Gustaf Fröding, författare

Gustaf Fröding

Författaren och poeten Gustaf Fröding.

Gustaf Fröding var författare, journalist och poet och han föddes den 22 augusti 1860 på Alsters Herrgård men där bodde Fröding endast ett år. Under åren 1862 – 1865 levde Gustaf Frödings familj på herrgården Byn som är beläget en halv mil norr om Alster. Frödings farmor som bodde i herrgården Gunnerud, mellan Alster, Byn och Alsterdalen, hade en betydande roll för Fröding.

År 1867 flyttade familjen Fröding till Nya Kyrkogatan 5 i Kristinehamn och Fröding var bosatt i Kristinehamn i 14 år. Hans pappa och en av systrarna finns begravda på Gamla kyrkogården i Kristinehamn. När Fröding var 15 år började han på nuvarande Tingvallagymnasiet i Karlstad. Gustaf Fröding har flyttat många gånger i sitt liv, både som barn och vuxen, när han var vuxen bodde han bland annat i Karlstad, Uppsala och Stockholm.

År 1885 publicerades Frödings första dikt i Karlstadstidningen där han även arbetade ett år men ville därefter skriva dikter på heltid.

Frödings debutbok Guitarr och dragharmonika på Albert Bonniers förlag gavs ut 1891. Han skrev ungefär 400 dikter. Dikterna skrev på olika värmländska dialekter och på rikssvenska och det var vanligt att Fröding lyfte fram den värmländska naturen i dikterna.

Fröding hade problem med alkoholen och hade även psykiska problem som resulterades till att han blev inlagd på ett flertal vårdhem och mentalsjukhus. Gustaf Fröding gick bort den 8 februari 1911 i villa Gröndal i Stockholm och är begravd på Uppsalas kyrkogård.

Alsters herrgård har en utställning om Gustaf Fröding med guidade turer. 

Nej