Mårbacka: Selma Lagerlöfs revansch

En oas i Sunne. Med minnen, miljöer och dofter som minner om en av Sveriges största författare – Selma Lagerlöf. Välkommen till Mårbacka, gården som bjuder både på kulturminnen, kunskaper och aktiviteter för hela familjen. Lär känna författaren, nobelpristagaren, entreprenören, politikern och lantbrukaren Selma Lagerlöf på minnesgården Mårbacka.

Lena Gynnemo, intendent på Mårbacka minnesgård, berättar om Selma Lagerlöfs uppväxt på gården. Hur Selma växte upp med en far som hade stora planer för gården. Men i takt med att de ekonomiska problemen växte, började den idylliska tillvaron raseras. Fadern började dricka och gick senare bort. Familjen kunde inte behålla Mårbacka och 1890 såldes gården. Vid den tiden hade Selma Lagerlöf studerat till lärare i Stockholm och tjänstgjorde vid Elementarskolan i Landskrona.

- Selma var verksam som folkskollärare och tjänade på den här tiden dåligt med pengar. Men trots att hon var fattig uttalade hon ett löfte. ”När jag blir rik ska jag köpa tillbaka Mårbacka”, sa hon.

Entreprenören Selma

Och det gjorde hon. Efter att det svenska folket fått upp ögonen för Selmas författarskap och böckerna började skapa framgång, lyckades hon med sitt mål. Vid sidan av författarskapet verkade hon som jordbrukare och arbetsledare på gården Mårbacka.

1909 skrev Selma ett brev till den nyutexaminerade trädgårdsmästaren Ruth Brandberg. Selma drömde om att anlägga en plantskola men det resulterade istället i en Handelsträdgård som sålde mängder med äpplen och päron i den egna handelsboden och på Sunnes torg. Mårbackas trädgård restaurerades under 90-talet av landskapsarkitekt Anna Tandre. Än i dag kan du strosa i den vackra trädgården omgiven av äppelträd, blommor, grönsaker och kryddväxter.

På Mårbacka fick Selma Lagerlöf mobilisera sitt sinne för nytänkande och entreprenörskap för att klara gårdens ekonomi. Hon anlade en stor äppelodling, köksträdgård och även en kryddträdgård. Varorna som producerades såldes i gårdens egen affär, och i Sunne både på torget och till hotellen. Än i dag vallfärdar turister till Mårbacka för dess omtalade mårbackakaka.

Förutom lantbruket drev Selma under en kortare period Aktiebolaget Mårbacka Havremjöl. Mjölet som maldes vid Gårdsjö Kvarn och transporterades till Mårbacka för paketering såldes sedan på NK i Stockholm och gick på export till USA under den korta period aktiebolaget levde innan det lades ner.

Åren 1921–1923 lät Selma Lagerlöf bygga om huset till dess nuvarande utseende, efter ritningar av den kände arkitekten Isac Gustaf Clason. I sitt testamente hade Selma Lagerlöf föreskrivit att Mårbacka skulle bevaras som en minnesgård, och visas för allmänheten som den var vid hennes bortgång.

I butiken Mårbacka handel finns idag ett urval av Selmas verk, konsthantverk, souvernirer, vykort och skrädmjöl. I cafét serveras närproducerat och hembakat kaffebröd, ofta gjorda på det lokala skrädmjölet. Idag finns lokalt producerat skrädmjöl av rostat havre från Stöpafors Kvarn att köpa ibland annat i livsmedelsbutiker och gårdsbutiker. 

Idag visas Mårbacka för allmänheten genom guidade visningar och du kan besöka utställningen som finns i Mårbackas Lada. Mårbacka erbjuder många aktiviteter för hela familjen. På gården finns även interaktiva utställningar, tipspromenader, pysselrum, hinderbana för de klättersugna och skattjakter för stora och små. Ät gott och hembakat i caféet eller ta en lugnande promenad under äppelträden. Kaffe och skrädmjölsdröm är ytterligare en favorit bland gästerna i Mårbackas Café. Grönsakerna som serveras är odlade i Mårbackas egen köksträdgård och äpplena till äppelmusten kommer från gårdens träd.

Kultur ända fram till jul 

Vernisage, trädgårdsmässa, skolteater, spökvisningar och kulturvecka är några av eventen som anordnas under året. Och julmässan förstås. Jul på Mårbacka är en av landets mest populära julmarknader där keramiker, vävare och slöjdare visar upp sina handgjorda hantverk och matbodarna är välfyllda med varor gjorda enlig gammal tradition och med naturliga råvaror.

Selmas Mårbacka har till och med blivit till en populär servis i av Rörstrand som tillverkades mellan 1993-2008, Mårbackaservisen, och förekommer som både fin- och vardagsporslin i många hem tillsammanse men de klassiska mårbackapelargonerna.

Från böcker till film

Selmas verk blev inte bara böcker. I början av 1900-talet börjande man filmatisera berättelser och texter. Under ett decennium filmades tolv av Selmas berättelser och hon fick ett enormt genomslag hos biopubliken.

Nobelpriset och en plats i Svenska Akademin

Selma var första svensk och första kvinnan att få Nobelpriset i litteratur 1909. Hon fick priset främst för romanerna Gösta Berlings saga, En herrgårdssägen, Jerusalem och Herr Arnes penningar.

1914 valdes Selma själv in i Svenska Akademien, där hon satt på stol nummer 7.

Ett urval av Selma Lagerlöfs verk

  • Gösta Berlings Saga
  • Jerusalem, 1901-1902. Selma inspirerades av både hembygden och en resa till Främre Orienten.
  • Kejsaren av Portugallien
  • 1899 En herrgårdssägen 
  • 1904 Herr Arnes penningar 
  • 1906 Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige 
  • 1925 Löwensköldska ringen 
  • 1930 Ett barns memoarer 

Guidad tur på Mårbacka
Photo credit: Guidad tur på Mårbacka
Guidad tur på Mårbacka
Sommar på Mårbacka
Photo credit: Sommar på Mårbacka
Sommar på Mårbacka
Ja