Med kanot genom den vilda värmländska naturen

Luc Dodeman är den franska brandmannen som träffade en Arvikatös i Paris. 1992 besökte paret Arvika och Luc blev kär igen.

- I Frankrike höll jag på med multisport, paddlade, cyklade, sprang, hoppade fallskärm. Varje ledig dag var jag ute och lekte. Sedan kom jag hit och kände: Wow! Här finns det gott om plats för att göra roliga saker.

Några år senare hade Luc övertalat Arvikatösen att flytta tillbaka till hennes hemtrakter. När han slog sig ned i Arvika, frågade omgivningen vad han skulle hit och göra. Här händer ju ingenting. Men Luc förstod inte vad de pratade om.

- Se er omkring! Naturen, utrymmet, allemansrätten, det rena vattnet… Och allt är helt gratis!

Luc började importera vin och champagne. Vid sidan av extraknäckte han som guide på Arvika kanot- och turistcenter. Så småningom fick han erbjudandet att ta över företaget. Nu blomstrar verksamheten vid Glafsfjorden. Varje år upplever omkring 4 500 gäster den vilda, värmländska naturen.

Besökarna kan uppleva paddlingsturer i 800 km kanotleder, höghöjdsbana, kajakskola, tipitält, fiske, cykel- och vandringsturer. Vill man ta med sig egen utrustning får man självfallet det, annars erbjuder Arvika kanot- och turistcenter färdiga paket med utrustning och mat för att leva gott i naturen.

Luc gillar att prata med sina gäster och han undrar alltid vad som förde dem hit. Naturen, svarar nästan alla. Och det händer allt som oftast att de återvänder, exalterade med berättelser om djur och natur.

- Är man uppvuxen här förstår man inte hur exotiska många av gästernas upplevelser är, säger Luc Dodeman.

Nej