Pilgrimsleden Västra Värmland. Säffle

Säffle
Västra Värmland Pilgrimsled sträcker sig genom natursköna område i Säffle, Arvika och Eda kommuner. Den startar på ön Lurö i Säffle kommun.
Under medeltiden var ett av de stora pilgrimsmålen Olof den heliges grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. Människor vandrade från olika delar av Norden och kom också från kontinenten. Det gick flera leder genom Sverige och en av dem gick genom västra Värmland. Vid reformationen upphörde pilgrimsvandringarna i den protestantiska delen av kristenheten.
I dag finns ett nyvaknat intresse för pilgrimsleder och pilgrimsvandringar, såväl för enskilda som i grupp. 2010 utsåg Europarådet Olavsvägarna i Norden till Europeiska kulturvägar såsom man tidigare gjort med andra pilgrimsleder. Du som går utmed pilgrimsleden kan skaffa ett pilgrimspass. Vid kyrkorna och några andra platser utmed leden finns det möjlighet att stämpla detta. Den som vandrat minst 10 mil, ridit eller cyklat 20 mil kan erhålla S:t Olofsdiplomet. Läs mer i dokument Pax et bonum Pilgrimspass.

På sidan "Sommarturer i Säffle" har du delsträckor av Pilgrimsleden i Säffle kommun se gärna webbsidan http://www.destinationsaffle.se/sv/upptack/sommarturer-i-safflePilgrimsled i västra Värmland är ett samverkansprojekt mellan Svenska kyrkan i Arvika, Eda, Köla-Järnskog och Säffle, samt Arvika, Säffle och Eda kommuner. Du hittar mer information om Pilgrimsleden Västra Värmland på webbsida https://www.svenskakyrkan.se/arvika/pilgrim . Här finner du även broschyr och kartor över ledens sträckning

Vill du fördjupa dig i historien och hitta intressanta platser finns det mycket att läsa i "Sevärdheter, traditioner och minnesmärken längs Pilgrimernas väg" två dokument - Västra Värmland och Säffle kommun. Se filer på höger sida.
INFO
Plats
Öppettider
Arrangör
Säffle pastorat
Billerudsgatan 17
661 30 Säffle
saffle.pastorat@svenskakyrkan.se
Namn
Säffle kommun
Adress
Kanaltorget 1
661 30 Säffle
Kommun: Säffle
Beskrivning
Säffle kommuns Stadshus ligger vid Kanaltorget, centalt belägt i Säffle.
Vägbeskrivning
Avfart mot centrum från E45 vid Billerudsgatan, sväng vänster på Västra Storgatan
  • Anpassad toalett
  • Ramp
När du vill. Leden är skyltad.
Tillbaka
Besök hemsida
Historia
Natur
Vandra

Priser

Pristyp: Pilgrimspass
Pris: 20 kr