Laga din egen Värmländska gourmetmiddag av naturens skafferi

Laga din egen middag över öppen eld mitt i naturen baserat på råvaror från den Värmländska naturens eget skafferi. Receptet är skapat av Monica Tiger som en del av kampanjen The Edible Country där du kan boka bord i naturens egen restaurang vid Kittelfälltet strax utanför Filipstad. Du kan köpa till ett kit med ingredienserna och laga måltiden själv eller få den tillagad av en kock på plats vid bordet. Bordet med Monica Tigers koncept är bokningsbart onsdagar och söndagar från maj till september.

För dig som bokat bord vid Kittelfältet onsdagar eller söndagar finns möjlighet att köpa till en matkasse med råvaror för att laga Värmlandsgös med rotfruktspuré och smörstekta grönsaker.

Matkasse 1

Inkluderar att Monica Tiger möter upp vid bordet och berättar lite om området, presenterar råvarorna och ger tips inför matlagningen som du utför på egen hand. Pris 600:- per person. 

Matkasse 2

Matkasse 2 innehåller delarna från matkasse 1 men här ingår även kock och guide. Pris 900:- per person. 

Matkasse 3

Matkasse 3 innehåller delarna från matkasse 1 men här ingår även en egen kock och guide och trerätters middag. Pris 1050:- per person.

Värmlandsgös med rotfruktspuré och smörstekta grönsaker

Receptet är beräknat till 4 personer

Ingredienser:

600 g gösfilé (det går också bra att använda abborre eller gädda om du fiskar själv)
ca 500 g rotselleri
ca 250 g potatis (två medelstora)
2 dl grädde
ca 25 g smör
salt och peppar
lite örter (kirskål, ramslök eller bladspenat) att garnera purén med
1-2 rödlök
1 broccolibukett
ca 5 cm ingefära
En till två nävar kirskål eller ramslök (går bra med bladspenat om du inte hittar dina örter i naturen.
Beroende på vad du plockar kommer du att få olika smakupplevelser men båda passar mycket bra)
25 g smör
salt och peppar

Så här tillagar du måltiden:

Du behöver två kokkärl och en stekpanna.
  1. Koka upp saltat vatten. När det kokar lägger du i fisken och drar pannan från värmen. Låt stå tills det andra är färdigt.
  2. Skala potatis och rotselleri. Dela i mindre bita. Koka i vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt grädden. Låt koka ca 5 min. Lägg i smör, salt och peppar och mosa till önskad konsistens.
  3. Skiva rödlök i klyftor, dela varje broccolibukett i tre delar och hacka ingefäran fint. Fräs detta i smöret ca 5 – 10 min. Lägg på dina örter och låt gå med i ca 2 min (glöm inte att spara lite att garnera din rotfruktspuré med. Salta och peppra.

Lycka till och smaklig måltid!

Läs mer om The Edible Country och bordet på Kittelfältet

The Edible Country, preparing the fish. Foto August Dellert
Photo credit: The Edible Country, preparing the fish. Foto August Dellert
The Edible Country, preparing the fish. Foto August Dellert
Nej