Värmlands sagolika natur på både land och vatten har mycket att erbjuda. Perfekta dagar för vandring i skog och mark, cykelturer i solen, stadspromenader med fikastopp och mycket annat!
Värmland bjuder in dig till ett landskap fyllt av kultur, äventyr, utmaningar och massor av roliga aktiviteter. Naturen är stundtals så vacker att den kommer att ta andan ur dig. Den finns alltid nära, snabbt tillgänglig var du än är. Ta för dig av det som du gillar bäst – de vidsträckta skogarna, det öppna landskapet, berättelserna, Vänerkusten eller livet längs Klarälven.
Välgörande för hela kroppen, frestande för smaklökarna och gott för själen. När du vill ta för dig av det bästa i livet kommer du till Värmland. Hitta din favoritcamping eller bo i ett personligt rum på en herrgård. Vad som är det goda i livet avgör du bäst själv.
En bra berättelse lever sitt eget liv. Den tillåter dig att fantisera, känna efter och ta dina egna vägar. Den tar dig med till nya platser där du möter människor som ger dig andra tankar och insikter. En resa ingen annan har gjort förut. Värmland fyller dig med bra berättelser. Välkommen hit.
I museet i Nordmark visas kartor, fotografier, redskap och modeller m.m från bergsmansgårdarna, gruvorna och hyttorna i trakten. Här finns också ett fint mineralmuseum.
Nordmarks gruvmuseum visar 700 års utveckling på 700 m2 med huvudinriktning på bergsbruk. Museet omfattar 12 byggnader på ett 10 000 m2 stort område i närheten av Nordmarks kyrka. Bland byggnaderna på museiområdet finns några från från 1700-1800-talet. Exempelvis Masmästargården, Bössmedjan och Get-Annas Backstuga.
I Nordmark har bergsbruk (gruvor och hyttor) funnits från tidig medeltid (1200-1300-talet) fram till 1980 då den sista järnmalmsgruvan lades ned. Från Filipstads bergslag där gruvorna i Nordmark och Persberg var de största järnmalmsproducenterna, kom under 100 år runt år 1650 10% av världsproduktionen av järn.
I museet visas kartor, fotografier, redskap och modeller m.m från bergsmansgårdarna, arbetarbostäderna, gruvorna och hyttorna i trakten. Bland modellerna kan nämnas en 10 m2 stor miniatyr i skala 1:87 över hur industrianläggningarna vid gruvorna såg ut 1920 med tillhörande bangårdar på Nordmark-Klarälvens Järnvägar (NKIJ). Där finns också ett Gunde Johansson rum där minnen från den folkkäre författaren, artisten och underhållaren visas. Gunde var bosatt i trakten och ägare till Motjärnshyttan under senare delen av sitt liv.
I mineralmuseet visas representativa Nordmarksmineral samt diverse mineralprover utifrån. Nordmark jämte Långban är ett av världens mineralartsrikaste områden. Här finns också en bergartssamling med ett representativt urval av samtliga bergarter inom Filipstads kommun samt diverse gamla, stora maskindelar tillverkade vid Finnshyttans bruk på 1880-talet.
Museets sommarservering finns i en lada från 1700-talet med infravärme för svala dagar.
Du kan även köpa Gruvkortet, ett kort som ger en entré till Långban gruv- och kulturby, Hornkullens Silvergruva och Nordmarks gruvmuseum. Kortet säljs hos de tre besöksmålen och på Filipstads turistbyrå för 150kr. Barn under 12 år gratis.
Öppettider
INFO
Plats
2020 13 juni - 23 augusti
onsdag-fredag 10-17
lördag-söndag 13-17
Nordmarks gruvmuseum visar 700 års utveckling på 700 m2 med huvudinriktning på bergsbruk. Museet omfattar 12 byggnader på ett 10 000 m2 stort område i närheten av Nordmarks kyrka.