Vandringsleder i Sunne kommun

Gruvlig historielektion i Gräsmark - Värmlandsleden Gruvrundan

I Gräsmark, i västra Värmland, finns en historisk vandring som bjuder på spektakulär inblick till uråldriga gruvor, blomstrande naturreservat och skog filmisk nog för vilken saga som helst. Gruvrundan är en vandring med mycket att berätta.

För att förstå vandringsledens fynd behöver vi resa tillbaka till 1500-talet. Där och då gjordes fynd som kom att påverka en hel bygd. För i den djupa värmländska skogen fanns en skatt. Under marken glimmade om inte guld, så väl kopparrikedom. I flera århundraden därefter var markerna i Västra Värmland en plats där svetten lackade. Dag ut och dag in. Och idag, långt efter att gruvbrytningen upphört, är det fortfarande svettigt värre runt lämningarna. Men av en annan anledning. Nu lockar trakten med välskyltade vandringsleder. Och det ska sägas direkt: Gruvrundan är ingen walk in the park. Det kräver sin insats. Men tro oss, det är värt det. 

Förbi sjön Mången och kopparrester

Gruvrundan är just en runda – och kan upptäckas åt båda håll. Vi tar riktningen som efter 600 meter når Karlsvik kopparverk, eller åtminstone resterna av det. Här skeppade gruvindustrin ut koppar från gruvorna under slutet av 1800-talet. Men det var då det. Nu är det en plats för stenbumlings-rester och små kopparstenar. Men det finns mer än så att se. Sjön Mången sveper in fint och i skogsdungen bakom porlar bäcken rofyllt.

Mot gruvkonsten i Källargruvan

Vår vandring fortsätter längs den del av rundan som också utgör Peckererundan. Och efter en kuperad etapp med vitsippeinslag kommer vi snart till en gruvlämning som gör att den bättre skulle kunna beskrivas som Deckarerundan. För i Källargruvan är det inget annat än gåtfull mystik som gömmer sig några meter ner från marknivån. Eller rentav något som liknar gruvkonst. Längs bergsväggarna har det som en gång var roströda kopparrester med tidens rand blivit blågröna tavlor som lyser upp den dunkla gruvan. Sätt några snirkliga initialer på bergsväggen och ingen hade blivit förvånad. För det är verkligen ren och skär konst.

Efter den fascinerande gruvtitten vimlar turen vidare längs smala stigar mot sjön Mången på nytt. Här väntar Kattgruvan där gruvmiljöerna formar små bassänger vid vattenbrynet. 

Filmisk gammelskog

Leden går därefter in i ett pass som är mer av en arbetsam passage. Det går upp och ner och frestar på. Ett lika självklart som bra tips, som gäller längs hela rundan, är att hålla koll på fötterna. Rötterna är lika många som den omgivande mossan är grön. För att hålla ordning på just fotmotoriken och pulsen pustar vi ut och tar en paus på rastplatsen strax efter Stavtorpet, som är en av ledens totalt fem rastplatser. Benen är vid det här laget klart uppvärmda. 

Det är dags för vandringens avslutade del – som innehåller tre riktiga höjdpunkter. Först ut bland sevärdheterna: den filmiska gammelskogen. Under någon kilometers vandring är det som att vara mitt i en Sagan om Ringen-film, och träden är förresten lika grå som Gandalfs skägg. Tillsammans bildar de en skogskuliss som heter duga. I vinden vajar förutom träden också de torra, ludna, mossliknande barren i något slags livsglädje-uttryck. Den här gamlingen till skog viker sig inte, det är helt klart. 

Storgruvan med stora berättelser

Med den insikten vandrar vi vidare och möts snart av nästa höjdpunkt; ett blomstrande hav av vitsippor som kontrasterar den grånande gammelskogen riktigt effektfullt. Kvar är dock sevärdheten som kan beskrivas som själva crescendot av turen: Storgruvan. Här är det som om gruvarbetarna bara lämnade och aldrig såg sig om. För kvar står ångpannan, redskap, hissanordningar som forslat malmen och annat koppar-bråte. Till synes orört sedan nedläggningen för över 100 år sedan. Det är en märklig syn och väcker frågor. Vad hände egentligen med gruvarbetarna? Enligt historiebeskrivningen sökte många lyckan i Nordamerika, men några klara svar finns inte. Kvar finns dock leden som visar vägen till ett Värmland från förr i tiden och en inblick i det som en gång var. Gruvrundan är därför mer än bara en dagsvandring i farten. Det är som ett museum, mitt i naturen, redo att berätta sitt livs historia.

Hitta till Gruvrundan

Kör mot Gräsmark och sväng mot Ski Sunne vid Ica Nära Rottnahallen. Fortsätt sedan i drygt 15 minuter innan en sväng, via en grusväg, leder ner mot parkeringsplatsen vid Asphöjden. Här finns informationstavla och du kan välja att gå rundan åt båda hållen. Gruvrundan är tydligt skyltad med orange markering längs hela leden. 


Att tänka på inför vandringen

Ta med egen mat och dryck för turen. Handla gärna lokalt på Rottnahallen eller på Hår och Kaffe (se mer på annan plats i guiden). Under milsvandringen finns fem rastplatser, dock inga toaletter. Vandringsleden går över en del våtmarker, skor som står emot vatten är därför att föredra.

Topp 3-höjdpunkter på vandringen

1. Storgruvan. Spektakulär gruvkyrkogård där rester – och minnen – från en svunnen tid finns kvar. Kolla in ångpannan på kullen och de övriga lämningarna med försiktighet då sluttningen är ganska brant.

2. Källargruvan. Färgstarka kopparväggar som idag, över 100 år efter gruvans nedläggning, är som ett litet konstmuseum på sitt eget märkliga vis. Mer lättillgängligt att se på nära håll jämfört med Storgruvan.

3. Gammelskogen. Är som namnet indikerar, en riktigt gammal skog. De gråa träden och den gröna mossan skapar tillsammans en smått filmisk känsla. 

Tidsåtgång

Gruvrundan är inget du går över snabbt och de tio kilometerna är i stundtals tuff terräng. Räkna därför med minst fyra timmar.

Svårighetsgrad

Medelsvår. Mycket rötter, en hel del stenar och relativt kuperade passager gör att leden inte lämpar sig för personer med sämre syn eller svaga fotleder. Gruvrundan är inte tillgänglighetsanpassad.

Se, göra och bo i närheten

Gräsmark Kyrka

Är det en av Värmlands finaste kyrkor? Kanske. Just intill Lillsjön ligger Gräsmarks kyrka, byggd i sen barockstil år 1738. Att kyrkan är en populär plats för att gifta sig på är verkligen lätt att förstå. Är en sevärdhet i sig, väl värd en närmare titt. 
Hitta hit: Kyrkogatan, 686 98 Gräsmark

Hår och Kaffe

Nära Rottnahallen ligger cafét som erbjuder den något udda kombinationen av hårklippning och bakverk. Men lugn, det ligger inga hårtussar i de sockersöta bakverken och glassarna. Här rekommenderar vi särskilt den ekologiska glassen (blåbärssorbeten är verkligen inte dum). För dig som vill köpa med något mer matigt för vandringen finns också mättande smörgåsar i utbudet.
Hitta hit: Kyrkogatan 15 B, 68698 Gräsmark
Webb: 
https://www.facebook.com/harochkaffe 

Kings Cakery

Om du ska fylla på med kalorier efter vandringen är Kings Cakery i närliggande Rottneros ett bra alternativ. Här serveras färgexplosioner till desserter och bakverk och dagens lunch-alternativ där allt görs från grunden. Stilen, och inredningen, är glatt inspirerad från diner’s a’ la amerikanska södern. 
Hitta hit: Ekebyvallen 4, 686 94 Rottneros
Webb: 
https://www.facebook.com/Cakeryscakes

Trötvik badplats

Går du Gruvrundan en het sommardag? Då är det som gjort för ett svalkande efter-vandring-dopp i sjön i Rottnen, och vid badplatsen Trötvik. Här finns en väl tilltagen sandstrand med utsikt över sjö och skog att vila ögonen på. 

Hitta hit: Trötvik, 686 98 Gräsmark

Sillegården

En halvtimme från Gräsmark ligger kulturellt historisk mark och ett genuint boende i Sillegården, Västra Ämtervik. Här kan du äta lokalproducerad mat med utsikt över Fryken och samtidigt bo där Värmlands konst- och kulturelit samlades då det begav sig. På Sillegården kan du vimla dig igenom restaurangens alla häftiga rum, botanisera i den lantliga inredningsbutiken, och samla intrycken av all värmländsk konsthistoria som pryder väggarna.
Hitta hit: Brunnsvägen 21, 686 95 Västra Ämtervik

Webb: sillegarden.se

Nej