Utmarksmuseet

Sysslebäck
Utmarksmuseet är en mötesplats där du kan upptäcka och lära dig mer om utmarkens natur, kultur och historia.
På Utmarksmuseet hålls utställningar som på olika sätt skildrar människors liv i bygden, förr och nu. Sommaren 2019 invigdes bland annat en ny jakt- och fiskeutställning.
Museet visar också Pilgrimstapeten, ett 40 meter långt broderi i ull på lin, som skildrar pilgrimernas färd från Hammarö i söder till Trondheim i norr. Tapeten visar både medeltida och nutida händelser.

Sommarutställning med Mille Wulff, Helėne Balkåsen, Maja Bergström och Turid Lövqvist med konst, och Berith Codner med foto.

Café Utmark är namnet på museets trevliga mötesplats. Här kan du njuta av kaffe, te, läsk, bakverk, smörgås m.m. Även lättare lunch för grupper enligt överenskommelse. Allt är hembakat och hemlagat. I museibutiken finns smide, textil, vykort, böcker och smycken.

I nära anslutning ligger Dalby hembygdsgård som nås via en gångbro. Dalby hembygdsgård har ett dussintal fina byggnader, som var och en berättar bygdens historia.

Passa även på att besöka museets säter "Ransbysätern", som ligger 7 km upp på berget, sommartid serveras fika och kolbullar.
På Ransbysätern finns också säterstugor (STF vandrarhem) uthyres juni-september.
Öppettider
INFO
Plats
15 juni - 31 augusti
Dagligen kl 10.00-16.00. Lördag söndag kl 10.00-13.00. Med reservation för ev. ändringar.
Namn
Utmarksmuseet, Ransby
Adress
Gammelvägen
44
680 60 Sysslebäck
Kommun: Torsby
Beskrivning
Museum med Pilgrimstapeten, café och butik.
Vägbeskrivning
Ligger ca 5 km söder om Sysslebäck längs riksväg 62. Skyltat.
Tillbaka
Besök hemsida
Historia
Museum
Sommaröppet

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 80 kr