Frysta krukmakeri i Kil

Kulturella upplevelser bland museum, konst och linnetyg

Ett landskap fyllt av kultur för alla smaker. På detta uppslag har vi sonderat terrängen och samlat ett axplock av godbitar väl värda att utforska.

Spännande militärhistoria

Ett interaktivt och militärhistoriskt upplevelsemuseum i Karlstad som är lika spännande för barn som vuxna. Kläm, känn och klättra dig igenom historien från 1945 till 1991. Utmana kompisarna på en skyttetävling i skjutsimulatorn, kolla in pansarvagnar och andra militärfordon eller följ med på en guidad tur i museet. 

Läs mer: brigadmuseum.se

Värmlands Museum 

Vid Klarälvens strand, på Sandgrundsudden i Karlstad ligger länsmuseet Värmlands Museum. I de vackra lokalerna hittar du såväl fasta som tillfälliga utställningar. Fram tills den 29 april visas fotografen Albert Wikings ”We Have A Dream”, en vandringsutställning om mod, medmänsklighet och människans rättigheter. För de yngre besökarna är en sväng förbi ”Inger och Lasse Sandbergs Sagovärld” ett måste. Utställningen visas 21 maj – 2 september och bjuder på mängder av lek, pyssel och skoj. 

En del av museet byggs i skrivande stund om och sommaren 2019 öppnar en helt ny utställning om Värmlands historia. 

Läs mer: varmlandsmuseum.se

Med passion för trä

I Karlstads Inre hamn ligger en butik med ett lika tydligt som kul tema – trä. I den mysiga TRÄ Butik & Galleri är allt på ett eller annat sätt kopplat till det naturliga materialet. Här hittar du allt från lokalt svenskt hantverk och bruksföremål till återvunna produkter, design, smycken och leksaker.

Läs mer: butiktra.se

För travälskaren

Museet med hästen och travsportens historia i fokus ligger i Årjäng. På Nordiska Travmuseet, alldeles intill Årjängstravet, kan du förkovra dig i både bas- och tillfälliga utställningar och lära dig mer om den fascinerande hästsporten. Här kan du även spana in travets egen Hall of Fame, med Sveriges och Norges bästa kuskar och hästar. 

Läs mer: travmuseet.com

Hos Selma i Mårbacka

Mer värmländskt än så här blir det inte. På Selma Lagerlöfs vackra herrgård i Östra Ämtervik kan du bland annat delta i guidade visningar i minnesgården, titta på utställningar eller njuta av en fika i den prunkande trädgården. 

Läs mer: marbacka.com

Kunglig hovleverantör

Se hur Nobeldukar och andra textilier tillverkas hos denna kungliga hovleverantör och familjeföretag med anor från slutet av 1800-talet. Hos Klässbols Linneväveri, som ligger strax söder om Arvika, får du möjlighet att uppleva produktionen på nära håll och dessutom inhandla dina favoriter i fabriksbutiken. Komplettera gärna besöket med en fikapaus hos närliggande och mysiga Kaffekvarnen.  

Läs mer: klassbols.se

Tidlös keramik

Med en fantastisk utsikt över Nedre Fryken ligger Fryksta Krukmakeri. Här tillverkar paret Bodin sedan över 30 år tidlösa, praktiska och vackra bruksföremål för det moderna hemmet. Butiken ligger i anslutning till verkstaden, där du med lite tur kan se tillverkningen av nya föremål. 

Läs mer: fryksta.se

Hållbart och unikt

Med inspiration hämtad från naturen skapar Ann-Britt Skogström färgglada och personliga linneplagg i konstnärliga och jordnära kollektioner. Miljötänket genomsyrar hela verksamheten och de unika kläderna tillverkas helt i naturmaterial. I sortimentet återfinns bland annat tunikor, blusar och klänningar i klassisk design. Hennes ateljé och butik hittar du i Pikenberg strax norr om Grums. 

Läs mer: mimmidesign.se 

Konst & musik 

Besök den hyllade konsthallen Sliperiet i Borgvik så snart portarna slås upp för säsongen. Bland årets utställare märks bland annat Albin Liljestrand, vars fantastiska akvareller kommer att fylla hela byggnadens vindsvåning. Säsongen bjuder dessutom på en fortsättning på satsningen Sköna Söndag – avskalade, akustiska konserter med etablerade artister på scen. 

Läs mer: sliperietiborgvik.se

”Huk er i bänkera”

I Ransäter, ett stenkast från Klarälven, ligger den ikoniska svenska stadsministern Tage Erlanders barndomshem – Erlandergården. I detta minnesmärke över en svunnen tid blandas permanenta med tillfälliga utställningar. 

Läs mer: erlandergarden.se

Text: Pål Johansson 

 

 

Upplev militärhistoria på Brigadmuseum
Photo credit: Upplev militärhistoria på Brigadmuseum
Upplev militärhistoria på Brigadmuseum
Travmuseet i Årjäng
Photo credit: Travmuseet i Årjäng
Travmuseet i Årjäng
Hos Selma Lagerlöf på Mårbacka minnesgård
Photo credit: Hos Selma Lagerlöf på Mårbacka minnesgård
Hos Selma Lagerlöf på Mårbacka minnesgård
Mimmi Design skapar konstnärliga linneplagg i sin ateljé i Pikenberg utanför Grums.
Photo credit: Mimmi Design
Mimmi Design skapar konstnärliga linneplagg i sin ateljé i Pikenberg utanför Grums.
Akvarell av Albin Liljestrand
Photo credit: Akvarell av Albin Liljestrand
Akvarell av Albin Liljestrand
Nej