Raggie special - Ragnar Sundquist Museum

Torsby
Ragnar Sundquist- ”Dragspelarnas dragspelare”
Dragspelsvirtuosen Ragnar Sundquist född 1892, död 1951 växte upp på söder i Stockholm och hans mor kom från Ämtervik i Värmland. Hans liv som spelman i tiden var imponerande. 1912 hade Ragnar Sundquist biljett på RMS Titanic för att bege sig till Amerika för att spela och inspireras. Han ombokade sin resa till RMS Olympic på hans mors begäran och därmed undkom han Titanic´s förlisning. Hans vistelse i Amerika medförde ny musik och spelteknik som han tog med sig hem till Sverige och hela Norden. Ragnar Sundquist kom att bli den stora förebilden för många av de stora kända spelmän som kom efter honom i Sverige och övriga Norden.

Han startade företaget Amerikanska Dragspelscentralen i Stockholm 1930 med butik och senare även dragspelsfabrik. Första tiden tillverkades hans eget dragspelsfabrikat "Raggie Special" i Amerika och Italien. 1937 var den svenska produktionen i full gång. Hur många spel som producerades vet ingen idag, men det var blygsamt jämfört med Hagström i Älvdalen som under sin produktion fick fram ca 750 000 spel. ”Raggie Special” användes av många av de stora artisterna i Sverige och andra länder, då spelen höll mycket hög kvalitet. Många av dessa spel står sig väl än idag och är ofta väldigt vackra, med utsmyckningar av 1000-talet pärlor mm. Många av spelen är rena konstföremålen med sina utsmyckningar. I Museet i Torsby finns idag ett 140-tal dragspel av märket Raggie Special samt ett 50-tal övriga dragspel.

Samlingarna i museet är idag världsunika och gästerna kommer från hela Norden och även USA. Här finns privata tillhörigheter samt flertalet spel efter Ragnar Sundquist, Sven Hylen, Olle Johnny, Karl Grönstedt, Jack Gill, Oscar Mossberg och Conny Sahm för att bara nämna några. Helgen efter midsommar varje år, arrangerar Ragnar Sundquist Museum tillsammans med Föreningen Ragnar Sundquists Vänner ”Sundquistträffen” där många spelmän ur den nordiska eliten deltar.

Muséet håller öppet årets alla dagar, men du behöver boka i förväg.
Du kan boka med kort varsel om du befinner dig i Torsby eller är på genomresa.
Varmt Välkommen hälsar Roger Snäll
Raggie Special Ragnar Sundquist-Museum
För bokning ring
Roger Snäll 070-609 55 36
Öppettider
INFO
Plats
Öppet efter överenskommelse.
För bokning Ring
Roger Snäll 070-609 55 36
Arrangör
Raggie Special Ragnar Sundquist-Museum
Lusta 37
685 32 Torsby
0706095536
Namn
Raggie Special - Ragnar Sundquist museum
Adress
Lusta 37
685 32 Torsby
Kommun: Torsby
Beskrivning
Följ Viklundsvägen tills den tar slut.
Tillbaka
Museum
Musik
Kultur