Kulinariska måltider på Ölme Prästgård

Matlandskapet Värmland - Kulinarisk resa från Manhattan till Ölme

Värmland erbjuder oändligt många fler spännande kulinariska upplevelser än klassisk hackkorv, nävgröt och och kolbullar. Kocken Johan Johansson har arbetat på krogar runtom i Sverige och restauranger på Manhattan och tagit med sig inspirationen till Värmland. – Löjrom från Vänern slår absolut Kalixlöjrom!

Östergötland, Grythyttan, New York, Stockholm och Karlstad. Så ser kocken Johan Johanssons långa resa ut i korta drag. Han började på restaurangskola hemma i Östergötland och fortsatte sedan vidare på restauranghögskola i Grythyttan. På den legendariska krogen Gyldene Freden i Stockholm frågade köksmästaren om Johan ville vara med och laga middagen på Nobelfesten.

– Nobelmiddagen är en så stor apparat med mycket som ska planeras och förberedas, berättar Johan. Man får vissa riktlinjer på vad kommittén förväntar sig och vi började planera menyn redan i mars-april, sedan gjordes många provlagningar och provsmakningar innan vi gick in i köket ungefär fem dagar före festen i december.

Johan har tidigare bott med sin fru Ulrika i New York och arbetat på Marcus Samuelssons asiatisk-amerikanska krog Riingo på Manhattan, där han trivdes trots en del kulturkrockar.

– Själva staden i sig är ju oerhört häftig, berättar Johan. I köket var det lite skillnad mot här i Sverige. Det var en spännande upplevelse, även om de amerikanska köken har en viss jargong och är lite mer hierarkiska.

”Man äter med ögat också”

När New York-äventyret var över kom Johan och Ulrika hem till Sverige igen, men märkte efter ett par år att stockholmstempot inte passade dem. Flyttlasset gick till Kristinehamn och 2013 slog de upp dörrarna till Ölme Prästgård Gästgiveri och två år senare restaurang Panncentralen i Kristinehamn. På Ölme Prästgård Gästgiveri lagas genomarbetad och genomtänkt mat som inte bara är god utan också fin att se på tallriken.

– Vi lägger ett stort värde i att laga allt från grunden, berättar Johan. Och eftersom man äter med ögat och inte bara med magen arbetar vi väldigt estetiskt med våra uppläggningar.

Värmland har en lång historia som matlandskap, och Johan berättar att vi går från landskapsrätten älgpytt till ett mer vegetariskt samhälle och fler lokalproducerade råvaror. En av hans egna värmlandsfavoriter finns i vattnet.

– Under 2017 var det lite dåligt med löjrom från Vänern men när den finns är den väldigt fin –, den slår absolut Kalix-l Löjromen!

Andra kulinariska utflyktsmål: väl värda ett besök

Ulvsby herrgård, Sunne

Njut av den lokalproducerade maten och låna böcker ur hyllorna som är fyllda av allt från Lagerlöf till nutida författare.

Hennickehammars Herrgård, Filipstad

Åk hit och se vad som erbjuds just i dag. Herrgården informerar nämligen inte om rätterna på menyn eftersom säsong och råvaror styr vad som serveras.

Krokstad herrgård, Säffle

Med värdeorden ”Kärlek, löjrom och lera” lagar Krokstad herrgård härliga niorättersmenyer på lokala råvaror.

Carlstad Bryggeri, Karlstad

Närproducerat är det bästa, även när det kommer till ljus lager och värmlandsspecialen White Moose Ale – som är godast när den tillverkas nästgårds.

Café Eskebohl måltid och mångfald i Kil

Här varvas fika och chutney med föreläsningar och kurser i engelska.

Alsters Herrgård, Karlstad

Njut av vällagad husmanskost och nybakat kaffebröd i nationalskalden Gustaf Frödings barndomshem.

Saxå Bruk, Filipstad

Krögare Carl Jan Granqvist bjuder in till historiska middagar som andas provinsiell östvärmländsk tradition.

Selma Spa, Sunne

I Selma Spas restaurang Smak avnjuter du rätter av närproducerade och ekologiska råvaror med en fantastisk utsikt över Fryken.

Sliperiet Gastronomi, i Borgvik

Det bästa av tre världar – konst, mat och livemusik – finns samlat på Sliperiet som drivs av musikern Oscar Magnusson.

Ulvsby herrgård i Sunne

Njut av maten som är lokalproducerad och låna böcker ur hyllorna som är fyllda av allt från Lagerlöf till nutida författare.

Mastmagasinet, i Kristinehamn

En liten pärla i Kristinehamns centrum, där du bl.a. kan avnjuta Åk till Mastmagasinet, prova den smörstekta Vänergösen och upplev den äkta värmländska matkulturen när den är som bäst.

Grön Ko, i Värmlandsbro

I Grön Kos saluhall finns närproducerat ekologiskt nötkött och under samma tak fixar du också tillbehören till middagen – här finns både ostar, chutney sylter och färska örter.

Carlstad Bryggeri

Närproducerat är bäst när det gäller mat, men även ljus lager och värmlandsspecialen White Moose Ale är godast när den är tillverkad nästgårds.

Dömle Herrgård, i Deje

Gå på vinprovning i den spektakulära vinkällaren och ta in den kunniga personalens expertis.

Löfbergs Rosteri & Kaffebar, i Karlstad

Bli ett äkta latteproffs med Löfbergs kaffeprovning och briljera på nästa fikastund på jobbet. Njut av spännande kaffesorter, mackor och bakverk i Löfbergs kaffeskrapa vid Karlstads Inre hamn.

Olssons brygga, i Arvika

Nere vid Kyrkvikens strand På bryggan i Arvika njuter du av maten lika mycket som utsikten över vattnet – och när du är mätt är det bara att fortsätta kvällen inne i nattklubbenn på någon av nattklubbarna.

Hennickehammars herrgård

Åk hit och se vad som erbjuds just idag – herrgården informerar nämligen inte om rätterna på menyn eftersom råvarorna styr vad som serveras.

Krokstad herrgård i Säffle

Med värdeorden ”Kärlek, löjrom och lera” lagar Krokstad herrgård härliga niorättersmenyer på lokala råvaror.

Kungskvarnen, i Borgvik

Du lämnar aldrig Kungskvarnen hungrig. Beställ en oumph-burgare med sötpotatisfries som tilltugg och en hembakad bulle till efterrätt så är saken klar.

Olssons brygga i Arvika

På bryggan i Arvika njuter du av maten lika mycket som utsikten över vattnet – och när du är mätt är det bara att fortsätta kvällen på någon av nattklubbarna.

Olssons Bazar i Karlstad

”Sharing is caring” sägs det på bröderna Olssons andra restaurang, som serverar mat som är anpassad för att delas av alla i sällskapet.

Johan tipsar:

De bästa tillbehören till Vänerlöjrom från Vänern:

  • Smörstekt surdegsbröd. Stek en skiva surdegsbröd gyllenbrun i ”relativt ” mycket smör och salta lätt med flingsalt. 
  • Finhackad rödlökk. Varför inte picklad rödlök? Koka en 1-2-3-lag på ättika, socker och vatten, låt koka upp så att sockret löser sig. Skala och skiva löken tunt i ringar. Häll den varma lagen över lökringarna och låt svalna, låt stå över natten. Ta upp ur lagen och låt torka på hushållspapper.
  • Créme Fraiche. För att luftigare och lättare konsistens kan man med fördel vispa den.
  • Citron och dill – iIcke att förglömma!

Text: Fridah Jönsson

Johan Johansson på Ölme Prästgård
Photo credit: Johan Johansson på Ölme Prästgård
Johan Johansson på Ölme Prästgård
Löjrom från Vänern är en värmländsk delikatess
Photo credit: Löjrom från Vänern är en värmländsk delikatess
Löjrom från Vänern är en värmländsk delikatess
Njut av en niorättersmeny på Krokstad herrgård lagad av lokala råvaror
Photo credit: Njut av en niorättersmeny på Krokstad herrgård lagad av lokala råvaror
Njut av en niorättersmeny på Krokstad herrgård lagad av lokala råvaror
Saluhallen Grön Ko i Värmlandsbro
Photo credit: Saluhallen Grön Ko i Värmlandsbro
Saluhallen Grön Ko i Värmlandsbro
Unik vinkällare och utsökt mat på Dömle Herrgård
Photo credit: Unik vinkällare och utsökt mat på Dömle Herrgård
Unik vinkällare och utsökt mat på Dömle Herrgård
Löfbergs kafferosteri och kaffebar i Karlstad
Photo credit: Löfbergs kafferosteri och kaffebar i Karlstad
Löfbergs kafferosteri och kaffebar i Karlstad
Nej