Laga mat som en svensk mästare - över öppen eld utomhus

Nu är tävlingen SM i utomhusmatlagning avgjord och det värmländska laget Maxime från Arvika tog hem förstaplatsen.

Tävlingen SM i utomhusmatlagning är en tävling för matlagninsintresserade som väcker engagemang för att tillaga mat utomhus samtidigt som den uppmärksammar lokalproducerad mat. I tävlingen deltar olika lag om 2-3 personer där deras matlagninskunskaper och kreativitet sätts på prov. Vanligtvis är tävlingen en stor matfest fylld med publik men i år fick arrangörerna tänka om och anordnade istället en livesändning, där intresserade kunde följa tävlingen som hölls på Billingen i Skövde.

De tävlande hade 2,5 timmar på sig att tillaga en trerätters meny över öppen eld med råvaror som de blivit tilldelade från lokala livsmedelsproducenter från Västsverige och varje deltävlingsort. Lagen bedömdes sedan av en jury bestående av kunniga personer inom mat, turism och lokalproducerad mat.

Lagen som medverkade i SM utomhusmatlagning

Lag 1: Galna tuppen, Säffle
Lag 2: Team Ekenäs
Lag 3: Wallinders saluhall och bistro
Lag 4: Maxime, Malin och Marita
Lag 5: Ami och Caroline

Råvarukorg SM i utomhusmatlagning Deltävling Säffle 4/9 2020

  • Nötkött (Dexter Rostbiff Källs bäcks gård).
  • Kalkonbröst med skinn från Adelsnäs kalkon.
  • Benfri lammstek från Källsbäcks gård.
  • Abborrfileer från Luröbåten.

Övriga produkter

  • Ca 150gr Eldost från Toverud mathanverk. Mjölk från Wermlands mejerilliter.
  • Vispgrädde från Wermlands mejeri Sdl.
  • 280gr Cremefraiche från Toverud mathantverk. Yoghurt naturell lliter från DalsSpira mejeri. 12p Ägg från Sandåsens ägg.
  • l00gr mesost Lillängens Gårdsmejeri i Sunne. l00gr vit caprin från Lillängens Gårdsmejeri. 500gr smör.
  • 125gr Enrisrökt Bog från Hemgården. 750ml Rapsolja från Mariannes biodling.
  • 1burk honung från Öxnevåls gård. LP Biodling. 1st flaska Äpplemust från Bramleys musteri.
  • Ca 250gr Inlagd paprika från Torsbols goda. 1burk Bjömbärsmarmelad frånTorfolk gård. 1flaska vinäger från Njordstorp.
  • Ostkaka 500gr från Toverud mathantverk. Surdegsbaguette från Brukets godaste 1st.
  • 1 flqska Hittöl från Västra Ämterviks bryggeri
  • 100gr mörk chokladpellets från Naturpralinen Sysslebäck. 250gr hallon från Eventorps gård.
  • 1 påse 30gr torkade trattkantareller från Värmlandsodlama. 250gr Färska champinjoner från Värmlandsodlama.
  • Äpplen ca  1kg. Bramleys.

 

Grönsaker från Torfolk

  • 1kg Potatis (solist) Morötteri olika färger 1kg
  • Ca 500gr blandat, polkabetor, gulbetor och rödbetor Ca 200gr salladslök
  • Ca 500gr gul lök 1st grön paprika 1st Fänkål
  • 500gr Tomater i blandade sorter
  • Ca 300gr (blandade färger) vaxbönor Kruspersilja knippe
  • Dill knippe Oregano Timjan
  • 1st Romansallad 1st Frelissallad
  • Spetskål ca 500gr. Svartkål Ca 120gr påse.
  • Blomkål (llitet huvud vit samt llitet huvud grön) 1st Broccoli.
  • Salt och peppar (svart och vit). Bakpulver.
  • Färskjäst.
  • Siktat ölandvete, Dinkel hel kärna, Flingor av Spelt (samtliga från Wästgötarna) Skrädmjöl från Stöpafors kvarn.
  • Kaffe från Löfbergs.
Nej