Klarälvsbanan

90 km äventyr på bilfri asfalt som är idealiskt för cykling
Klarälvsbanan slingrar sig genom den värmländska naturen, från Karlstad i söder till Uddeholm i norr, med Klarälven som närmsta granne. På vägen passerar du Forshaga, Deje, Ransäter, Munkfors och Uddeholm. Klarälvsbanan är en nedlagd banvall, helt asfalterad och garanterat bilfri. På Klarälvsbanan reser du från ett öppet jordbrukslandskap i söder till den vackra skogen i norr. I Uddeholm tar den asfalterade Klarälvsbanan slut och Klarälvsleden tar vid från Hagfors till Sysslebäck och erbjuder ytterligare 120 km äventyr.

Vid Klarälvsbanans södra entré finns en uppskyltad cykelväg som sträcker sig från Kroppkärrssjön till Mörudden på Hammarö, alldeles intill Vänern. Så om du vill kan du ge dig ut på ett totalt 220 km långt cykeläventyr genom hela Värmland.

I sommar kan du även ta med dig cykeln på bussen till Klarälvsbanan

Genom ett unikt samarbete mellan Visit Värmland, Värmlandstrafik och Nobina genomförs nu ett pilotprojekt som möjliggör att du kan ta med din cykel på utvalda turer i kollektivtrafiken under sommaren 2021. Med busslinje 600 mellan Karlstad och Hagfors, som motsvarar Klarälvsbanans sträckning kan resenärer lasta på eller av sin cykel på fyra utvalda hållplatser, tur och retur. Under sommartidtabellen 2021 mellan 14 juni – 15 augusti som omfattar samtliga helgavgångar samt några avgångar på tisdagar och torsdagar kan du ta med din cykel och det är än så länge möjligt att ta med två cyklar per buss och avgång.

Mer information och bokning
För att ta med cykel på resan krävs förbokning en vardag innan resan via Värmlandstrafik telefonbokning för att kunna garantera att de som önskar får med sin cykel. Information om avgångar och förbokning hittar du på varmlandstrafik.se.

 

Avstånd längs Klarälvsbanan

Hammarö - Karlstad 10 kilometer

Karlstad - Forshaga 20 kilometer

Forshaga - Deje 10 kilometer

Deje - Ransäter 20 kilometer

Ransäter - Munkfors 10 kilometer

Munkfors - Hagfors 30 kilometer

Hagfors - Ekshärad 20 kilometer

Ekshärad - Stöllet 30 kilometer

Stöllet - Sysslebäck 40 kilometer

 

GPS-kordinater för Klarälvsbanan

 Start/mål Uddeholm Lat 60,025252 Long 13,616807

 Start/mål Karlstad Lat 60,025343 Long 13,616714

 Start/mål Hammarö Lat 59,312805 Long 13,498324

Nej