Kristinehamn

Med kax­iga placeringen tredje störst i Europa och störst i Sverige finns det ingenting som liknar Vänern. I Kristinehamn är det lätt att nå Vänern. Cykla eller promenera på strandpromenaden året runt. Ett av de största Picassokonstverken i världen i sitt slag står vid Vänerns strand. Promenera i den charmiga stadskärnan med anor från 1600-talet. Njut av Vänerns vatten, skärgårdsturer, shopping, mat, nöjen och kultur.

Kristinehamn - från historiska museet till Sannabadet

Upptäck en stad som knyter ihop historia och nutid, där berömdheter som drottning Kristina, Gustaf Fröding och Picasso satt sina avtryck. Upplev historien med en stadsvandring, gamla skyltar eller genom ett besök på Kristinehamns historiska museum, och avlsuta dagen med ett dopp på Sannabadet

Restauranger och aktiviteter

I Kristinehamn tillverkas mycket lokalproducerad mat och dryck: t.ex. Värmlandsöl och Mor Carins ostkaka. På  Hygns Vilt  hittar du viltkött från eget slakteri och charktillverkning. På Sockerslottet finns en unik butik i en före detta kyrka med egentillverkade praliner. I Kristinehamn lagas också mat med närproducerade råvaror på restauranger: White guides utvalda Ölme Prästgård eller närproducerad mat på Panncentralen och 2i1. Du hittar ett brett utbud av smaker från hela världen: italiensk mat på Oliveriet, spansk tapas på Tabernan, thai mat på Thanh Thai Palace och Kookies Corner eller amerikanskt på Steakhouse 1895. Njut av vattenläget och maten på ex Mastmagasinet, Gretas i Skärgården, Panncentralen och Café Pärlan

I Kristinehamn lockar äventyr för både stora och små året runt. Vandra en godkänd Värmlandsled. Välj på historiska Järnleden eller Visnumskilslederna med fina utblickar från Vänern. Du kan också rida islandshäst på Ölme Islandshästar, trampa dressin på Otterbäcksbanan, klappa djuren Stadsbondgården, njuta på spa eller grilla utomhus. I ett särskilt pelargonväxthus i glas finns Niklasdams Pelargonmuseum med underbar blomdoft av drygt 450 pelargoner.

Njut av skogens skafferi, stillheten, starka färger, unik natur och rena fiskrika vatten där Vänern bjuder på fritt fiske. Välj att åka en kvällskryssning med räkmacka, en pirattur med skattjakt, en kryssning med trerättersmiddag och se solnedgången på Vänern från det ståtliga flytande stadsvapnet Bojorten. Ett annat tips är att kliva ombord på en turbåt och åka till en ö, stanna några timmar och åka vidare till en annan ö. Vandra, springa eller tälta i Värmlandsskogen. Fiska, simma i sötvatten, njuta på en sandstrand, sola på klippor– eller varför inte bara lägga dig i gräset och lyssna på fåglarna. Vattnet smakar sött och går att dricka. 

I Kristinehamns personliga centrum finns flera kedjor och många unika butiker med mode, delikatesser, inredning, presentartiklar m.m. Något av det du inte får missa är Krukmakeri hemjord som finns i ett gammalt rött trähus vid älven. Här finns den nordiska drejmästaren i keramik och krukmakarmästaren Annbritt Schmützer. Här hittar du keramik, kaffe, te, hemgjord glass, choklad, lakrits och inredning. 

Kristinehamn har många evenemang stora som små. Flera sker årligen och andra återkommer ibland. Ett litet utbud av det som sker i Kristinehamn 2018 är: 

Iron Trail Marathon 5 maj, Fastingsmarknaden 24-26 maj, Fritidsmässan 25-27 maj, Kristinehamns bluesfest 20-21 juli, Kristinadagen 24 juli, Diggiloo 28 juli, VM i fotboll för paraidrottare 2-18 augusti, Smaka på Värmland 29-30 september, Vänerveckan 25 augusti–2 september, Kulturkalaset 12–18 oktober och Matmarknad i kvarteret Vågen  som är sista lördagen varje månad utom juni och december m.fl.  

Historia och kultur

Platsen var från 1600- och fram till 1800-talen den viktigaste utskeppningsplatsen för Bergslagens stångjärn. Det var här världsmarknadspriset på järn beslutades. Du har flera möjligheter att få mer insikt om Kristinehamns spännande historia: häng med på en stadsvandring, följ de nio skyltarna om gamla Stan eller kliv in i historien på Kristinehamns historiska museum.

Det finns ett brett kulturutbud i Kristinehamn. Många konstnärer kommer från Kristinehamn så som ex: Ingemar Lööf, Karin Lööf, Bengt Olson, Stig Olson, Kjell Sundberg, Harry Moberg och Gunvor Nelson. Besök Kristinehamns konstmuseum. Här finns ett café och restaurang med Vänerutsikt. Du hittar utställningar av ett mångsidigt utbud med nationell och internationell konst. Följ gärna med på guidning eller låna med en audioguide. På Galleri Schützer har du chansen att möta konstnären Per Schützer i en mysig miljö över en kopp kaffe. Flera mindre gallerier finns där utställningarna varierar hela tiden. 

I sommar har du chansen att se utomhusteatern Bröderna Lejonhjärta vid Gustafsviks herrgård. Det är den spännande äventyrsromanen av Astrid Lindgren som är grunden till pjäsen. Sara Sommerfeldt är gästskådespelerska och teaterföreningen Lekaresällskapet sätter upp sommarteatern och även fler uppskattade teaterföreställningar under året. Mitt i centrum finns Christinateatern som har ett varierat utbud under året med allt från musik, teater och komik. 

Boende och camping i Kristinehamn

Hur vill du bo? Vill du bo i centrum eller granne med Vänern? Du väljer. Söker du ett rum för natten eller är du ute efter en bas att utgå resten av semestern? I Värmland är det nära till allt. Det är aldrig långt till något roligt när du är i värmländska Kristinehamn. Du hittar övernattningsmöjligheter för alla smaker, allt från Kristinehamns herrgårdscamping vid strandpromenaden, exklusiva hotellrum på Sockerslottet inne i centrum, familjevänliga Hotell Marieberg eller varför inte ett av Sveriges största vandrarhem Krongården. Som du märker är alternativen många och vi har bara nämnt några så det finns alltid något som passar.

Fritid på hjul är det många som gillar och då är Kristinehamn ett måste. Här finns flera campingar och ställplatser som du kan bo på. För dig som vill köpa eller serva din husbil eller husvagn finns flera stora återförsäljare och serviceverkstäder som Husbilslandet, JG’s Husvagnar och Nordic Husbilar. Det har varit många evenemang med detta tema de senaste åren och fler planeras som den växande Fritidsmässan, Husbilsklubbens årsmöte, Nordisk Camping Träff för Caravan Club m.m. Det är inte för intet som Kristinehamn 2015 blev Sveriges Husbilsvänligaste kommun.

Näringsliv och utbildning 

Kristinehamn har ett diversifierade näringsliv med världsunik spets inom hydrodynamik och skoglig bioekonomi. I Kristinehamn finns två gymnasieskolor, Brogårdsgymnasiet och Presterudsgymnasiet samt högre utbildning i form av Kristinehamns folkhögskola. 

Nej