Ida Hallquist om artisteri och passionen för Värmland

Hon halkade in i skådespeleriet på ett bananskal. Målet som liten var i första hand inställt på artistyrket och det egna musicerandet. Möt sångerskan och skådespelaren Ida Hallquist i en intervju om drömmar, inspelningsångest och oviljan att placeras i fack. Möt Ida Hallquist som nu är aktuell i andra säsongen av TV4:s succéserie Ack Värmland.

Vi möter Ida i Wermland Operas foajé. Utanför strålar solen från en nästintill klarblå himmel. Det känns vår trots att det ännu är månader av väntan kvar. Om ett par dagar ska Ida bege sig ner till Vargön och trakterna kring Sveriges filmmecka Trollhättan för en tioveckors inspelning av andra säsongen av tittarsuccén ”Ack Värmland”. Hon har redan börjat gå in i rollen som sin rollfigur Fanny. Löshåret är på plats och replikerna inövade. Vi slår oss ned i operans kafé en trappa upp.

Ida Hallquist växte upp i det lilla samhället Kil, ett par mil norr om Karlstad. Hon beskriver sig själv som en person som är positiv och glad för det mesta, en musikalisk teaterapa med en liten räv lurande bakom örat.

- Jag är nog lite full i fan av mig och gillar att retas med folk jag tycker om, på ett fint sätt. Sedan är jag väldigt känslosam, vilket är på både gott och ont. Det kan svänga fort, något som var ännu tydligare när jag var liten. Då var jag mer bestämd och kunde nog vara ganska jobbig, berättar Ida.

Hennes uppväxt präglades till stor del av fotboll, musik och teater. Hemmet var en kreativ miljö där skådespeleri och musik alltid fanns nära tillhands. Med en mamma som sjunger och en pappa som är ett välkänt ansikte på de värmländska teater- och revyscenerna fanns liksom kulturen där från start. Men skådespelare var inte drömyrket som ung, däremot artist.

- Sången har alltid varit det stora för mig och att kunna livnära sig på musiken är en dröm nu som då. Men jag är ju rätt bekväm av mig, så jag har väl inte kämpat stenhårt för det tidigare.

Efter den första säsongen av Ack Värmland började jobberbjudanden trilla in och även musikproducenter att höra av sig. Ida har dock valt med omsorg och bara tackat ja till det som känts rätt. Valet av skivbolag föll till slut på Da Buzz-bekantingen Per Lidéns bolag, där hon hittills släppt ett par egna låtar. Ett stort kliv i artistkarriären tas i höst när hon lämnar hembygden för musikstudier i den kungliga huvudstaden.

Sin egen skådespelarkarriär beskriver hon som relativt blygsam. Förutom Ack Värmland och en roll i höstens musikal ”Tillbaka till den förbjudna planeten” på Scalateatern i Karlstad så består meritlistan av två skolmusikaler i sjätte klass. Att hon fick gestalta Fanny i TV4:s storsatsning med värmlänningen Ulf Malmros bakom spakarna var en slump. Det hela började med att Ida gjorde ett sånginhopp i showen ”Stört”, av och med hennes far Malte Hallquist, Björn Andersson Ling och Johan Östling. Björn såg senare att de sökte folk till serien, trodde att Ida skulle passa bra och tipsade Ulf och produktionsteamet.

- Jag gick på auditionen helt utan förväntningar och krav. Det var mest en kul grej. Jag kunde slappna av och vara mig själv, vilket säkert var det avgörande till att jag fick rollen.

Vips så hade den roliga grejen blivit ett jobb i vad som skulle bli en av de största succéerna i tv-kanalens historia, efter Solsidan. Verkligheten kom ikapp under den första inspelningsveckan.

- Jag visste väl inte riktigt vad jag gett mig in på. Tidigare var jag bara lilla blyga Ida från Kil – nu skulle jag helt plötsligt jobba sida vid sida med fantastiska skådespelare som Mia Skäringer och Sussie Eriksson. Jag kände mig som en rookie, hade en klump i halsen och var tvungen att be pappa att komma ner och bo med mig den första veckan.

Allt eftersom Ida växte in i rollen, vande sig vid inspelningslivet och fick goda råd och stöttning av de övriga skådespelarna försvann oron och osäkerheten.

- Det blev en väldigt familjär stämning där alla var öppna och goa mot varandra. Björn och Johan kände jag ju sedan innan, Sussie är verkligen världens bästa människa och Mia känns det som jag känt i 100 år. När vi nu ska börja spela in igen känns det som att få återse sin familj.

Hur mycket Fanny ser du i dig själv?

Fanny är ju en ganska vanlig 20-åring, förutom att hon är gravid med en 40-åring. Hon är den minst skruvade i serien vilket gör att många kan känna igen sig, så även jag. Man bryr sig om hur man ser ut, vad andra tycker och anpassar sig efter kompisarna.

Tycker du att serien ger en rättvisande bild av Värmland?

- Jag tror att alla som bor i vilken svensk småort som helst kan känna igen sig i de problem och situationer som tas upp. I serien har vi egentligen bara lagt på värmländskan och skruvat upp allt till max.

Även om hon snart lämnar Värmland så kommer landskapet alltid att kännas som hemma.

- Jag älskar verkligen Värmland och har alltid trivts bra, men samtidigt är det dags att testa något nytt ett tag. Sedan kan det mycket väl bli så att jag flyttar tillbaks när jag får familj, det får vi se.  

För familj är ett av framtidsmålen, gärna i kombination med jobb som artist och skådespelare. Och en plats i Melodifestivalen. Fram till dess vill Ida fortsätta att utmana sig själv – spela fler musikaler, prova nya roller och utveckla sitt eget låtskrivande. Hon vill inte placeras i något fack utan ha ett öppet sinne för allt som känns spännande.

Överlag så kan folk ha svårt att ta till sig att man kan vara bra på flera saker. Skådisar ska vara i ett fack och artister i ett annat, inte både och. Mitt mål är att vara just det, lite av varje.

Fyra snabba:

…om värmländskan?

- Det vilar en lugn känsla över dialekten, något snällt och glatt. ”Dä årner säj” (= det ordnar sig) är ett bra uttryck som passar in på många.

…om den typiska värmlänningen?

- För mig är det en go och glad raggare. Motorintresset är stort och raggarkulturen är stark här.

…om en ledig sommardag?

- Fina sommardagar lockar alltid föräldrarnas pool och jacuzzi hemma i Kil. Sedan älskar jag grillkvällarna med vännerna på Skutberget i Karlstad. Bara sitta på klipporna och njuta av sommaren. Som avslutning blir det ofta en sväng till någon uteservering vid Stora Torget i Karlstad.

…om en ledig vinterdag?

- Jag är verkligen ingen vintermänniska. Så är det kallt ute går jag gärna på bio, bowlar eller lagar mat med vännerna.

Idas fem värmländska favoritord:

  • Doler (= gör/grejar/hålla på) – ”Va doler du mä?” Ett skönt ord som jag kanske inte använder till vardags.
  • Gôtt (= gott/bra) – Det perfekta ordet som funkar till allt.
  • Tôlit (= tråkigt/trist/tradigt) – Kan användas på lite olika sätt, även i positiva sammanhang.
  • Kôrv (= korv) – Det låter så jäkla fult och kul. Används mest med kompisarna, aldrig när jag beställer i kiosken.  
  • Kôle (= cola) – Kompisgängets eget ord, så det använder vi mycket.

Text: Pål Johansson
Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Ja