Mariebergsskogen, en park att trivas

Ta en tur till Mariebergsskogen, en av Värmlands mest välbesökta pärlor.

Mariebergsskogen är en anrik park fylld av minnen och nostalgi som har funnits tillgänglig för Karlstadborna sedan 1925.

Lillskogen

I djurparken Lillskogen bor svenska lantdjur: kor, ponnyhästar, minigrisar, getter, får, kaniner och höns. Besöker du parken under försommaren kan du stöta på söta killingar, lamm och kultingar och i sommarhagen kan du studera djuren på nära håll.

Naturum Värmland

Mitt i Klarälvsdeltat mellan det glittrande vattnet och den ståtliga gamla tallskogen ligger Naturum Värmland. Det är en byggnad med stora panoramafönster och en brygga där du kan kika på fiskarna som simmar förbi eller spana på fåglarna ute i våtmarken. Ta gärna del av naturguidernas tips om promenadstråk till både gammelskog och strandängar. Ta spången ut och se både trollslända, bäver och grodor på nära håll. Med en kikare i hand kan du ta dig till fågeltornet och där kan du få syn på kärrhöken. 

Inne på naturum finns flera utställningar med en massa saker för hela familjen att upptäcka. Du kan bland annat lära dig mer om lodjur, varg, björn och kika in i bikupans samhälle. Ta en filmstund i ägget, Naturums egen filmsal, och se Bo Landins resa genom den värmländska naturen. Här hittar du även en butik med en massa roliga prylar och ett café med välsmakande fika och läckra luncher.

I den timrade stugan Spikgården från 1800-talet, omgiven av pioner, rosenbuskar och djuren i Lillskogen, gräddas våfflor som serveras med sylt och grädde.

På Terassen kan du njuta av en god måltid eller någon av de fantastiska glasskapelserna som serveras. Vill du packa din egen picknickkorg finns det grillplatser och sittbänkar på flera ställen i parken.

Roliga aktiviteter i en skön miljö

Att Mariebergsskogen är en av Värmlands mest besökta platser är inte oväntat. Varje vecka arrangeras tipspromenad och på sommarlovet kan barnen delta i skattjakt och hemliga uppdrag där de får lära sig mer om naturen. Hyr boll och klubba i kiosken och gå en runda på minigolfbanan eller spela streetbasket, beachvolleyboll, boule och kubb. Vintertid kan du istället åka skridskor på den populära isbanan.

Varma sommardagar är det bara att gå ner till parkens strand för ett svalkande dopp i Vänern. Eller häng med på en trollvandring! Trollvandringen är en spännande interaktiv teaterföreställning för barn mitt i djupa skogen där allt kan hända.

Vill du få en överblick på vad parken har att erbjuda rekommenderas en tur med rundturståget. Tåget är döpt efter parkens grundare, Conrad Höök, som skänkte parken till Karlstad redan på 1800-talet. Då får du veta mer om parkens ursprung, byggnaderna och alla viktiga historiska milstolpar.

Både Mariebergsskogen och Naturum Värmland har öppet varje dag under hela året och det är fri entré. Området är tillgängligt så att även den som använder rullator, rullstol eller barnvagn tar sig fram.

Ge dig ut på en utflykt till Mariebergsskogen, men ta god tid på dig. Det finns massor att upptäcka och många besöker parken regelbundet. Det är lätt att ta sig till Mariebergsskogen. Promenera från Karlstad Centralstation genom att ta gångtunneln under järnvägen och följ viken längs vattnet. De välskyltade cykelvägarna går från flera håll fram till cykelparkeringen utanför entrén. Kommer du med bil är det bara att svänga av E18 mot sjukhuset och följa de brun-vita skyltarna. Stadsbussarnas linje 12 går med täta turer och under juli- augusti kan du ta båtbussen från centrum eller Skoghall och tillbaka igen.

Nej