Det gästvänliga hotellet i Arvika

En byggnadsingenjör, en formgivare och en önskan om ett annat liv. Det är vad som krävs för att starta ett framgångsrikt guesthouse och hotell i de värmländska skogarna.

För tio år sedan bestämde sig Brenda Oudendijk och Michel Muys för att tillsammans med sina två barn göra en helomvändning i livet. De sökte frihet och natur och ett annorlunda liv. Från radhuset och anställningarna som byggnadsingenjör och grafisk formgivare i Amsterdam, gick resan och flytten till Jössefors, strax utanför Arvika. Den gamla folkskolan var till salu.

- Vi hade rest runt i trakterna lite. Det här var den perfekta platsen. Inte för långt norrut och med närhet till vattnet och naturen. Och vi trivs så väldigt mycket bättre här. Vi mår bra, säger Michel.

Från koja till slott

Michel och Brenda köpte den där stora skolbyggnaden. Under två år ägnade de all vaken tid till renovering. 2008 stod tio rum färdiga, ett restaurangkök, en konferensavdelning på vinden och en stor matsal. Ett enormt jobb, som familjen utförde själva. Michel visar runt i huset och förklarar vad som tidigare fanns i de nu fräscha och helrenoverade rummen, alla med eget badrum. Matsal, klassrum, kapprum. Upp för de knarriga trapporna som bevarats, till vinden där klassrummen för syslöjd och träslöjd fanns.

- Gästerna kommer från hela världen, främst Europa. De stannar ofta ett par nätter och upptäcker bygden. Vi hyr ut mountainbikes, citybikes, kanoter och anordnar geocaching. När familjen ska åka vidare, vill barnen ofta stanna kvar. Det är nog det bästa betyg man kan få, säger Brenda och skrattar.

Lyssnar på gästerna

Projekten verkar aldrig riktigt ta slut. Inte orken heller, för den delen. Michel visar den nyligen renoverade källaren. Från oanvänt utrymme till relaxavdelning med bastu och duschar. Brenda och Michel lyssnar hela tiden på gästerna och adderar aktiviteter och utrymmen som efterfrågas. Vill gästerna basta, ja då bygger de en bastu.

- Du som gäst kanske inte känner oss personligen, men vi vill så gärna att du ska känna dig hemma här. Som att komma hem till familjen. Om vi inte sitter i receptionen eller är i köket, kom och knacka på! säger Michel och pekar mot den gamla lärobostaden intill skolbyggnaden som är familjens hem.

Som hemma

Och visst är det familjärt. Lättsamt, enkelt och hemtrevligt. Brenda lagar god mat i köket och Michel serverar och småpratar med gästerna vid kvällens middag.

Vid ett bord sitter de norska damerna som smider planer inför morgondagens besök till Rackstadmuseet och vid ett annat det unga, holländska paret som försynt håller varandras händer mellan tallrikar med hemlagad mat. Regnet smattrar mot rutorna och skön soul spelas i bakgrunden. Det slamrar i köket och när de nu nästan vuxna barnen trillar in hörs skratt och prat familjen emellan. Precis som hemma, fast borta.

Ja