Kil

I Kil är det nära till det mesta - service, vacker natur, fritidsaktiviteter, vänner och bra kommunikationer. Välkommen hit!

Kil - friluftsliv och fårfest

Kil är den lilla staden med stort hjärta. Här är frodas föreningslivet och friluftslivet. Kommunen lyssnar på sina invånare vilket gör staden till en attraktiv bostadsort. Det centrala läget bidrar också till detta, med många tågkontakter och bara 15 minuter till Karlstad  är läget verkligen perfekt. Passa på att vandra i naturen eller besök fårfesten med inspiration för alla fårentusiaster.

Restauranger och aktiviteter

I Kil finns en hel del gott att äta. Besök till exempel Fryksta trädgårdscafé i anslutning till Krukmakeriet i Fryksta nära Fryken. Här serveras du ekologiska och närproducerade delikatesser i den vackra trädgården.

Storgatan är gatan som går genom Kil. Här finns både butiker och service på båda sidorna. Prova en god pizza på någon av pizzeriorna i orten eller besök Kils grillhus, Bosses grill eller någon av de asiatiska restaurangerna. 

I Kil kan du spela golf vid Kils golfklubb, där finns också Kils golfrestaurang som serverar lunchbuffé.

I Kil finns tre naturreservat, Ravinerna vid Apertin, Kilsravinerna och Rennstadssnipan. Här finns också många vandringsleder och de flesta börjar på Frykstahöjden. Vandringslederna går genom vacker natur och längs naturhistoriska landmärken. Till exempel Skutberget-Kil och Forshagaleden.

Den absoluta höjdpunkten på året är fårfesten i Kil. I veckoslutet vecka 9 firar hela Kil fårfesten i Sannerudsskolan. Festen är välbesökt med 6000-8000 besökare och 140 utställare varje år sedan den första fårfesten 2006. Här delas kunskap och inspiration kring det fantastiska fåret. 

Fårfesten är till för alla fårentusiaster och bjuder på show, utställningar och kurser. Fåreningen Fårfesten har också haft utställningar i Kyrkans gård i Kil under fårfesterna.

Kil hela veckan är en fest i hela staden som sker en eller två veckor innan skolstarten på sommaren. Kil hela veckan består av familjedagar, musikevenemang, utomhusbio, Kil hela veckan-loppet för barn och en parad.

Historia och kultur

I Kil finns Kammerudseken som troligen är Värmlands äldsta ek som har stått där i 1000 år. Besök eken och upplev den trollska stämningen och historien som hänger över området. 

Den första svenska järnvägen för persontrafik gick genom Kil och idag är Kil en järnvägsknut med trafikerade järnvägar i fem riktningar: Nordvästra stambanan som går mellan Karlstad och Oslo, Bergslagsbanan som går mellan Göteborg och Borlänge samt Fryksdalsbanan som går till Torsby.

I Kil kan du besöka Ateljé Wessmark som är en gammal skolbyggnad där man kan se vackra målningar av Annika och Johannes Wessmark.

Näringsliv och utbildning

Näringslivet i Kil är dominerat av lokala företag och är en väldigt bra kommun för lokalföretagande. Men det finns också stora företag som agerar internationellt. Det är fördelsfullt att flygplatsen bara ligger tio minuter bort från Kil. 

Kil har inget eget gymnasium, istället går de flesta ungdomarna i gymnasium i Karlstad och Hammarö. Det finns dock fyra grundskolor och tre landsbygdsskolor i kommunen. Det är också vanligt att studenter från Karlstads universitet bor i Kil på grund av de välanpassade busstiderna. 

Boende och camping

Getmossens loft och logi, Kavaljeren Apertin, Kils hotell och Sköna rum Fryksta är fina alternativ för att bo i Hotell eller Bed & Breakfast i Kil. Vill du hellre bo på vandrarhem kan du övernatta i Skogshyddan i Högboda eller Sörgårdens Kursgård & Vandrarhem. 

Om du hellre vill campa ska du vända dig till Frykenbadens camping eller Kronbacken gård. 

Nej