En heldag på Kristinehamns konstmuseum

Det går att upptäcka modern och samtida konst i Värmland. Kristinehamns konstmuseum är uppstickaren som ser som sin uppgift att välkomna alla till den moderna konstens värld.

Den gamla panncentralen brukade värma upp hela området kring Mariebergs hospital – ett stort mentalsjukhusområde i Kristinehamn, som under sina glansdagar sysselsatte och inhyste omkring 2 000 personer.

Sedan 2003 fungerar den mäktiga byggnaden som konstmuseum. Efter en betydande renovering möts du av en imponerande takhöjd, vackra fönster och en rymd som får konstverken att komma helt till sin rätt. I den välfyllda museishopen finns litografier, prints och uppskattade presenter.

Konst för alla

- Det här är ett konstmuseum för alla. Ett perfekt stopp på vägen eller för en heldag med familjen. Kom hit och upptäck och upplev konst, shoppa, fika, skapa och ta ett dopp i Vänern alldeles intill, säger Hanna Jonasson som är intendent för program och pedagogik.

Kristinehamns konstmuseum har satsat stort på familjeaktiviteter, barnupplevelser och kursverksamhet. Till hösten väntas skapande kurser för såväl vuxna som ungdomar och barn. Kroki, fritt målande, bildanalys och att måla med akryl är bara ett axplock ur deras program.

- Vi vill vara ett inkluderande museum som är till för alla. Våra familjesöndagar brukar vara uppskattade och under loven anordnar vi skapande aktiviteter för lediga barn, berättar Hanna Jonasson.

Den svenska konstscenen

Kristinehamns konstmuseum har visat storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Alto genom åren, men fokuserar främst på den aktuella och gärna svenska konstscenen. Sommaren 2016 visas Charlotte Gyllenhammar, som sedan mitten av 1990-talet räknas som en av Sveriges ledande konstnärer. Utställningen präglas starkt av skulpturer och projiceringar av barndomsminnen.

Upptäck konsten

Kristinehamns konstmuseum anordnar guidade visningar och till de flesta utställningar finns en kostnadsfri audioguide. Barnen får gärna låna Upptäckarväskan – en väska fylld med knep och knåp och tankenötter för att uppleva den aktuella utställningen från olika synvinklar.

- Det är intressant att se konst genom barns ögon. Många gånger har de en helt annorlunda uppfattning än oss vuxna. Det vi tror ska vara skrämmande behöver inte alls vara det i ett barns ögon, avslutar Hanna Jonasson. 

Ja