera på nästa fikastund på jobbet. Njut av spännande kaffesorter, mackor och bakverk i Löfbergs kaffeskrapa vid Karlstads Inre hamn.
Nere vid Kyrkvikens strand På bryggan i Arvika njuter du av maten lika mycket som utsikten över vattnet – och när du är mätt är det bara att fortsätta kvällen inne i nattklubbenn på någon av nattklubbarna.
Åk hit och se vad som erbjuds just idag – herrgården informerar nämligen inte om rätterna på menyn eftersom råvarorna styr vad som serveras.
Med värdeorden ”Kärlek, löjrom och lera” lagar Krokstad herrgård härliga niorättersmenyer på lokala råvaror.
Du lämnar aldrig Kungskvarnen hungrig. Beställ en oumph-burgare med sötpotatisfries som tilltugg och en hembakad bulle till efterrätt så är saken klar.
På bryggan i Arvika njuter du av maten lika mycket som utsikten över vattnet – och när du är mätt är det bara att fortsätta kvällen på någon av nattklubbarna.
”Sharing is caring” sägs det på bröderna Olssons andra restaurang, som serverar mat som är anpassad för att delas av alla i sällskapet.
De bästa tillbehören till Vänerlöjrom från Vänern:
Text: Fridah Jönsson