Långban Gruv- & Kulturby

Filipstad
Långban är en av världens mineralartrikaste platser med välbevarade miljöer från gruvindustrin med gruvfält, hytta och mineralutställning. Välkommen att lära dig mer om traktens kulturarv!
En av världens mineralartrikaste platser med en historia som började för 1,8 miljarder år sedan. Här har järnmalm brutits sedan början av 1500-talet och så sent som på 1970-talet tystnade gruvdriften. Gruvbyn lever däremot vidare än idag med sina byggnader, mineralsamlingar, utställningar, vackra natur och spännande historier i regi av Värmlands Museum. För dig som besökare finns en uppsjö av aktiviteter som passar stora och små och möjligheter till god mat och en god natts sömn.
Långban är också födelseort för uppfinnarna John Ericsson och Nils Ericsson och du hittar naturreservatet Tibergs udde här med bland annat vackra orkidéer i maj-juni.

Under 2020 är reception och museum stängt, området är däremot fritt att besöka dygnet runt och det kommer erbjudas skattjakt och tipspromenad. Dessutom utgår de guidade turerna som dagligen varit på området kl. 10.30 och 14.00.
Öppettider
INFO
Plats
Under 2020 är reception och museum stängt, området är däremot fritt att besöka dygnet runt.
Arrangör
Namn
Långban Gruv- & Kulturby
Adress
Hyttbacken Långban
682 92 Filipstad
Kommun: Filipstad
Värmlands museum/Larseric Vänerlöf
Beskrivning
En av de mineralartrikaste platserna i världen. Gruvlave och hytta. Naturreservatet Tibergs udde. Födelseplats för de berömda bröderna Ericsson.
Tillbaka
Besök hemsida
John & Nils Ericsson
Mineral
Museum
Värmlands Museum

Priser

Pristyp: Vuxen
Pris: 60 kr
Beskrivning:
60:-(entré utställningar och Svens bio). Guidning 40:- (eller entré + guidn. 80:-) sker kl.10.30 och kl.14.00 mån-fre, helger kl.14.00. Ingen föranmälning. Guidning hela området inkl. utställningar gruppriser:skolklasser 300:-,grupp pris 500:- 12-30 pers. Fri entré för barn & unga under 25 år.