Vandra på Lurö - ön mitt i Vänern

Säffle
Vandra på stigar i lummiga skogar och längs klippor med panoramavy över Vänern.

Än idag syns spåren av Lurö rika historia i landskapet. Här finns ruin efter en medeltida kyrka i folkmun kallad "klosterruinen", vid utgrävningar att det varit en stenkyrka i romansk stil med en absid. Det finns bland annat tegelbruksugnar, odlingsrösen, ett litet skolhus kvar som avtryck från den tid Lurö var ett centrum i Vänerland. På Lurö finns det flera leder från 1 - 10 km, sammanlagt är det cirka två mil med utprickade vandringsleder om man räknar samman alla stigar och gamla körvägar. Från fornborgen har man en vidunderlig utsikt över Luröarkipelagen, vid Stånguddens fyr syns Kinnekulle.

Häfte med information och karta över vandringslederna finns att köpa på båten över till Lurö och på Luröbryggan. Reguljära båtturer med Luröbåten under sommaren med start på midsommardagen fram till slutet av augusti. Utgångspunkt för vandring beror på avstigningsplats.

Information och kartor Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening

Öppettider
INFO
Plats
När du vill, om du har egen båt, annars efter bokning av båttur. Reguljära turer sommartid. Bokning.
Arrangör
Namn
Lurö - mitt i Vänern
Adress
Lurö
661 91 Säffle
Kommun: Säffle
Agnetha Möller Carlsson
Beskrivning
Ön Lurö ligger mitt i Vänern. Avskild och lugn plats med bra boendemöjligheter. Avslappnande lättare vandring med många sevärdheter och härlig natur.
Vägbeskrivning
Från Säffle centrum kör mot Ekenäs. Till Lurö skärgård tar du dig med egen båt eller båtturer med start på Midsommardagen
Tillbaka
Besök hemsida
Natur
Vandra
Vänern
Historia